Nem akar fogat mosni a gyerek?

Nem akar fogat mosni a gyerek?

Minden gyerek életében, főként a kicsiknél, előfordul, hogy problémássá válik a fogmosás. Leggyakrabban akkor, amikor elmúlik az újdonság varázsa, és rájönnek, hogy a fogmosást nap mint nap el kell végezni, sőt, akár naponta többször is! Sok formája lehet az ellenállásnak. Kicsiknél, túl azon, hogy nem engedi  akár sírás, hiszti is,  nagyobbaknál pedig, ha a szülő nem figyel oda, talán észre sem veszi azt, ha a gyerek egyszerűen nem, vagy csak nem megfelelően végzi el a fogmosást. Életkoronként másként célszerű reagálni erre, de a legtöbb fejtörést a kisebbeknél szokott ez a probléma okozni.

Ha a gyerek nem akar fogat mosni, érdemes azért az elutasítás  a lehetséges objektív okait is megvizsgálni.
A fogkrém problémája:
Sok gyerek azért nem szeret fogat mosni, mert túl sok a fogkrém a szájában. Bőven elég egy pici borsónyit tenni a fogkefére, így ha habzik sem lesz kellemetlen számára. Nem ízlik az íze. Van, amelyik gyereknek az epres jön be, másnak a mentolos, a fruttis, vagy a gyümölcsös, a lényeg, hogy az életkorának és szükségleteinek megfelelően válasszon! Az íz mellett fontos ugyanis a fogkrém fluoridtartalma. Jól nézzen körül az üzletek polcain a fogkrémek összetevőit tekintve is!
A fogkefe problémája:
Nem olyan a fogkefe, amit szeretne. A boltok polcai tele vannak figurás, színes, a legkülönfélébb dizájnnal rendelkező fogkefékkel. Ezek is segítségül lehetnek a kedvcsinálásban. Egyesek esküsznek az elektromos fogkefében rejlő mindent megoldó lehetőségre, de van, akiknél ez forma teljes elutasításra talál. Fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő eszközt, de a lényeg a helyes technikán és rendszerességen múlik. Azt is fontos szem előtt tartani, hogy kézi fogkefével lehet leginkább a fogmosást elsajátítani, tehát mindenképp érdemes először ezzel kezdeni.

Minden szülő vágya, hogy gyermeke fogai szépek, egészségesek legyenek, ennek bizony egyik fontos feltétele a rendszeres, alapos fogmosás.
Nem nevelési attitűd: engedékenység- szigor, szeretet- nem szeretet kérdése ez. A fogmosás megtörténte és minőségi elvégzése a szülő felelőssége. Egyszerűen el kell fogadtatni a gyermekkel, hogy a fogmosás, egy természetes szükségszerűség, amit- mese nincs- nap mint nap csinálni kell!
Nem érdemes fenyegetőzni, esetleg a fogmosás elmaradásából fakadó későbbi problémákkal riogatni a gyermeket, hiszen a félelem nagyban megnehezítheti a fogászati kezelésekhez fűződő jó viszonyt. Szidás helyett sokkal eredményesebbek a pozitív üzenetek. Nehéz pillanatokban, persze lehet üzletet kötni pl. “Ha egy hétig ügyesen mosod a fogad, megvesszük a játékot, amit nagyon szeretnél.”,  de a cél alapvetően itt is a belső motiváció kialakítása kell, hogy legyen.
Fontos, hogy korának megfelelően megértesse gyermekével a fogmosás fontosságát, de nem célszerű túlbeszélni azt. A gyermekekre könnyebb érzelmeiken keresztül hatni, mint racionális érvekkel, ezért nem érdemes belebonyolódni a hosszas magyarázatokba.
Inkább a kellemes élményre törekedjen! Vidám pillanata lehet a fogmosás a közös együttes cselekvésnek is. Nem kell mindig görcsösen ragaszkodni a közös programhoz, de néha beválhat, hogy egyszerre most fogat az egész család. Amikor a gyerek látja, hogy Anya és Apa közösen mos fogat a fürdőben, ő is csatlakozni szeretne, és szép lassan a játékos utánzásból berögzült, jó szokás válik. E közös együttes cselekvés alkalmat adhat a mintaadáson túl a megfelelő technika megtanítására is. Így a következetes ellenőrzés is egyszerűbbé, és szülőként is napi rutinná válhat.


Hogy a fogmosás hosszú távon se fulladjon unalomba, érdemes lehet egyéb házi praktikákkal is kísérletezni. Mivel a gyerekek másként látják a világot, a játékosság segítségükre lehet, hogy ez a mindennapos monoton művelet érdekes, és ezáltal könnnyen teljesíthető legyen. Remekül működik a vidám versek mesék, akár saját költésű mondókák használata, de vannak előre gyártott “termékek is” . Sika Mika dal Indulásnak itt egy kis gyűjtemény.  De rengeteg telefonos applikáció is van, ami vidámabbá, akár várva várt eseménnyé teheti a mindennapos fogmosást. Segítség lehet a fogmosóóra használata is, amelynek alkalmazásával a gyerek tudni fogja mennyi idő van még hátra a fogmosásból.
Fontos, hogy jó hangulatban, ne unalmasan teljen a fogmosással töltött idő!
Ha ezt sikerül megoldnia, már félig nyert ügye van! Épp ezért, nem érdemes elkeseredni, biztosan lesznek hullámvölgyek, de erőfeszítései meghálálják magukat.

Mint ahogy a fogászatra történő beszoktatás is!
A rendszeres fogászati ellenőrzés nem csak abban lesz segítségére, hogy folyamatosan kontrollálni tudjuk a fogak fejlődését, állapotát, egészséges voltát, de szerepünkből adódóan segítségére lehetünk a helyes fogmosási szokások kialakításában is. Ezek a  rendszeres találkozások segítenek a gyermek és a fogorvos közötti félelemmentes viszony kialakításában, hiszen a fogászati ellenőrzések során – mivel általában nincs szükség komolyabb beavatkozásra – van csak igazán időnk és lehetőségünk a beszoktatásra. Ki lehet próbálni a nyálszívót, a liftezős széket, szokhatja a gyerek a turbina, a fúró hangját, a víz spriccelését a szájába a tisztítások során.

Mi szívesen segítünk a fogmosási szokások kialakításában. Levesszük a terhet az Ön válláról, professzionális szolgáltatásunk, a szájhigiénés instruálás-motiválás alkalmával megfestjük a gyermekek fogain maradt lepedéket, (melynek erőteljes lila színe elég ciki tud lenni,) és megmutatjuk a helyes fogmosási technikát, leellenőrizzük, hogy sikerült-e megcsinálni, ha szükséges, újra visszarendeljük a gyerkőcöt, és ha jól megmossa, nagyon megdicsérjük! Egészen másképpen viselkednek nálunk, velünk, mint otthon a szüleikkel, ezért érdemes kipróbálni minket!

Ezek a találkozások rendkívül hasznosak.
Hiszen, ha a fogmosással és a fogászati kezelésekkel kapcsolatban sikerül kialakítani gyermekükben a pozitív viszonyulást,  akkor az eredmény: egészséges fogazat egy életen át!

Ezt olvasta már?

Időpontkérés


    Kérdése van? Írja meg!
      Tartalom