Fogszabályozás

Fogszabályozás – Tájékoztató a fogszabályzó kezelésről

A sikeres fogszabályzó kezelés az orvos és a páciens együttműködésének eredménye.  A fogszabályzó szakorvos célja, hogy minden páciens számára a létező legjobb eredményt érjék el közösen.  Jellemzően a jól informált és az orvossal jól együttműködni képes páciensek érnek el jobb eredményeket a kezelés során. Egy elbűvölő mosoly képét szem előtt tartva ugyanakkor fontos azzal is tisztában lenni, hogy a fogszabályzó kezelésnek – miként minden egészségügyi beavatkozásnak – megvannak a potenciális kockázatai. Bár előfordulásuk esélye minimális, mégis minden páciensnek érdemes komolyan mérlegelni őket. A fogszabályzó kezelés alternatívái felől a szakember adhat felvilágosítást, ezek ugyanis egyénenként eltérőek lehetnek. Adott esetben érdemes fogpótló megoldásokat kisebb volumenű fogszabályozási beavatkozásokkal kombinálva fontolóra venni. Javasoljuk, hogy minden lehetőségről tájékozódjon szakorvosától mielőtt elkötelezi magát valamelyik kezelés mellett. A fogszabályozás az a fogászati szakág, amely az állkapocscsont, az állkapocsízület, a harapás, és a fogak helyzetének elváltozásaival foglalkozik. Ezen elváltozások diagnosztizálása, a megelőzés illetve a negatív elváltozások korrekciója tartozik ehhez a szakterülethez, mind gyermekkorban mind felnőttkorban.

A fogszabályzó fogszakorvos olyan szakember, aki az általános fogorvosi egyetem elvégzése után részt vett fogszabályzó szakorvosi képzésen.

A fogszabályozó kezelés várható eredményéről

Fogszabályzó kezelések rendre terv szerint zajlanak, mivel a kezelőorvos minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a pácienssel együttműködve a legjobb eredményt érjék el. Ennek ellenére nem lehet garantálni, hogy a páciens a kezelés végén maradéktalanul elégedett lesz az eredménnyel, mint ahogyan komplikációkat vagy hátrányos következményeket sem lehet teljesen kizárni. A kezelés sikere ugyanis nagy mértékben függ attól, hogy a páciens mennyire együttműködő és pontos az egyeztetett időpontok betartásában, képes-e fokozott figyelmet fordítani szájápolásra és a fogszabályzó készülék elemeire, illetve követi-e a szakorvos utasításait és tanácsait.

A kezelés hossza

A kezelés időtartama függ a szükséges aktiválások számától, a páciens korától, attól, hogy a kezelt probléma mennyire összetett, illetve az orvos és páciense közötti együttműködés szorosságától. A tényleges kezelési idő általában nem tér el jelentősen a kezelés elején előre jelzettől (a számottevő ,,csúszások” tehát meglehetősen ritkák), mégis meghosszabbodhat, ha előre nem tervezhető növekedés lép fel vagy ha bizonyos, a fogak szerkezetére ható szokások alakulnak ki a páciensnél, vagy ha az orvossal való együttműködése nem megfelelő. Ilyen esetekben a kezelési terv nem várt módosítására kerül sor, melynek költségei a pácienst terhelik.

A fogszabályozás során fellépő kellemetlenségek

A szájüreg érzékenysége miatt számítani kell egy kellemetlen érzéssel járó „hozzászokási” szakaszra a fogszabályzó készülék felhelyezését követően. Egyes esetekben gyógyszerekkel lehet enyhíteni ezeket a kezdeti fájdalmakat.

A fogszabályozás során elért eredmény megtartása hosszú távon

A sikeres fogszabályzó kezelés nem garantálja, hogy élete végéig szép egyenes fogai lesznek. Éjszakai fogszabályzó viselésére lesz szükség, amely még jó ideig a kezelés végére elért pozícióban tartja a fogakat. Fontos az éjszakai készülék orvosi ajánlás szerinti használata, különben a fogak elcsúszhatnak a helyükről. Éjszakai fogszabályzót egyes esetekben akár évekig is hordani kell. A kezelés befejezése után még hosszú ideig felléphetnek olyan hatások, amelyek változtatnak a fogak kezelése alatt beállított helyzetén: például az előretolt nyelv, a szájon át való lélegzés, a bölcsesség fogak előtörése vagy egyszerű növekedés. Jóval később sok páciens úgy érezheti, hogy fogaik elcsúsztak a helyükről – enyhébb eltolódások normálisnak tekinthetők, elfogadhatóak, különösen az alsó fogsorban. Az elváltozásokat újabb fogszabályzó kezeléssel, éjszakai fogszabályzóval vagy műtéti beavatkozással lehet kezelni.

Foghúzás

Bizonyos esetekben a kezelés megkezdése előtt el kell távolítani egyes fogakat, ezek lehetnek tejfogak vagy maradó fogak is. Eltávolításuk plusz kockázatot jelent a fogszabályzó kezelésen túl, ezekről mindenképpen egyeztessen fogorvosával.

Szájsebészeti beavatkozások

Vannak olyan esetek, amelyek alapvető csontozatbeli rendellenességekkel rendelkeznek. Ezeket egyedül fogszabályzó készülékkel nem, csak szájsebészeti műtét segítségével lehet orvosolni. A beavatkozás okozta kockázatok szintén eltérnek az eddig tárgyaltaktól, ezekről egy szájsebész szakorvossal kell egyeztetnie. Egy esetleges műtét után folytatni kell a kezelést ahhoz, hogy a fogak a megfelelő helyzetbe kerüljenek, különben, több kárt okozunk vele, mint hasznot.

Fogkő és caries

A kezelés csak fokozottan alapos szájhigiéné számos kockázatot rejt: gyulladások, elszíneződés, fogágybetegség vagy fogszuvasodás. Természetesen ezek a problémák jelentkezhetnek fogszabályzó készülék viselése nélkül is, de a kezelés alatt kialakulásukra nagyobb az esély. Ezen problémák előfordulása gyakoribb azon betegek esetében, akik nem megfelelően mosnak fogat, vagy nagy mennyiségben fogyasztanak édességet.

Foggyökér visszahúzódás

Olykor megesik, hogy a páciens foggyökerei visszahúzódnak a kezelés alatt. Sajnos a foggyökér visszahúzódás okait még nem lehet kiszűrni, ahogyan azt sem lehet előre megmondani, hogy kinek a fogazata hajlamosabb erre, kié kevésbé. Szerencsére ennek ellenére a páciens élete végéig megőrizheti fogait a megrövidült foggyökerekkel együtt is. Ha ez mégis a fogszabályzó kezelés alatt jelentkezik, tanácsosa kezelést rövid időre megszakítani, a készüléket ideiglenesen levenni, amíg a foggyökér helyzete stabilizálódik.

Fogágybetegség

Fogszabályzó kezelés ideje alatt súlyosbodhat vagy akár újonnan ki is alakulhat fogágybetegség. Ennek oka minden esetben a szájhigiénia elhanyagolása a páciens részéről. Emiatt is különösen fontos, hogy a páciens három – vagy hathavonta (a fogszabályzó szakorvos utasítása szerint) szájhigénikusi, illetve különösen indokolt esetben parodontológiai ellenőrzésen vegyen részt. Ha nem sikerül kezelni és visszaszorítani a fogágybetegséget, a fogszabályzó kezelést a helyzet rendeződéséig fel kell függeszteni.

Fogszabályzó készülék okozta gyulladás

A kezelés teljes ideje alatt kerülni kell azon ételek fogyasztását, melyek kárt okozhatnak a készülékben, vagy kimozdíthatják azt a helyéről. A levált vagy sérült készüléket vagy annak darabkáit a páciens ugyanis lenyelheti, vagy egyéb módon okozhatnak balesetet. Minden szokatlan érzésről, észrevételről tájékoztatni kell a kezelést végző fogszakorvost, ha leesett brekettet észlel, vagy az ív elcsúszását a helyéről. Ha bármely foga megsérülne, azt még a kezelés ideje alatt helyre kell hozni.

Az állkapocsízület zavarai

Az állkapocsízület diszfunkciói általában a száj környéki vagy fül tájéki fájdalmakban, vagy fejfájás formájában mutatkoznak meg. Az állkapocsízület állapotát sok tényező befolyásolja, például korábban elszenvedett ütések, ízületi gyulladás, erre való hajlam, öntudatlan fogcsikorgatás vagy sokszor egy eleve kiegyensúlyozatlan harapás. Számtalan egyéb oka lehet, és ezek a fogszabályzó kezeléstől függetlenül is kialakulhatnak. Fontos minden gyanús jelről azonnal értesíteni az orvost, legyen szó fájdalomról, az állkapocs ,,kattogásáról”, vagy a nyitás és zárás nehézségeiről. Ilyenkor általában más fogászati szakterületek szakembereinek segítségére van szükség.

A mozdíthatatlan fogak

Egyes fogak olyan erősen ülnek a helyükön, vagy olyan erősen nőttek össze az állkapocscsonttal, hogy helyükről kimozdíthatatlanok. Ennek oka nem tisztázott, bekövetkezése pedig nem előrelátható. Minden probléma kezelése egyedi, attól is függ, hogy az adott fog mennyire játszik fontos szerepet a szabályozás folyamatában, mégis ezeket a helyzeteket legtöbbször foghúzással, sebészeti beavatkozással vagy fogpótló eljárásokkal kezelik.

A rágófelület kialakítása

A szabályozás során a fogakat régi helyükből kimozdítjuk. Új helyükön létrejöhetnek apró hézagok, illetve néhol korábban összeérnek. Ilyen esetekben némi csiszolással ki kell egyenlíteni a rágófelületet, olykor el kell távolítani egy kis zománcot a fogközökben is.

A vártnál kedvezőtlenebb eredmények

A fogazatok egyénenként óriási eltéréseket mutatnak, a fogak mérete, alakja, és a foghiányok miatt – így egyes esetekben az elvárt és a páciens számára tökéletesen kielégítő eredményt nem tudjuk elérni. Ez azt jelentheti például, hogy a fogak közötti hézagokat a szabályozás által sem tudunk végül megszüntetni. Ezeken a helyzeteken fogátalakító eljárásokkal, koronákkal, hidakkal vagy parodontológiai kezelésekkel lehet segíteni. Mindenképpen tájékozódjon a fogszabályzó szakorvosától és általános fogorvosánál, hogy mely módszerek támogatják az Ön kezelésének eredményeit.

Bölcsességfogak

Bölcsességfogai folyamatosan változnak, így a kezelés ideje alatt is megváltozhat helyzetük. Fontos, hogy szakorvosa folyamatosan figyelje elhelyezkedésüket, és döntsön arról, el kell-e távolítani ezeket a fogszabályzó kezelés fenntarthatósága érdekében vagy nem.

Allergiák

Nagyon ritkán, de előfordulhat, hogy valaki allergiás legyen a készülék egyes alkotóelemeire. Ekkor meg kell változtatni a kezelési tervet, más készülékek alkalmazásának lehetőségeit kell megvizsgálni. Egyes nagyon ritka esetekben az adott anyaggal szembeni allergia orvosi kezelése lehet a legjobb megoldás.

Általános egészségügyi problémák

Egészségügyi problémák közül elsősorban a csontozat és a vér betegségei és rendellenességei befolyásolják a fogszabályzó kezelés eredményét. Orvos által elrendelt és nem vényköteles gyógyszerek és gyógyhatású készítmények szedése egyaránt hatással van a kezelésre. Az egészségügyi állapotban észlelt mindennemű változásra fontos felhívnia fogszabályzó orvosa figyelmét.

Dohányáruk használata

A dohányzás vagy a dohány rágcsálása növeli az ínybetegségek kialakulásának esélyét, illetve erősen gátolja a szájüregi műtétek utáni regenerálódását. A dohányzás mindezen túl, növeli a gégerák és a szájrák kialakulásának kockázatát, az ínyvisszahúzódás esélyét, illetve lassítja a fogak mozgását a fogszabályzó kezelés folyamán. A dohányzás összességében nem segíti elő a fogszabályzó kezelés sikerességét, kérjük, ezt vegye figyelembe, a kezelés lehetőségének mérlegelésekor.

Ideiglenes kiegészítő eszközök

A fogszabályzó kezelés részeként gyakran ideiglenesen segítő eszközökre van szükség, melyekre a kezelés ideje alatt meghatározott ideig szükség van,pl. fémcsavarokra,  gumi huzalokra vagy speciális fémívekre kell gondolni. Ezek sajátos kockázataival is érdemes tisztában lenni.

Előfordulhat, hogy egy rögzítő csavar meglazul vagy akár ki is esik, és egy nagyobb méretű csavarral kell helyettesíteni azt. Ilyenkor a csavart vagy annak tartozékait véletlenül lenyelheti a beteg. Olykor megesik, hogy a készülék körül megsérül vagy gyulladt lesz az íny, vagy egy kicsit ránő a készülék egyes részeire egy vékony rétegben. Az ilyen jellegű kis ránőtt ínylebenyeket rendre el kell távolítani, ki kell vágni. A kezelés részeként ilyenkor antibiotikumot és speciális öblögető folyadékot javasolunk.

A rögzítő csavar felhelyezésekor megsérülhet a foggyökér, a fogideg, egyes esetekben az arcüreg is átszakadhat. Bár ezek nagyon ritkán fordulnak elő, mégis a betegnek tisztában kell lennie ezekkel a kockázatokról is, előfordulásuk esetében ugyanis ezeket a sérüléseket is kezelni kell.

A csavarok felhelyezése történhet helyi érzéstelenítéssel, de ennek szintén vannak kockázatai. Kérjük, mindenképp értesítse fogorvosát, ha korábban fogászati érzéstelenítés folyamán problémái voltak vagy kellemetlenségek érték.

Google+