Éber szedáció

Éber szedáció

Az éber szedáció egy olyan lehetőség, amit arra használunk, ha egy gyermek rendkívül erős félelmet mutat a fogászati kezelésekkel szemben, ennek segítségével könnyebben elvégezhető a szükséges fogászati beavatkozás. Amint a neve is mutatja, a gyermek nem alszik el, csak – félelmei kiiktatásával – kedvező esetben együttműködőbbé válik, a kezelésre azonban nem fog emlékezni.
Az esetlegesen éber szedációban végzett fogászati kezelést minden esetben orvosi konzultáció előz meg. Ezen a konzultáción nyílik lehetőség arra, hogy az orvos megvizsgálja a gyermek általános állapotát, a fennálló fogászati problémát, és ezeket összevetve tegyen javaslatot az éber szedáció esetleges szükségességére.
A  beavatkozás, mint minden gyógyszerrel végzett bódítás,  nem veszélytelen!
Az éber szedációt minden esetben aneszteziológus szakorvos végzi, és csak bizonyos előre tervezett napokon érhető el rendelőnkben. 

 

Milyen életkorú gyermekeknél alkalmazható az éber szedáció?

Az éber szedációt maximum 6 éves illetve maximum 25 kg testsúlyú gyerekek esetében tudjuk alkalmazni a fogászati beavatkozások során.

 

Az éber szedáció lényege

Az éber szedáció során alkalmazott gyógyszer (Midazolam) segít a gyermek szorongásának, félelmének csökkentésében, oldja a feszélyezettséget, a makacsságra azonban nem hat! A gyógyszer hatására a kis Páciens először oldottabb, vidámabb lesz, majd álmosság jelentkezik nála, elaludni azonban nem fog. A gyermek továbbra is érzékeli környezetét, reakciói a gyógyszerhatás miatt lassulnak, dekoncentrálttá válik. Izomtónusa is csökken, így mozgáskoordinációja zavart lehet, viszont izomrelaxációt nem okoz, így garatreflexei megtartottak.

 

Az éber szedálás menete

Közvetlenül az éber szedálás előtt az altatóorvos a szülő(ke)t kikérdezi a gyermek korábbi betegségeiről, gyógyszerszedéséről, gyógyszerérzékenységéről. Ebben segítséget nyújt beavatkozás előtt kitöltendő anamnézis lap.
A rendszeresen szedendő gyógyszereket a szedálás reggelén be lehet venni, illetve javasoljuk, hogy bizonyos betegségek (pl.: krupp, asztma) akut fellángolásakor használt gyógyszereiket hozzák magukkal. Természetesen ezen betegségek akut fellángolása,  illetve megfázás, lázas állapot, hasmenés, stb. betegségek esetén a kezelést halasztjuk.  Amennyiben a fenti betegségek valamelyike jelentkezik a beavatkozás előtt  gyermeküknél kérjük mihamarabb  telefonáljanak, hogy időpontjukat mielőbb módosíthassuk.
A gyermeknek szirup formájában, gyógyszeradagoló fecskendőben készítjük el a varázsitalnak nevezett bátorító szert, mely után kevés vizet lehet fogyasztani. A gyógyszerhatás általában kb. 5-10 perc alatt áll be, mely után a fogászati kezelés megkezdhető. Ritkán, de előfordul, hogy a gyógyszerhatás beállása elnyújtott, ilyenkor az időkihasználás érdekében megtörténhet, hogy aktuálisan a bódításra váró gyermekek kiírt sorrendjét megváltoztatjuk.
A fájdalommentességet a fogorvos által adott fogorvosi érzéstelenítő biztosítja. A fogorvos és a fogászati asszisztens a fogászati beavatkozásra koncentrál, az altatóorvos pedig folyamatosan figyeli, ellenőrzi a gyermek állapotát.

 

Fontos tudnivalók az éber szedáció előtt

A maximálisan elvárható biztonság betartása és a szirup kellő mértékű felszívódása miatt kérjük, hogy 6 órával a beavatkozás előtt kis Pácienseink már ne fogyasszanak szilárd táplálékot. Anyatejes illetve tápszeres táplálás is legalább 6 órával a tervezett beavatkozás előtt történjen. 2 órával előtte pedig maximum 1 dl tiszta folyadékot ihatnak (víz, cukros/mézes tea). Javasoljuk, hogy váltóruhát hozzanak a gyermeknek.

 

Fontos tudnivalók az éber szedáció után

A szedációt és a fogászati beavatkozást követően a gyermeket személyre szabott ideig megfigyeljük (kb. fél -1 óra), mely alatt inni-enni – a fogászati beavatkozástól/ érzéstelenítéstől függően – már lehet. Az étkezés a gyógyszer kiürülését segíti, illetve az éhség okozta nyűgösséget csökkenti, így kérjük, hogy a gyermek számára, esetleges diétájának megfelelő étellel, itallal készüljenek. Javasolt a könnyebb fogyaszthatóság miatt a pépes ételek adása pl.: joghurt, banán. Foghúzás esetén tejmentes étel javasolt.
Ahogy a legtöbb gyógyszerszedés esetén, úgy itt is előfordulhatnak átmeneti mellékhatások, például a hányinger, hányás, agresszív viselkedés, stb. Mint fent említettük, a gyógyszer egyik hatása az izomtónus csökkenése, mely miatt a gyermek csak felügyelettel mozoghat az esetleges elesés elkerülése érdekében. Ezt sok kisgyermek, főként a kezelés utáni időszakban nehezebben viseli, ebből fakadó nyűgösségre számítani lehet. A gyógyszer további mellékhatása, mely egyik előnye is egyben, hogy anterográd amnéziát okoz, vagyis a hatás beállását követően változó mennyiségű időszakra a gyermek nem emlékszik, tudatos emlékei az ez alatti eseményekről nagy százalékban nincsenek. A fentiek miatt kérjük, hogy egy gyermek mellé két kísérővel érkezzenek, illetve, hogy az aznap éber szedálásban részesülő gyermek a nap további részét szülői/ nagyszülői felügyelet mellett töltse. Óvoda, csoportos foglalkozások, edzések a megosztott figyelem miatt értelemszerűen kerülendők.

Fontosnak tartjuk a tájékoztatást, hisz a pontos utasítások, és azok betartása nagyban hozzájárulnak egy-egy beavatkozás kimenetelének sikeréhez.

Az itt olvasható és letölthető betegtájékoztatónk remélhetőleg segítségére lesz.

TÁJÉKOZTATÓ

A témával kapcsolatos videónk

Ajánlott írásunk

  • SZÍVÜGYÜNK, HOGY A GYEREKEK NE FÉLJENEK A FOGÁSZATI KEZELÉSEKTŐL A gyermekfogászat nem csak abban más, hogy kisebbek az eszközök, mesebeli a környezet, hanem abban is, hogy a gyermekek más típusú megközelítést igényelnek a fogászati kezelések során, és azt megelőzően is. Szemléletünk szerint a fogorvosi látogatás középpontjában a gyermek fogorvosi kezelése áll. ...

Időpontkérés


    Kérdése van? Írja meg!


      Ezt olvasta már?