Orvos válaszol – Tényleg nem lehet lyukas a barázdakezelt fog? Mikor érdemes megcsináltatni?- Gyerekfogászat

Orvos válaszol – Tényleg nem lehet lyukas a barázdakezelt fog? Mikor érdemes megcsináltatni?- Gyerekfogászat

A rágófogak felszínén, a rágófelületen, kiemelkedő csücskök találhatók. A csücskök közötti részeket hívjuk barázdának. Ezek egyénileg változó mélységűek és formájúak. Sokszor a fogkefe sörtéi nem tudják megfelelően tisztítani ezeket a zegzugos lefutású, mély helyeket, így nagyobb az esély a fogszuvasodás kialakulására. A barázdazárás egy könnyen és fájdalommentesen alkalmazható preventív, azaz megelőző eljárás, melynek során feltöltjük a barázdákat speciális anyagokkal, ami által védjük a fogat a külső behatásoktól. A barázdazáró anyag professzionális alkalmazásával megakadályozható a baktériumok és ételmaradékok megtelepedése ezekben a nehezen tisztítható zugokban. Egy feltöltött barázda felszíne sima lesz, ezáltal könnyen tisztítható.

Általánosságban elmondható, hogy a maradó fogak áttörését követően mihamarabb ajánlott elvégezni a beavatkozást, ideális esetben 6 hónapon belül, azonban ha ez nem történt meg, még később is van értelme ennek a fajta megelőző eljárásnak. A maradó fogak 6 éves kor környékén bújnak elő, tehát érdemes figyelni Lili fogait és hamarosan ellátogatni egy gyermekfogorvoshoz. A kiterjesztett barázdazárás felnőttek esetén is kiváló megoldás az éppen kezdődő fogszuvasodások kezelésére anélkül, hogy sok foganyagot áldoznánk fel.

Alapos tisztítás és szárítás után a fogak felületét előkezeljük, majd következik a barázdazáró anyag alkalmazása, melyet egyénileg választunk ki. A beavatkozás teljes mértékben fájdalommentes, ezért gyermekek esetén ideális a fogorvoshoz szoktatásra, bátrabban vágnak bele a hosszasabb kezelésekbe is.

Szerző

Dr. Breiner Marcell
gyermekfogorvos

Időpontkérés


  Kérdése van? Írja meg!


   Ezt olvasta már?

   • SZÍVÜGYÜNK, HOGY A GYEREKEK NE FÉLJENEK A FOGÁSZATI KEZELÉSEKTŐL A gyermekfogászat nem csak abban más, hogy kisebbek az eszközök, mesebeli a környezet, hanem abban is, hogy a gyermekek más típusú megközelítést igényelnek a fogászati kezelések során, és azt megelőzően is. Szemléletünk szerint a fogorvosi látogatás középpontjában a gyermek fogorvosi kezelése áll. ...   Tartalom