Bódítás

Az éber szedálás lényege

Az éber szedálás nem jelent alvó állapotot, a páciens érzékeli környezetét, de ezt kellő nyugalommal, félelemtől mentes állapotban teszi. Éber szedálás során az előkészítő nyugtató jellegű tabletta, gyerekek esetében szirup oldja a szorongást, a félelmet, és a kedélyállapot kifejezetten kellemes lesz.

Mi történik a fogászati kezelőben?

A beavatkozás előtt a pácienst az altatóorvos részletesen tájékoztatja a kezelés várható menetéről, a lehetséges komplikációkról, kikérdezi korábbi betegségeiről, esetleges gyógyszerszedéséről (ebben segítséget nyújt a páciens által kitöltött anamnézis lap) . Ezt követően a páciens egy nyugtató tablettát kap, gyerekeknek szirup formában készítjük el. A fájdalommentességet a fogorvosi érzéstelenítő biztosítja. A fogorvos és fogászati asszisztens a fogászati beavatkozásra koncentrál, az altatóorvos pedig folyamatosan figyeli a pácienst, keringési és légzési paramétereket ellenőrzi.

Fontos tudnivalók a szedálás előtt

Az éber szedálás során a maximálisan elvárható biztonság betartása miatt kérjük, hogy 6 órával a beavatkozás előtt pácienseink már ne fogyasszanak szilárd táplálékot, 4 órával a beavatkozás előtt pedig ne igyanak. Ennek oka, hogy a szedálás alatt csökken a tudati szint, így a nyelés, köhögés nem kontrollálható megfelelően. Gyerekek esetében szilárd táplálékot 6 órával a beavatkozás előtt lehet legkésőbb fogyasztani, szűrt vagy rostos levet 4 órával a beavatkozás előtt lehet utoljára fogyasztani, tiszta folyadékot (víz vagy cukros/mézes tea) 2 órával beavatkozás előtt, max 2 dl. mennyiségben még megengedett.

Fontos tudnivalók az éber szedáció után

A szedálást és a fogászati beavatkozást követően a pácienst személyre szabott ideig megfigyeljük (cc. 0.5–1 óra), ezt követően enni-inni már lehet. Ahogy a legtöbb gyógyszer szedése után, úgy itt is előfordulhatnak mellékhatások például: koncentráció csökkenés, tónuscsökkenés, aluszékonyság, hazafelé 1.5 órás alvás, retrograd amnézia (nem emlékszik a történtekre). A fentiek miatt az aznap bódított gyermek a nap további részét szülői / nagyszülői felügyelet mellett töltse, ne vigyék óvodába, vagy sakkversenyre a kezelést követően!

 

 

Google+