Tejfog, maradófog – amit a gyermekek fogairól tudni érdemes

DentalKópé - A mesebeli gyerekfogászat

Tejfog, maradófog – amit a gyermekek fogairól tudni érdemes

A kisbaba első mosolya fogak nélkül is elbűvölő látvány szülei számára. A hónapok, évek alatt kiteljesedő, egészséges tejfogacskákból álló fogsor nemcsak szép látvány, hanem nélkülözhetetlen eszköze a táplálkozásnak és a szép beszéd elsajátításának.

A tejfogak hasonlóan fontos szerepet töltenek be, mint a későbbi maradófogak, ezért tisztántartásukra nagy gondot kell fordítani. Az egészséges fogazat megtartásához elengedhetetlen a helyes fogápolási szokások kialakítása.
A fogszuvasodás okozta fájdalomtól szenvedő kisgyermek számára a fogászati kezelés nagyon rossz élmény, ezért fontos, hogy a szülők nagy gonddal óvják gyermekeik fogait. Amíg a picik kézügyessége nem fejlődik ki, a szülőknek kell a fogacskákat megtisztítani, és a helyes fogmosási technikát megtanítani. Amikor elkezdődik a fogváltás a gyermekek kézügyessége már fejlettebb, maguk mossák meg a fogaikat, amit azért nem árt ellenőrizni.
Erre a célra ajánlott a plakkfestő tabletta, amely a fogmosás után elszopogatva megmutatja, hogy hol maradt még lepedék.

Beszoktatás, redszeres fogászati ellenőrzés, kontrollvizsgálat

Nagy figyelmet fordítunk a gyermekek fogorvoshoz való pozitív viszonyának kialakítására. A beszoktatást fontos feladatnak érezzük, és nagy türelemmel, empátiával, olykor kreatív ötlettel segítjük a jó viszony kialakítását, a korábbi rossz élmények felülírását..
A rendszeres fogászati ellenőrzést már ebben az életkorban el kell kezdeni mert fontos, hogy a gyermek számára természetessé váljon a fogorvosi látogatás, másrészt a fogváltáskor mutatkozó rendellenességeket gyorsabban és egyszerűbben, akár éjszakai fogszabályozóval is lehet orvosolni. Az időben felismert, kezdődő szuvasodás pedig fúrás nélkül, ózonkezeléssel gyógyítható..
Serdülőkorban is szükség van a rendszeres fogászati ellenőrzésre, hisz a gyermekek figyelmét újból és újból fel kell hívni a fogápolás fontosságára, és ellenőrizni is ajánlott őket. Továbbá ebben az életkorban javasolt rögzíteni a helyes fogmosási technikát.

Gyermekfogászati beavatkozások

initial image

Beszoktatás

initial image

Konzultáció

initial image

Szájhigiéniai kezelés instruálás

initial image

Éber szedáció - bódítás

initial image

Fogszabályozás

initial image

Ózonkezelés

initial image

Gyökérkezelés

initial image

Fogtömés

initial image

Barázdazárás

Kapcsolódó írásunk

 • SZÍVÜGYÜNK, HOGY A GYEREKEK NE FÉLJENEK A FOGÁSZATI KEZELÉSEKTŐL A gyermekfogászat nem csak abban más, hogy kisebbek az eszközök, mesebeli a környezet, hanem abban is, hogy a gyermekek más típusú megközelítést igényelnek a fogászati kezelések során, és azt megelőzően is. Szemléletünk szerint a fogorvosi látogatás középpontjában a gyermek fogorvosi kezelése áll. ...

Időpontkérés


  Kérdése van? Írja meg!


   Ezt olvasta már?

   • Manapság egyre divatosabbak a mind orvos mind páciens szempontjából méltán közkedvelt fogszabályozó trénerek. Népszerűségüket annak köszönhetik, hogy hordásuk kényelmes, és nagyon hatékony. Már pár hónapos hordás után is látványos eredmények érhetőek el, megfelelő időben elkezdett, és megfelelő óraszámban hordott tréneres kezelés esetén! Mindezt szenvedés nélkül!...

   • A fogváltás időszakában különösen érdemes kiemelt figyelmet fordítani a fogászati vizsgálatokra, és folyamatosan kontrollálni a  tejfogak maradófogakra cserélődését. Előfordulhat, hogy egy vagy több tejfog nem esik ki a fogváltás időszakában, de olyan is történhet, hogy kiesik, de nem nő maradófog a helyén. Egy röntgenfelvétellel könnyen eldönthető, hogy mi a probléma. Egyre gyakoribb jelenség, hogy a fogváltási anomália oka az, hogy nincs fogcsíra....

   • 14 éves fiúgyermek érkezett fogászatunkra vegyes fogazattal, 9 tejfog volt még a szájában, amelyek stabilan, ám a rágósík vonala alatt helyezkedtek el. A szomszédos maradó fogak növekedésük közben túlnőtték ezeket a fogakat, és fokozott helyigényükkel a kisebb méretű tejfogakat elnyomták, azok elkezdtek süllyedni. ...   Tartalom