Zománc-dentin törések trauma következtében

8 éves fiatal páciensünk anyukája telefonált kétségbeesetten rendelőnkbe, hogy kislánya fogát trauma érte. Szerencsére rövid időn belül tudtunk biztosítani egy extra időpontot, hiszen nagyon jól tudjuk, hogy a traumásan sérült maradófogak esetén bizony az időfaktor kritikus lehet.

Ez volt a klinikai kép, amivel szembesültem.

A törés érintette a zománcot és a mélyebben fekvő dentint is, ám szerencsére a fog belseje nem nyílt meg. A fog nem volt mozgatható, hidegtesztre jól reagált.

Az eset különlegessége, hogy az édesanyának volt annyi lélekjelenléte, hogy megkeresse a letört részt, így azt elhozták klinikánkra. A legfrissebb szakmai protokollokat követve a letört rész visszaragasztása mellett döntöttem.
A csonk megfelelően száraz körülmények között tartása és ellátása után a törött rész tisztítása és előkezelése következett. A két részt sikerült összeragasztani, és fogászati tömőanyaggal kipótolni a fennmaradó hiányokat. Ezek után a többlépcsős polírozást is rengeteg türelemmel bírta kis páciensünk.

Ezt a felvételt készítettem közvetlenül a beavatkozás után.

Szeretjük visszahívni pácienseinket kontrollra, ráadásul egyéb teendőm is akadt másik foggal, így lehetőségem volt a 4 hetes visszahíváson újra megvizsgálni a fogat, ami továbbra is remek állapotnak örvend. Íme a kép erről az alkalomról:

Mi történt volna, ha a letört rész elveszik?

Természetesen az ilyen esetekben is van megoldás. Ebben a korban terápiásan a direkt felépítéseket szoktam javasolni fogszínű tömőanyaggal, amennyiben a letört rész nincsen meg.
Alábbi két fiatal páciensem mosolyát a szerencsétlen balesetek után ezzel a módszerrel rehabilitáltam.

1.eset:

Trauma utáni kép. Esztétikailag és funkcionálisan is jelentős szerepe van a felső metszőfogaknak.

Jobb felső középső metszőt kipótoltam fogszínű tömőanyagokkal.

2.eset:

Hasonló baleset, ez esetben sajnos kettő frontfog is sérült.
Mindkét fogat direkt töméssel láttam el. Ezekhez a beavatkozásokhoz elengedhetetlen a páciens kooperációja, persze mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy jó hangulatban teljen a kezelés.

Mindhárom gyerkőc vidáman, és újra mosolyogva távozott tőlünk.

 

 

Dr. Breiner Marcell

Általános fogorvos

Nincsenek cimkék ehhez a poszthoz

Hozzászólások lezárva

Nincs hozzászólás. Légy az első!