Mikor fontos, hogy minél hamarabb elkezdődjön a fogszabályozás?

Mikor fontos, hogy minél hamarabb elkezdődjön a fogszabályozás?

Már a tejfogazat időszakában érdemes a fogszabályozó kezelés szükségességét szűrni gyermekénél

A fogszabályozás megkezdésének optimális időpontja sok tényező függvénye, és minden esetben egyéni mérlegelést, megítélést igényel. Vannak olyan eltérések, anomáliák, amiket már egészen korán, még a tejfogazati időszakban érdemes kezelni, mert adott esetben például egy fogszabályozó készülék segíthet a cumizásról, ujjszopásról való leszokásban, miközben korrigálja a rossz szokások miatt kialakult eltéréseket is, még mielőtt maradandókká válnának, segít a helyes nyelési technika elsajátításában, illetve elősegíti az orrlégzést, a szájlégzés helyett. Ilyen fiatal életkorban általában elégséges egy tapasztalt fogszakorvos által végzett klinikai vizsgálat, és felesleges röntgen felvételek készítése nélkül mérlegelhető, hogy szüksége van-e a gyermeknek korai fogszabályozó kezelésre.

Fejlődési eltérések, amik szükségessé tehetik a fogszabályozást

Vannak olyan állcsontfejlődési rendellenességek is, például a nagymértékű felső állcsontszűkület, melyek bizonyos csontérettségi szint elérése előtti korban kezelhetők eredményesen, így ha később, már a fogváltás befejezése után érkezik a kis páciens, akkor esetleg már nem korrigálható hagyományos fogszabályozó technikákkal az eltérés, később akár állcsontműtét válhat szükségessé.
Néhány harapási rendellenesség esetén, például az alsó állcsont fejlődésének lemaradásakor, az ideális kezelési időszak a pubertáskor, amikor az erőteljes fejlődést, növekedést kihasználva befolyásolhatjuk az állcsontok végleges méretét, pozícióját a fogszabályozó kezeléssel.

A fogváltás körüli zavarok, szintén alapot teremthetnek a fogszabályozás szükségességének

A tejfogak az évek során kiesnek, helyüket maradó fogak veszik át, ennek a folyamatnak a neve: fogváltás. Ez a folyamat genetikusan meghatározott sorrendben és időben zajlik, azonban számos előre nem látható zavaró tényező befolyásolhatja, megzavarhatja ezt a folyamatot. Ilyen lehet például egy elhúzódó, tejfogból kiinduló gyulladás, ami a tejfog gyökerének normál ütemben történő felszívódását gátolhatja, ezzel azt eredményezheti, hogy a tejfog nem esik ki időben, és a feljődő maradófog rendellenes helyen, a fogsoron kívül vagy belül fog előtörni, számos későbbi problémát okozva. Ilyen esetben megoldás a beteg tejfog eltávolítása, a foghúzás, még mielőtt a maradó fogacska eltéved.

Ha a fogváltás menete eltér a szokásostól, például már a felső oldalsó metszőfogak kibújtak, de a középsők még nem, felmerül a számfeletti fog gyanúja is.
Különféle örökletes tényezők, vagy észrevétlen környezeti hatások a fogfejlődés során eredményezhetik extra fogcsírák fejlődését, azaz számfeletti fogak kialakulását. Ezek megjelenhetnek már a tejfogak között is, vagy csak a maradó fogazatban, vagy akár mindkettő előfordulhat. Lehetnek a normál fogakhoz hasonló alakúak és méretűek, de lehetnek azokra egyáltalán nem hasonlító, rendellenes formájúak is. Van, amikor a maradó fogak mellett előtörve furcsa torlódást okoznak a fogívben, de sokszor az is előfordul, hogy az állcsontokban rekedve útját állják a maradó fogak előtörésének. Tipikus példája ennek az úgynevezett mesiodens, mely egy, a felső állcsontban kialakuló számfeletti fogfajta, tipikusan a középvonal környékén helyezkedik el a csontban, és sokszor lehetetlenné teszi a nagymetszőfogak előtörését. Ha erre idejében fény derül, egy kisebb szájsebészeti beavatkozással a nem kívánatos fogacska eltávolítható, utat engedve ezzel a maradófogaknak. Azonban ha késlekedünk, a csontban rekedt nagymetszők eltévedhetnek, rossz irányba indulhatnak, s ilyenkor már nem elegendő az útban lévő plusz fog eltávolítása és a  fogszabályozó kezelés, esetleg szájsebészeti beavatkozások is szükségessé válhatnak az esztétikus mosoly, szabályos fogazat kialakítása érdekében. Olykor nem csak egy számfeletti foggal találkozunk egy páciensnél, hanem sokszor párosával, szimmetrikusan jelennek meg, de ritkábban az is megtörténhet, hogy úgynevezett multiplex, azaz sokszoros számfeletti fog fejlődés alakul ki. Ez időben nem is mindig egyszerre zajlik, némelyikük csak későbbi életszakaszban indul fejlődésnek, így rendszeres, folyamatos kontroll alkalmával erre is külön figyelmet kell fordítanunk, s panorámaröntgen-felvételen ellenőrizzük, hogy más fogcsoportoknál nem állja–e útját a fogelőtörésnek valami számfeletti képződmény.

A fogszabályozás tehát nem akkor kezdődik, amikor a gyermek megkapja a fogszabályozó készüléket

A váltófogazati időszakban, már legtöbbször a fogszabályozó kezelés megkezdése előtt, különféle diagnosztikus vizsgálatokat végzünk, így panoráma és teleröntgen felvételt készítünk, melyek elemzésével fontos információk birtokába jutunk, lenyomatot veszünk az alsó és a felső állcsontról, hogy az abból készülő gipszmintán számításokat végezhessünk, s száj- illetve arcfotókkal tesszük teljessé a dokumentációt. Mindezek birtokában tudjuk biztonsággal felállítani a helyes diagnózist, és megtervezni a gyermek számára a legmegfelelőbb fogszabályozási kezelést, kiválasztani az ideális fogszabályozó készüléket.

Összefoglalásképpen tehát fontos megjegyezni, hogy a laikus szülőknek legnagyobb igyekezetük ellenére sem biztos, hogy feltűnik ha valami zavar támad a fogváltás folyamatában, így nagyon fontos, hogy a félévenkénti gyermekfogászati vizsgálat, kontroll alkalmával a gyerekek részt vegyenek fogszabályozási ellenőrzésen, vizsgálaton is, melynek során megállapítható, hogy minden rendben zajlik-e, kiszűrhetőek az esetleges állcsontfejlődési rendellenességek, melyek kezelése így optimális időben megkezdhető.

Szerző:

Dr. Déri Katalin
fogszabályozó és gyermekfogszakorvos

Időpontkérés


  Kérdése van? Írja meg!


   Kapcsolódó írásaink?

   Ezt olvasta már?   Tartalom