Szájhigiéniai kezelés – fogkőeltávolítás és instruálás

Szájhigiéniai kezelés - fogkőlevétel, instruálás - DentalKópé - A mesebeli gyerekfogászat

MIÉRT FONTOS A SZÁJHIGIÉNIAI KEZELÉS – FOGKŐELTÁVOLÍTÁS ÉS INSTRUÁLÁS?

Szinte minden fogászati probléma megelőzhető, ha gyermekkorunktól ügyesen mossuk a fogainkat! Mi a helyes fogmosási technika? Melyik a jobb: elektromos, vagy a manuális fogkefe? Mennyi ideig kell fogat mosni? Milyen fogkrémet használjunk? Hogyan lehet a fogközöket is megfelelően megtisztítani?

 

 

HOGYAN TÖRTÉNIK AZ NSTRUÁLÁS-MOTIVÁLÁS GYERMEKEKNÉL?

A szájhigiénés kezelés során első lépésben gyermeke megmossa a fogait a saját fogkeféjével. Ezután a plakkfestés következik, melynek során egy lila színű folyadékkal megfestjük a fogain maradt lepedéket, így látjuk, hogy hol kell még jobban megmosnia. Részletesen elmagyarázzuk és megtanítjuk gyermekének, hogyan tudja fogait a továbbiakban is tisztán tartani a mindennapokban. Kortól függően fogmosási technikákat javaslunk, hiszen a helytelenül elvégzett fogmosás komoly következményekhez vezethet. A mulázson (szemléltető fogsoron) bemutatott fogmosást a kísérő szülőnek is érdemes megfigyelnie, hogy a továbbiakban otthon ellenőrizni tudja, gyermeke ügyesen követi-e a tanácsainkat.

 

A FOGKŐRŐL

A fogakon idővel különböző lerakódások keletkeznek. Ezek közül a legfontosabb a lepedék, ami a fogakra tapadt baktériumokból és körülöttük képződött puha fehéres mátrixból áll. Mennyisége és minősége függ a táplálék jellegétől. A nyál oldott ásványi anyagai sók formájában tudnak kicsapódni a lepedékben, így jön létre a sárgás-barnás színű, kemény fogkő. A lepedékben és a fogkövön lévő baktériumoknak két káros hatása van: a fogon fogszuvasodás alakul ki, illetve hatására az íny begyulladhat. Ezt elkerülendő – egyéni mérlegelés alapján – bizonyos időközönként a fogkő eltávolítása javasolt.

 

A FOGKŐ ELTÁVOLÍTÁSA

Gyümölcsízű zselével érzéstelenítjük az ínyt, majd gépi és kézi eszközökkel megszabadítjuk a fogakat a káros fogkőtől. Ezt követi a polírozás, ami a fogfelszín simává tételét jelenti, késleltetve ezzel a fogkő ismételt kialakulását.

Szájhigiénikus kollégánk javaslatot tesz a szülőknek a megfelelő fogkefe és fogkrém megválasztására. Amennyiben fogszabályozó készüléke is van a gyermeknek, annak megfelelő tisztítását, ápolását is megbeszéljük.
Érdemes elhozni a saját fogkeféjüket, illetve fogkrémjüket!

Fontosnak tartjuk a tájékoztatást, hisz a pontos utasítások, és azok betartása nagyban hozzájárulnak egy-egy beavatkozás kimenetelének sikeréhez.

Az itt olvasható és letölthető betegtájékoztatónk remélhetőleg segítségére lesz.

TÁJÉKOZTATÓ

Kapcsolódó videóink

Kapcsolódó írásaink

Ajánlott írásunk

Időpontkérés


    Kérdése van? Írja meg!


      Ezt olvasta már?