Orvos válaszol – Mi okozhatja, és mit jelent gyermekeknél a gyakori feketés, vagy sárgás felrakódás a fogakon?

Gyakran előfordul, hogy a tej- és maradófogakon az íny mentén vékony csíkban, vagy akár a fog egész felületén, narancssárgás illetve sötét barnás-feketés felrakódás jelenik meg. Szuvasodástól könnyen megkülönböztethető, hiszen nem jár üregképződéssel, nem okoz fogfájdalmat, nincs ínyduzzanat, nem történik semmilyen gyulladásos folyamat.Ellenben sajnos az tapasztalható, nagyon nehezen távolítható el. Általában egy alaposabb otthoni fogmosás nem elegendő, ezért javasolt a gyermekfogászati szájhigiénés beavatkozás, polírozás.

Kialakulásának pontos okát nem tudjuk, de nagy valószínűséggel az elszíneződés hátterében egy a szájban túlsúlyba kerülő bakteriális törzs áll. Ez kialakulhat egészséges gyermekeknél, vagy akár egy betegség miatt felírt antibiotikus kúra utáni időszakban is.

Mi a teendő ilyenkor? Törekedjünk arra, hogy sok, friss, kicsit keményebb gyümölcsöt, zöldséget fogyasszon gyermekünk (pl.: alma, répa), amivel fogaikat tisztán tudjuk tartani. Ha ez nem segít, vagy nem tökéletesen tisztítja meg a fogakat, itt-ott még látunk színes felrakódást a fogakon, akkor gyermekfogászati dentálhigiénés beavatkozással tudjuk gyorsan, precízen, teljesen fájdalommentesen megtisztítani a fogakat.

Dr. Nyeső Alice

Gyermekfogszakorvos, gyógyszerész

Nincsenek cimkék ehhez a poszthoz

Hozzászólások lezárva

Nincs hozzászólás. Légy az első!