Zománcfejlődési rendellenességek kezelési lehetőségei

Zománcfejlődési rendellenességek kezelési lehetőségei

A zománcfejlődési rendellenesség tünete

A fogzománc rendellenessége szabad szemmel látható elváltozás, amely mind a tej, mind a maradó fogakon jelentkezhet. Sok esetben az esztétikai változás hatására a szülők már egész korán, a tejfogak előtörését követően szembesülnek a problémával. Az érintett fogakon a zománc minősége, szerkezete, és mennyisége megváltozik. A védőburok hiányának következménye a fogak érzékennyé válása, illetve fokozott roncsolódása, szuvasodása a környezeti tényezők hatására.
Milyen esetekben merülhet fel a gyanú, hogy gyermekének zománcfejlődési rendellenessége van?

A kórképnek változatos megjelenése lehet, azonban legtöbbször a fog(ak) felületén sárgás-barnás elszíneződés jelenik meg. Gyakori a fokozott fog érzékenység, amelyet kiválthatnak akár hideg, vagy édesebb ételek is. Súlyosabb esetekben a fog elveszti sima felületét és szabad szemmel is észlelhető gödrök, lyukak keletkeznek rajta.

Mi okozhat zománcfejlődési rendellenességet?

A probléma lehet genetikai eredetű, ebben az esetben a fog embrionális fejlődésének zavara áll a háttérben. Ilyenkor a tej és a maradó fogakon is manifesztálódik a zománchiány.

Az elváltozás nem minden esetben öröklött, sokszor külső hatások vezetnek a zománcfejlődési rendellenesség kialakulásához. A háttérben ilyenkor számtalan etiológiai tényező állhat, ezért bizonyos esetekben nem is derül fény a probléma kiváltó okára. A leggyakoribb külső tényezők a következők:

 • A fog(ak)at ért trauma
 • Vitamin / ásványianyag hiány
 • Az édesanya terhesség alatti lázas állapota/ antibiotikum szedése
 • Korai gyermekbetegségek gyógyszeres kezelése

Melyek a zománc rendellenességek kezelési lehetőségei?

A megfelelő szájápolási szokások kialakítása, a helyes fogmosási technika elsajátítása és a fluoridos fogkrém alkalmazása minden esetben kulcsfontosságú tényező. Ezek hiányában bármilyen kezelést is alkalmazunk nem érhetünk el maximális eredményt.
A legfiatalabb pácienseknél az elsődleges kezelési lehetőség a fluoridos ecsetelők alkalmazása, szóba jöhet az ózon terápia, illetve gyakran ajánljuk a Tooth Muse gél otthoni használatát (ez utóbbit csak a nem tejfehérje érzékeny pácienseknek). Ezek a kezelések a további fogszuvasodás meggátlását és az érzékenység csökkentését szolgálják.
Kicsit idősebb korban már az esztétikai szempontokat is hatványozottan figyelembe kell venni, ilyenkor jöhet szóba a koronákkal, vagy kompozitt tömésekkel történő restaurációja a fogaknak.
Az alábbi képeken ezen két lehetőségre láthatunk egy-egy kezelési pédát:
14 éves zománchibás páciens kiindulási állapot:

A zománchibák betétekkel és kompozit tömésekkel kerültek ellátásra

15 éves zománchibás páciens kiindulási állapot

A zománchibák ideiglenes akrilát koronákkal kerültek ellátásra

Amennyiben nem sikerül megőrizni a fogakat és eltávolításra kerülnek, az implantátummal történő fogpótlás is sikeres megoldás lehet, ez a kezelés azonban csak a gyermek 18 éves kora után alkalmazható.

Lehet e fogszabályozni a zománchibás fogakat?

Amennyiben a fogak nem a megfelelő pozícióban törtek elő, vagy az állcsontok helyzete nem megfelelő, fogszabályozó alkalmazása szükséges. Zománcsérült fogak esetében a fogszabályozó kezelésnek erős korlátai vannak. Rögzített fogszabályozó ragasztására többnyire nincs lehetőség, mivel a bracketek a porózus fogszerkezet miatt nem tudnak rögzülni a fogfelületen, illetve tovább roncsolnák a fog koronai részét.
A kivehető készülékek használata biztonságosabb zománcfejlődési rendellenesség esetén és megfelelő életkorban használva sokat segíthetnek a fogazati eltérések helyreállításán. Ezek közül is a legjobb választás a Trainer típusú fogszabályozó használata, amely anyagából és felépítéséből következően nem koptatja a meggyengült fogakat.

Szerző:

Dr. Moldován Anna
gyermekfogorvos

Időpontkérés


  Kérdése van? Írja meg!


   Ezt olvasta már?

   • Manapság egyre divatosabbak a mind orvos mind páciens szempontjából méltán közkedvelt fogszabályozó trénerek. Népszerűségüket annak köszönhetik, hogy hordásuk kényelmes, és nagyon hatékony. Már pár hónapos hordás után is látványos eredmények érhetőek el, megfelelő időben elkezdett, és megfelelő óraszámban hordott tréneres kezelés esetén! Mindezt szenvedés nélkül!...

   • A fogváltás időszakában különösen érdemes kiemelt figyelmet fordítani a fogászati vizsgálatokra, és folyamatosan kontrollálni a  tejfogak maradófogakra cserélődését. Előfordulhat, hogy egy vagy több tejfog nem esik ki a fogváltás időszakában, de olyan is történhet, hogy kiesik, de nem nő maradófog a helyén. Egy röntgenfelvétellel könnyen eldönthető, hogy mi a probléma. Egyre gyakoribb jelenség, hogy a fogváltási anomália oka az, hogy nincs fogcsíra....

   • 14 éves fiúgyermek érkezett fogászatunkra vegyes fogazattal, 9 tejfog volt még a szájában, amelyek stabilan, ám a rágósík vonala alatt helyezkedtek el. A szomszédos maradó fogak növekedésük közben túlnőtték ezeket a fogakat, és fokozott helyigényükkel a kisebb méretű tejfogakat elnyomták, azok elkezdtek süllyedni. ...   Tartalom