Gyökérkezelés

DSC_1456

A tejfogakkal kapcsolatban sok tévhit él a köztudatban. Sokan azt hiszik, nincs is gyökere a tejfogaknak. Ez a tévedés onnan eredhet, hogy fogváltás során,  amikor kiesik a fog, már valóban nincs gyökere, mert addigra felszívódik. 

A köztudat ellenére a tejfogak – ugyanúgy, ahogyan a maradófogak – gyökereik segítségével rögzülnek a csontba. A tejfogak gyökerének felépítése megegyezik a maradófogakéval: a bennük található gyökércsatornákban ugyanúgy ideg- és érképletek találhatóak. Szerkezetük azonban különböző.  A maradófogakéhoz képest a tejfogaknak sokkal  tágabb a pulpakamrájuk.  Ez az oka annak, hogy egy kialakult gyulladásos folyamat esetében a gyerekek, fejlődő, növekvő szervezetükből adódóan sokkal látványosabb tüneteket produkálnak, azaz rendkívül gyorsan, és nagyon intenzíven tud feldagadni az arcuk. A tünetek erőteljesek ugyan, de gyorsabban elmúlnak kezelés hatására, mint ezt a felnőttek esetében tapasztaljuk.

A maradófogakhoz hasonlóan tehát a tejfogakat is szoktuk gyökérkezelni. A fentiekből adódóan azonban a tejfogak gyökérkezelése nagyban eltér a maradófogak gyökérkezeléstől.
Ennek oka a tejfogak sajátosságában keresendő. Mivel a tejfogak gyökere a fogváltás során felszivódik, emiatt olyan tömőanyagot kellene használnunk,  amely ugyanolyan ütemben szivódik fel, mint maga a foggyökér. Ez nyilván az orvostudomány mai állása szerint lehetelen lenne. Ez az oka tehát, hogy a tejfogak más típusú gyökérkezelést igényelnek, és ami miatt a gyökérkezelt tejfogak gyökércsatornáját nem lehet véglegesen betömni. 

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

Gyökérkezelés akkor szükséges, ha a fogszuvasodás eléri vagy megközelíti a fog belsejében lévő ereket és idegeket tartalmazó kamrát, valamint, ha tejfog baleset  miatt elhal, vagy letörik a fog. A rágófunkció betöltése és a könnyedebb fogváltás érdekében igyekszünk minél tovább megőrözni a tejfogakat. Helyfenntartó szerepe miatt, akkor is kezeljük a fogakat, ha már csak a gyökere maradt meg, megpróbáljuk a helyén tartani, amíg a maradófog ki nem nő.

Hogyan történik a gyökérkezelés?

A tejfog gyökérkezelés nem mindig igényel érzéstelenítést, a fogorvos mérlegeli annak szükségességét. Fontos, hogy a gyökérkezelés csak szuvasodásmentes fogban végezhető el, ezért a kezelés azzal indul, hogy a fog koronai részét megtisztítjuk, eltávolítjuk a régi tömést és a szuvas részeket. Ezután a  fog koronai része felől megnyitjuk a pulpakamrát, és egy reszelő segítségével kitisztítjuk a gyökércsatornát. A tejfogak esetében is a tejörlők  több gyökércsatornát tartalmaznak, így azok mindegyik gyökércsatornájából eltávolítjuk az ér-ideg képleteket,  majd fertőtlenítő folyadékkal átöblítjük a csatornákat, és nyitva hagyjuk a fogat. Az áttisztított gyökércsatorna közlekedik a szájüreggel, így utat biztosít a gyökércsúcsnál felgyülemlett gyulladásos folyadékgyülem távozására. A fog nyitott kezelése a gyógyulást segíti elő, mert így a gyulladás gyorsabban enyhül.
A gyulladás során keletkezett anayagok csak az átjárható gyökércsatornán keresztül tudnak ürülni, ezért  különösen fontos, az otthoni utókezelés, azaz a gyökérkezelt fog tisztítása, tisztántartása.
Ez egy a rendelőben kapott fecskendővel történik, melynek otthoni használatának megtanítása a kezelés utolsó lépése.

Esetleges szövődmények

A gyógyulási időszakban előfordulhat, hogy az ínyen újra duzzanat jelenik meg, majd eltűnik.
A gyökerekben nem csak gyökércsatornák, hanem mellékcsatornácskák is vannak, amelyek kis méretük miatt nem tisztíthatóak át. Ezen gyökércsatornácskák felől az ott maradt fogbélszövet vissza tud burjánzani a fog belsjébe. Ennek látványos jele a lyukban megjelent piros szövet, melynek színe az ínyéhez hasonló. Ezt a lágy szövetburjánzást főleg érképletek alkotják, és pulpapolipnak nevezzük.  Amíg nem okoz panaszt, kezelést sem igényel. A fokozott szövetburjánzás következtében a pulpapolip kialakulása is sokkal gyakoribb a tejfogakban, mint a maradófogakban.

Érzékenységet általában fogmosáskor okozhat, a dörzsölés hatására vérezhet is,  de más panasz nem jellemző rá. Az adott fog állapotától függően az orvos dönti el, hogy ezt eltávolítja, vagy fogváltásig további kezelés nélkül hagyja.

Mi történik a gyökérkezelt fog gyógyulását követően?

Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy a fog gyógyult, akkor gyógyszeres ideiglenes tömést helyezünk a fogba. Ezt a tömést 1 hét múlva kontrolláljuk, és ha panaszmentes, akkor végleges tömést készítünk.
A tejfog szerkezete miatt a végleges tömés alatt is újra begyulladhat a fog. Ez mindaddig fennáll, amíg a tejfog ki nem esik. Sajnos gyakran előfordul, hogy a gyökérkezelt fog újra begyullad a tömést követően. Ha a gyulladás olyan mértékű, hogy a gyökér körüli csontot pusztítja, károsíthatja a maradandó fog csíráját is, akkor minden eddigi igyekezet ellenére a  tejfog eltávolítása mellett kell döntenünk. Ilyenkor szükség lehet helyfenntartó eszköz viselésére.

A gyökérkezelt fog otthoni kezelése

Gyökérkezelt fog esetében a napi tisztítást nagyon fontos, hogy mindennepi teendőink közé illesszük! A fog megmaradása szempontjából alapvető  a fog tisztántartása. A napi alapos fogmosás mellett szükséges a gyökérkezelt tejfog fecskendővel történő alapos átöblítése, amit az alábbi módon tehet meg.
Az átöblítőfecskendőt az otthoni mindennapos megfelelő tisztítás érdekében hazavihetik magukkal a páciensek.

A fecskendő használata

A fecskendővéget a kialakított üregbe kell behelyezni, amikor eléri az üreg alját egy hirtelen mozdulattal a benne lévő vizet be kell fecskendezni! Ennek következtében az üreg alján található ételmaradék kiürül a fogból. Fontos az átöblítés, mert a fogkefe az üreg alját nem éri el! Amennyiben ezt megfelelően végezzük, a fog gyógyulása elkezdődik. Ezen fogak gyógyulása néhány héttől akár hónapokig is eltarthat.

Fontosnak tartjuk a tájékoztatást, hisz a pontos utasítások, és azok betartása nagyban hozzájárulnak egy-egy beavatkozás kimenetelének sikeréhez.

Az itt olvasható és letölthető betegtájékoztatónk remélhetőleg segítségére lesz.

TÁJÉKOZTATÓ

Kapcsolódó videóink

Ajánlott írásunk

  • SZÍVÜGYÜNK, HOGY A GYEREKEK NE FÉLJENEK A FOGÁSZATI KEZELÉSEKTŐL A gyermekfogászat nem csak abban más, hogy kisebbek az eszközök, mesebeli a környezet, hanem abban is, hogy a gyermekek más típusú megközelítést igényelnek a fogászati kezelések során, és azt megelőzően is. Szemléletünk szerint a fogorvosi látogatás középpontjában a gyermek fogorvosi kezelése áll. ...

Időpontkérés


    Kérdése van? Írja meg!


      Ezt olvasta már?