Mik a legfontosabb teendők szülőként, ha a gyermek foga baleset során kiesik?

A legfontosabb, hogy a szülő először észlelje, hogy a gyermek esetleg sérült-e komolyabban a baleset során, hogy volt-e eszméletvesztése, emlékezetkiesése, panaszkodik-e fejfájásra, rosszullétre. Ha bármelyik lehetősége fent áll, azonnal orvoshoz kell fordulni további kivizsgálásra.

A gyermekek fogait ért balesetek során általában a felső metszőfogak sérülnek leggyakrabban. Fontos a szülőnek tudnia, hogy maradó vagy tejfog elvesztése történt,ugyanis tejfogat nem próbál meg visszahelyezni a fogorvos. Ha azonban maradó foggal történt a baleset, van lehetőség a fog megmentésére, amiben a szülőknek is fontos szerepük van.

Nagyon fontos a közeg, amiben a kiesett fogat szállítjuk, ugyanis a fogat nem engedhetjük kiszáradni, mert a fog külsején található sejteket életben kell tartani a fog visszahelyezéséhez. A lehető legjobb megoldás erre a speciális sejtvédő oldat a HBSS vagy a Dentosafe fogmentő oldat. Azonban ezek a legritkább esetben vannak kéznél szükség esetén, ezért fontos tudni, hogy milyen más megoldás van a fogak szállítására.

Ha tehetjük, tegyük a fogat fiziológiás sóoldatba, amely steril, endotoxin-mentes, 0,9%-os NaCl sóoldat (patikában beszerezhető), ha pedig ez sem elérhető, tegyük egyszerűen tejbe, amelynek kedvező pH-ja a fogak számára. További lehetőség lehet, ha a kiesett fogat egyszerűen a gyermek vagy a szülő szájában szállítjuk, de csak maximum fél órára tehetjük ezt meg a nyálban levő enzimek bontó hatása miatt. A csapvíz legyen az utolsó választásunk a fogak szállítására, ugyanis ez a fog felszíni sejtek szétesését okozza, de a fog kiszáradásánál ez is jobb lehetőség.

Fontos, hogy minél hamarabb érkezzen a szülő, a kiesett foggal a fogorvoshoz. A legjobb, ha 20 percen belül, de maximum 1 órán belül megérkezik a rendelőbe, ugyanis ekkor van a legjobb esély a fog megmentésére.

Ha a szülő kifut az időből, akkor is érdemes még megpróbálni a fog visszahelyezését.

Dr Farkas Péter

gyermekfogorvos, általános fogorvos

Nincsenek cimkék ehhez a poszthoz

Hozzászólások lezárva

Nincs hozzászólás. Légy az első!