Fogszuvasodás ellátása

Tejfog tömés

Ha egy tejfog kilyukadt, azt ugyanúgy kezelni kell, mintha maradandó fogról lenne szó, hiszen a szájüregben folyamatosan termelődnek és terjednek a baktériumok, ezzel veszélyeztetve a már maradandó fogakat is. Töméseink a kiváló minőségű, fluoridos, fényre kötő cementből készülnek, így a kezelést követően gyermeke azonnal ehet, ihat. Minden tömést készítő orvosunk kiemelkedően jó esztétikájú munkát végez, így a tömés abszolút beleolvad a környezetébe.

Barázdazárás

Erre az eljárásra azért van szükség, mert a mélyen barázdált fogakat nehéz tisztántartani, s az ott megrekedt ételmaradék a szuvasodás melegágyát képzi. A gyerekek nehezen férnek hozzá hátsófogaikhoz, így általában ezeknek a fogaknak a romlása gyakran bekövetkezik.

A barázdazárás lényege, hogy a szuvasodásra hajlamos barázdált fogfelszínt kitisztítjuk, majd feltöltjük egy speciális folyékony tömőanyaggal, amely szétterül a barázdákban, majd megkeményedik. A tömőanyag így képez védelmet s megóvja a fogat a szuvasodástól.

Miért hasznos a barázdazárás?

Az őrlőfogak rágófelszínén található barázdák egyedileg változó mélységűek. A mély barázdák alján gyakran mikroszkopikus repedések találhatóak, amelyek keskenyebbek, mint a fogkefe sörtéi ezért nem tarthatók tisztán. A barázdazárt felületek ezzel szemben simák és ezáltal könnyen tisztán tarthatók.

Mikor célszerű alkalmazni a barázdazárást?

A barázdazárást egészséges fogon, lehetőleg a fog áttörését követő hat hónapon belül célszerű alkalmazni. Félévenkénti ellenőrzéseken mindig javasolt az újonnan előtört fogak barázdazárása, ill. a már meglévő barázdazárások folyamatos ellenőrzése és szükség esetén cseréje.

Hogyan történik a barázdazárás?

Első lépésben a megtisztítjuk a fogfelszínt, majd megszárítjuk, a felületét felérdesítjük. Ezt követi a barázdazáró anyag ecsettel történő felhelyezése. Az anyag maga úgy képzelhető el, mint egy folyékony tömőanyag, amely egyenletesen elterülve feltölti a barázdát. Következő lépésként a felhelyezett barázdazáró anyagot speciális, kék fényű lámpával megszilárdítjuk. Utolsó lépésként ellenőrizzük, hogy a barázdazárás kényelmes-e. Amennyiben szükséges korrigáljuk csiszolással, majd polírozzuk.

Google+