A rögzített fogszabályozó

Fontos információ!

Rögzített készülékekkel történő kezelést, csak felnőttfogászati rendelőnkben végzünk.

Dr. Tausz Dóra – fogszabályozó fogszakorvos

SoulDental Fogászat
1026 Budapest, Bimbó út 139/B
Tel.: +36 30 228 3199
Email: info@souldental.hu

A rögzített fogszabályozó kezelés

 

Rögzített fogszabályozó készülék felhelyezésére általában 12-13 éves korban kerül sor legkorábban, de ez a fogváltás tempójától függően változhat. A rögzített fogszabályzás időtartama függ az életkortól, a fogszabályzó készülék típusától és a fogsor rendellenességének mértékétől.
A hagyományos (bracketekből álló) rögzített készüléket általában multiband vagy multibond néven szokták emlegetni. A rögzített készülékeket csak maradó fogazatban alkalmazhatunk, tejfogakra nem ragasztunk bracketeket.
A legnagyobb különbség a rögzített és a kivehető készülékek között, hogy a rögzített készülékek 24 órán keresztül „működnek” a szájban.

 

A rögzített fogszabályozó készülékek fajtái

A rögzített készülékek esetében is több típus közül választhatunk. Természetesen mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

 

A rögzített készülékek részei

A fogszabályozó készüléknek két fő része van. A bracketek, vagyis a zárak, amelyek a fogakra vannak rögzítve, valamint az ív, ami a fog mozgatásához szükséges erőt tárolja.

A bracketek két típusa, az ív rögzülése szerint:
Hagyományos, standard bracket – A hagyományos standard bracketekben az ívet drót vagy gumigyűrű fixálja, ezeket minden aktiváláskor a fogszabályozó szakorvos cseréli.
Előnye, hogy nagyon hatékony és költségkímélő. Továbbá különböző színű gumigyűrűk választhatóak, a szivárvány szinte minden színében, de akár fluoreszkáló kivitelben is! Ez különösen izgalmas tud lenni a gyerekek számára.

Önligírozó bracket – Az önligírozó bracket az ívet beépített zárral rögzíti. Emiatt elég ritkábban is aktiválni, és csökken a kezelési idő. Nem elhanyagolható, hogy a beépített zár miatt egyszerűbben tisztántartható. Az önligírozó brackettek lehetnek fém vagy porcelán brackettek. A fém brackettek kicsit laposabbak, kisebbek és ezért kényelmesebbek, de kevésbé esztétikusak.

Összefoglalva a rögzített készülékek

Előnyei

nem igényel olyan nagyfokú együttműködést, mert fix
csak ilyen készülékekkel lehet testes elmozdítást végezni

 

Hátrányai

tisztíthatósága nehezebb
esztétikailag hátrányos
a készülék aktiválása hosszabb időt vesz igénybe

 

A rögzített fogszabályozó kezelés fázisai

1. Az úgynevezett nivellálás fázisa – amikor szabálytalanul álló, komoly szintkülönbségekkel rendelkező fogakat szabályozzuk. Ezt a feladatot leggyakrabban rugalmas nikkel-titánium ívekkel (memóriaívek) végezzük el vagy nagyon vékony sodort acélívekkel.
2. Vezető fázis – amikor a fogak testes elmozdítását végezzük, ami azt jelenti, hogy a fog koronai része és a gyökére egyszerre, egy időben, párhuzamosan mozdul el. Ebben a fázisban merev, szögletes, acélíveket alkalmazunk, amelyek a szögletes slotba illeszkedve, mintegy vezető sínként működnek.
3. Kontrakciós fázisnak nevezzük – amikor a metszőfogak háromdimenziós beállítása következik. A kontrakciós ívet szögletes acélívből hajlítjuk; a záró loop általában a kettes és hármas fogak között helyezkedik el. Bizonyos esetekben elasztikus gumilánc is alkalmas lehet a metszőfogak beállítására.
4. Korrekciós, vagy kiegyenlítő fázis – amikor a kisebb pontosításokat kell elvégeznünk.
5. Retenciós fázis – amely célja az elért eredmények megőrzése. A retenciós készülék lehet kivehető passzív, ún. retenciós lemez, esetleg mélyhúzott sín, positioner, néha bimaxilláris készülék (pl. aktivátor); vagy alkalmazhatunk rögzített (lingualis vagy palatinális) retainereket, amelyek hármastól hármasig a fogak belső felszínére felragasztott vékony drótívek.

 

Mennyi ideig tarthat a fogszabályozás?

Egyénenként változó. A fogszabályozás alapelvei közés tartozik, hogy nem szabad nagy erőket alkalmazni, inkább célszerű elnyújtani a kezelést, és fontos tekintetbe venni az egyéni adottságokat is.
A kezelés időtartama mindig attól függ, hogy milyen a rendellenesség típusa, és mely életkorban kezdődött meg a fogszabályozó kezelés. Ezért rendkívül fontos a fogazati rendellenességek időben történő felismerése. A kezelés hossza függ még bizonyos alkati tényezőktől, a fogszabályozó készülék típusától – fix vagy kivehető -, és attól is, hogy kivehető készülék esetén – főképp kisgyermekkorban – mennyire működik együtt a fogszabályozó szakorvossal a gyermek, azaz, hogy hajlandó-e hordani a kivehető fogszabályozó készüléket.
Általában azt mondhatjuk, hogy a kezelés időtartama rögzített készülékekkel maradó fogazati időszakban általában 1- 2év.
A kivehető készülékekről itt olvashat.

 

Mennyi kellemetlenséggel jár a rögzített fogszabályozó kezelés?

A fogszabályozó készülék felhelyezése nem jár fájdalommal, ekkor csak nagy türelemre van szükség. A fogszabályozás során mivel a fogakat mozdítjuk, ez húzó-feszítő érzéssel járhat, különösen, amikor állítanak rajta. Ez néhány napig kellemetlenséggel járhat.
A rögzített fogszabályozó készülék viselése a kivehető készülékekhez hasonlóan megszokást igényel, és főként az elején, okozhat némi diszkomfortérzést. Fokozott nyálképződést, kellemetlen mellékízt a szájban. Ezek azonban a készülékek megfelelő tisztításával és a gondos szájhigiénia betartásával kiküszöbölhetők.

 

Fogszabályozás és szájápolás

A  fogszabályozó kezelés alatt különös figyelmet kell fordítanunk a szájhigiéniára. Előfordulhat, amennyiben az nem megfelelő, és szuvasodás kezdődik a fogakon, úgy a kezelést meg kell szakítanunk.

Ha rögzített fogszabályozót kap gyermekünk, táplálkozási szokásain is változtatni kell. Szülőként  is fel kell készülnünk arra, mit tud megenni gyermekünk, és mit nem. Lehetőleg könnyen rágható, pépes ételeket adjunk. Fogszabályozó viselése során sok problémát okozhatnak bizonyos ételek.  A karamella, a darabos, nehezen rágható ételek kerülendők, mert kárt teszne a fogszabályozó készülékben, és egy leesett brackett következtében elszabaduló drót könnyen sérülést okozhat a szájban. Ha ez mégis megtörténik, és fogszabályozó orvos híján házi praktikákra van szükség, ezekről itt olvashat.

 

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó videóink

Fogszabályozó gyermekfogszakorvosaink

Időpontkérés


  Kérdése van? Írja meg!


   Ezt olvasta már?

   • Sajnos a tejfog szuvasodása igen gyakori jelenség gyermekkorban. Egy biztos, minél korábban fordulunk szakemberhez, annál jobban kezelhető a probléma. A tejfogak, szerkezetükből adódóan is hajlamosabbak a szuvasodásra, és a folyamat lefolyása is lényegesen gyorsabb....

   • Erre az eljárásra azért van szükség, mert a mélyen barázdált fogakat nehéz tisztántartani, s az ott megrekedt ételmaradék a szuvasodás melegágyát képezi. A gyerekek nehezen férnek hozzá hátsó fogaikhoz, így általában ezeknek a fogaknak a romlása gyakran bekövetkezik....

   • A fogváltás időszakában különösen érdemes kiemelt figyelmet fordítani a fogászati vizsgálatokra, és folyamatosan kontrollálni a  tejfogak maradófogakra cserélődését. Előfordulhat, hogy egy vagy több tejfog nem esik ki a fogváltás időszakában, de olyan is történhet, hogy kiesik, de nem nő maradófog a helyén. Egy röntgenfelvétellel könnyen eldönthető, hogy mi a probléma. Egyre gyakoribb jelenség, hogy a fogváltási anomália oka az, hogy nincs fogcsíra....