Éber szedáció

Milyen életkorú gyerekeknél alkalmazható az éber szedáció?

Az éber szedációt maximum 6 éves illetve maximum 25 kg testsúlyú gyerekek esetében tudjuk alkalmazni a fogászati beavatkozások során.

Az éber szedáció lényege

Az éber szedáció során alkalmazott gyógyszer (Midazolam) segít a gyermek szorongásának, félelmének csökkentésében, oldja a feszélyezettséget, a makacsságra azonban nem hat. A gyógyszer hatására a kis Páciens először oldottabb, vidámabb lesz, majd álmosság jelentkezik nála, elaludni azonban nem fog. A gyermek továbbra is érzékeli környezetét, reakciói a gyógyszerhatás miatt lassulnak, dekoncentrálttá válik. Izomtónusa is csökken, így mozgáskoordinációja zavart lehet, viszont izomrelaxációt nem okoz, így garatreflexei megtartottak.

Az éber szedálás menete

Éber szedálcióra előzetes, személyes konzultáció során lehet jelentkezni, illetve így történő fogászati ellátást a gyermek fogorvosa is javasolhatja.
Közvetlenül az éber szedálás előtt az altatóorvos a szülő(ke)t kikérdezi a gyermek korábbi betegségeiről, gyógyszerszedéséről, gyógyszerérzékenységéről (ebben segítséget nyújt a kitöltendő anamnézis lap). A rendszeresen szedendő gyógyszereket a szedálás reggelén be lehet venni, illetve javasoljuk, hogy bizonyos betegségek (pl.: krupp, asztma) akut fellángolásaikor használt gyógyszereket hozzák magukkal. Természetesen ezen betegségek akut fellángolásaikor, illetve megfázás, lázas állapot, hasmenés, stb. betegségek esetén a kezelést halasztjuk, ezért betegségek jelentkezéseikor kérjük telefonáljanak, hogy időpontjukat mielőbb módosíthassuk.

A gyermeknek szirup formájában, gyógyszeradagoló fecskendőben készítjük el a varázsitalnak nevezett bátorító szert, mely után kevés vizet ihat. A gyógyszerhatás általában kb. 5-10 perc alatt áll be, mely után a fogászati kezelés megkezdhető. Ritkán, de előfordul, hogy a gyógyszerhatás beállása elnyújtott, ilyenkor az időkihasználás érdekében megtörténhet, hogy aktuálisan a Páciensek kiírt sorrendjét megváltoztatjuk.

A fájdalommentességet a fogorvos által adott fogorvosi érzéstelenítő biztosítja. A fogorvos és a fogászati asszisztens a fogászati beavatkozásra koncentrál, az altatóorvos pedig folyamatosan figyeli, ellenőrzi a gyermek állapotát.

Fontos tudnivalók az éber szedáció előtt

A maximálisan elvárható biztonság betartása és a szirup kellő mértékű felszívódása miatt kérjük, hogy 6 órával a beavatkozás előtt a kis Pácienseink már ne fogyasszanak szilárd táplálékot. Anyatejes táplálás 4 órával a tervezett beavatkozás előtt még megtörténhet, 2 órával előtte pedig maximum 1 dl tiszta folyadékot ihatnak (víz, cukros/mézes tea). Javasoljuk, hogy váltó ruhát hozzanak a gyermeknek.

Fontos tudnivalók az éber szedáció után

A szedálációt és a fogászati beavatkozását követően a Pácienst személyre szabott ideig megfigyeljük (kb. fél -1 óra), mely alatt inni-enni – a fogászati beavatkozástól/ érzéstelenítéstől függően – már lehet. Az étkezés a gyógyszer kiürülését segíti, illetve az éhesség okozta nyűgösséget csökkenti, így kérjük, hogy a gyermek számára, esetleges diétájának megfelelő étellel, itallal készüljenek (pépes jellegű ételeket könnyebben fogyasztják, pl.: joghurt, banán). (Foghúzás esetén tejmentes étel javasolt.)

Ahogy a legtöbb gyógyszerszedés esetén, úgy itt is előfordulhatnak átmeneti mellékhatások, például a hányinger, hányás, agresszív viselkedés, stb. Mint fent említettük, a gyógyszer egyik hatása az izomtónus csökkenése, mely miatt a gyermek csak felügyelettel mozoghat az esetleges elesés elkerülése végett. Ezt sok kisgyermek, főként a kezelés utáni időszakban nehezebben viseli, ebből fakadó nyűgősségre számítani lehet. A gyógyszer további mellékhatása, mely egyik előnye is egyben, hogy anterográd amnéziát okoz, vagyis a hatás beállását követően változó mennyiségű időszakra a gyermek nem emlékszik, tudatos emlékei az ez alatti eseményekről nagy százalékban nincsenek. A fentiek miatt kérjük, hogy egy gyermek mellé két kísérővel érkezzenek, illetve, hogy az aznap éber szedálásban részesülő gyermek a nap további részét szülői/ nagyszülői felügyelet mellett töltse. Óvoda, csoportos foglalkozások, edzések a megosztott figyelem miatt értelemszerűen kerülendők.

Google+