Szájsebészet

 

A gyerekeknek is lehet szüksége szájsebészeti beavatkozásra. Kisebb foghúzásokat megoldunk gyermekfogászatunkon, de a komolyabb beavatkozásokat felnőttfogászati rendelőnkben tapasztalt szájsebész végzi. Melyek ezek?

 

Fogsérülés 

Mi a teendő a játék közben megsérült fogacskával?
A gyerekeket gyakran éri sérülés a játszótéren, a szülő megrémül a kialakuló nagyfokú duzzanatot látva.
Ha a sérülés hatására kiesik fog, érdemes azt nedves közegben tárolva mielőbb a rendelőbe behozni. Tejben vagy nyálban szállítva nem szárad ki és maradó fog esetén a fogorvos akár visszahelyezheti eredeti helyére.Amennyiben a fogból letört egy darab, van lehetőség annak esztétikus kiegészítésére, bár előfordulhat, hogy az ütés következtében a fog később elhal, ezért gyökérkezelésre lesz szükség.
Pépes ételek fogyasztása javasolt 2 hétig. Fontos továbbá a lágyrészsérülések vizsgálata és ellátása. A későbbiekre nézve fontos a sérült fogak folyamatos kontrollvizsgálata. 

 

Foghúzás

Előrehaladott fogszuvasodás esetén, illetve fogszabályozó kolléga javaslatára gyakran kerül sor foghúzásra. Ezekben az esetekben fájdalommentesen, kíméletesen távolítjuk el akár tejfogról akár maradó fogról van szó. Bizonyos esetekben szájsebészeti feltárásra is szükség lehet. Ilyenkor egy héttel később varratszedésre visszavárjuk a pácienseket. 
Szájsebészeti feltárásra szükség lehet fogszabályozás miatt is, ha egy úgynevezett retineált fog a csont alól nem tud áttörni, műtéti úton teremtjük meg a lehetőséget a fogszabályozó brackett felragasztásához, és lassan lehúzzuk a többi foghoz, rögzített készülék segítségével.

 

Ajakfék-nyelvfék metszés

Az alsó vagy felső ajakfék bizonyos esetekben vastag köteges tapadással hosszútávon ínyvisszahúzódást, vagy a fogak között rést okozhat, ezért ilyenkor ennek elmetszését javasoljuk, akár már kisgyermekkorban, akár később fogszabályozó kezeléssel kombinálva. 

A nyelvfék tapadása pedig beszédhibát, hangképzési nehézséget okozhat, ezért ennek megoldását viszonylag kisgyermekkorban javasoljuk. Ezen műtéteknél gyakran sebészi lézert használunk, ezzel is elősegítve a sebgyógyulást.

Ezt a beavatkozást, jellege miatt, mivel szájsebészeti műtéti hátteret igényel, felnőttfogászati rendelőnkben, a SoulDental Fogászaton végezzük. 

1121 Budapest, Zugligeti út 60.
Tel.: +36 30 228 3199
Email: info@souldental.hu

 

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó videónk

Kérdése van? Írja meg!

    Google+