Szájsebészet

Teendő a játék közben megsérült fogacskával

A gyerekeket gyakran éri sérülés a játszótéren, a szülő megrémül a kialakuló nagyfokú duzzanatot látva.
Sérüléskor kiesett fogakat érdemes nedves közegben tárolva mielőbb a rendelőbe behozni. Tejben vagy nyálban szállítva nem szárad ki és maradó fog esetén a fogorvos akár visszahelyezheti eredeti helyére.
Amennyiben a fogból letört, van lehetőség annak esztétikus kiegészítésére, bár előfordulhat, hogy az ütés következtében a fog később elhal, ezért gyökérkezelésre lesz szükség.
Pépes ételek fogyasztása javasolt 2 hétig. Fontos továbbá a lágyrész sérülések vizsgálata, ellátása és a kis páciens időnkénti visszarendelése ellenőrző vizitekre.

Foghúzás

Előrehaladott fogszuvasodás esetén, illetve fogszabályozó kollega kérésére gyakran kerül sor foghúzásra. Ezekben az esetekben fájdalommentesen, kíméletesen távolítjuk el akár tejfogról akár maradó fogról van szó. Bizonyos esetekben szájsebészeti feltárásra is szükség lehet. Ilyenkor egy héttel később varratszedésre visszavárjuk a pácienseket. Szájsebészeti feltárásra szükség lehet fogszabályozás miatt is, ha egy úgynevezett retineált fog a csont alól nem tud áttörni, műtéti úton teremtjük meg a lehetőséget a fogszabályozó brackett felragasztásához, és lassan lehúzzuk a többi foghoz, rögzített készülék segítségével.

Nyelvfék illetve ajakfék metszés

Az alsó vagy felső ajakfék bizonyos esetekben vastag köteges tapadással hosszútávon ínyvisszahúzódást, vagy a fogak között rést okozhat, ezért ilyenkor ennek elmetszését javasoljuk, akár már kisgyermekkorban, akár később fogszabályozó kezeléssel kombinálva. A nyelvfék tapadása pedig beszédhibát, hangképzési nehézséget okozhat, ezért ennek megoldását viszonylag kisgyermekkorban javasoljuk. Ezen műtéteknél gyakran sebészi lézert használunk, ezzel is elősegítve a sebgyógyulást.

Google+