Mi a teendő, ha a gyerek fogváltás előtt elveszíti a tejfogát?

Mi a teendő, ha a gyerek fogváltás előtt elveszíti a tejfogát?

A fogváltás időszaka minden gyermek életében igazán izgalmas, ilyenkor lehet várni a fogtündért, hogy a párna alá rejtett tejfogért cserébe valamilyen ajándékot kapjanak, illetve tejfog gyűjtésbe is kezdhetnek a gyerekek.
De mi a teendő abban az esetben, amikor a tejfog idő előtt elvesztésre kerül?

Amennyiben egy éven belül várható a maradófog előtörése, nincs szükség beavatkozásra, a szülő és gyermek feladata a jó szájhigiéné fenntartása és a szomszédos fogak épségének megőrzése. Ha viszont több, mint egy évet kell várni a fog előbújásáig, fogorvosi segítségre van szükség. A fogacskák ilyenkor még vándorolhatnak, és így a maradófog előtöréséhez szükséges hely beszűkülhet.
Ezt a beszűkülést akadályozza meg az úgynevezett helyfenntartó készülék.

Amennyiben a foghiány a metszőfogakat érinti, nincs szükség ilyen beavatkozásra, mert a tejszemfogak előtörését követően a tejmetszők helyfenntartó szerepe megszűnik, hiányuk elsősorban esztétikai és hangképzési problémákat okozhat, amely logopédus segítségével korrigálható.
A helyfenntartó alkalmazása elsősorban akkor javasolt, amikor az oldalsó vagy hátsó fogacskákat veszti el idő előtt a gyermek. A helyfenntartó típusát a foghiány, illetve foghiányok elhelyezkedése és a fogelvesztés ideje alapján tudjuk kiválasztani.
A legkedvezőtlenebb eset, ha a második tejőrlő (leghátsó tejfog) elvesztése az első maradó nagyőrlő fog előtörése (kb 6 éves kor) előtt történik. Ebben az esetben nem elég az íny felszínén biztosítani a helyfenntartást, hanem az elveszett foggyökeret is pótolni kell, amíg a nagyőrlő elő nem tör.
Kedvezőbb eset, ha a korai fogelvesztés már a nagyőrlő előtörése után történik. Ebben az esetben a helyfenntartónak kettős szerepe van, biztosítja a helyet a kisőrlő fog akadálytalan előtöréséhez és helyben tartja a nagyőrlő fogat.
Jellemzően rögzített helyfenntartó készülékekkel segítjük a helyes fognövekedést, mivel a kivehető készülékek könnyen elmozdulhatnak, és veszélyforrást is jelenthetnek, ha a gyermek véletlenül lenyeli.

A rögzített helyfenntartóknak több típusa ismert. Egy foghiányt (első vagy második tejőrlő hiányát) gyűrűkre vagy koronákra forrasztott kengyellel vagy drótívvel, fémrúddal tudjuk pótolni, melyek a hiányt határoló másik fog oldalsó vagy rágófelszínén támaszkodnak.
A megdőlt nagyőrlő fog felállítása is lehetséges helyfenntartó segítségével. Ez esetben a kétoldali nagyőrlőkre ragasztott gyűrűkön elhorgonyzott egész fogívet lekövető drótívbe hurkot hajlítunk. A leadott erő hatására a fog normál helyzetbe kerülésével tudunk helyet teremteni a kisőrlők akadálytalan előtörésére.

Amíg csak a meglévő rés megőrzése a cél passzív helyfenntartó készülékeket használunk. Az aktív, résnyitó helyfenntartók tágítanak is. Erre alkalmasak lehetnek különböző kivehető fogszabályozó készülékek.
A helyfenntartó kezelés hatékonysága folyamatos ellenőrzéssel növelhető, és természetesen szükség van a gyermek és a szülők együttműködésére is.

Szerző

Dr. Balogh Enikő
gyermekfogorvos

Időpontkérés


  Kérdése van? Írja meg!


   Ezt olvasta már?

   • Manapság egyre divatosabbak a mind orvos mind páciens szempontjából méltán közkedvelt fogszabályozó trénerek. Népszerűségüket annak köszönhetik, hogy hordásuk kényelmes, és nagyon hatékony. Már pár hónapos hordás után is látványos eredmények érhetőek el, megfelelő időben elkezdett, és megfelelő óraszámban hordott tréneres kezelés esetén! Mindezt szenvedés nélkül!...

   • A fogváltás időszakában különösen érdemes kiemelt figyelmet fordítani a fogászati vizsgálatokra, és folyamatosan kontrollálni a  tejfogak maradófogakra cserélődését. Előfordulhat, hogy egy vagy több tejfog nem esik ki a fogváltás időszakában, de olyan is történhet, hogy kiesik, de nem nő maradófog a helyén. Egy röntgenfelvétellel könnyen eldönthető, hogy mi a probléma. Egyre gyakoribb jelenség, hogy a fogváltási anomália oka az, hogy nincs fogcsíra....

   • 14 éves fiúgyermek érkezett fogászatunkra vegyes fogazattal, 9 tejfog volt még a szájában, amelyek stabilan, ám a rágósík vonala alatt helyezkedtek el. A szomszédos maradó fogak növekedésük közben túlnőtték ezeket a fogakat, és fokozott helyigényükkel a kisebb méretű tejfogakat elnyomták, azok elkezdtek süllyedni. ...   Tartalom