Beszoktatás otthon és a rendelőben

Beszoktatás

Felnőtt páciensek nagy százaléka megy szorongva, akár páni félelemmel fogászatra. Sajnos emiatt csak akkor mennek, ha már nagyon fáj nekik – vagyis túl későn. Ennek oka majdnem mindig korábbi traumára vezethető vissza, amely abból adódik, hogy gyerekkorában esetleg erőszakkal kellett elvégezni a kezelést. Amennyiben Ön szívesen áldoz időt, energiát gyermekére, beszoktatással előbb- utóbb megszűnik a félelem. Ezzel megalapozza egész életére a jó kapcsolatot
 a fogászattal. A rendszeres fogászati szűrővizsgálattal megelőzhetők a komolyabb fogászati problémák kialakulása, és a kezeléstől való felnőttkori félelem.

 

A félelem okai

Ha a gyermek szemszögéből nézzük, egy idegen ember, egy szokatlan székben, kiszolgáltatott pozícióban, ismeretlen környezetben, fura fémműszerekkel nyúlkál a szájában, néha elkerülhetetlenül kellemetlenséget okozva, nem csoda, hogy sokszor komoly félelem és ellenállás alakul ki nála. Minél nagyobb a félelem és az ellenállás, annál nehezebb ezen a fogorvosi csapatnak változtatni. Mit tehetünk?

Nagyon félős gyermekek számára ajánljuk különleges programunkat a bohócos rendelést. 

A megelőzés fontossága

Nagyon fontos a lehető legkorábban elkezdeni a fogorvosnál
 a „beszoktatást”. Akár már az első előbukkanó tejfogacskákat is érdemes egy éves kor körül megmutatni a doktor néninek.
Amíg nincsen elváltozás, a doktor nénivel vagy bácsival való találkozás játékos lehet, pozitív megerősítéssel, dicsérettel, ajándékokkal, melyet követően a gyermek örömmel, büszkén távozhat a rendelőből.

Amikor először hozza fogorvoshoz gyermekét, jobb, ha nem részletezi előre, hogy mi fog történni. Lehetőleg kerülje a „minden rendben lesz” kifejezéseket, hiszen lehet, hogy végül szükség lesz egy előre nem látható beavatkozásra, ami miatt mind a szülőben, mind a fogorvosban csalódhat a gyermek!

 

Figyeljen milyen szavakat használ!
Kerülje az „injekció” és a „fájdalom” szavakat! Legjobb, ha azt mondja: „megmutatjuk a doktor néninek/bácsinak, milyen szépen mosolyogsz, és megszámolja, hány fogacskád van. Segít abban, hogy erősek maradjanak a fogaid, jól tudj velük rágni, és gyönyörű legyen a mosolyod!
Mindig pozitív kifejezéseket használjunk: tiszta, erős, egészséges fogak, hogy a látogatás ne legyen ijesztő!

 

Játsszák el otthon a fogászati kezelést!
Lehet akár gyermeke is a fogorvos, elővehetnek egy tükröt, fogkefét, fogkrémet. Legjobb, ha gyermeke megtanítja Önt, vagy a babáit, plüssállatait megfelelően fogat mosni. Ezekben a játékokban kerüljék a fúró, vagy egyéb műszerek használatát!

 

Lehetőleg kerülje a saját fogorvosi időpontjára magával vinni gyermekét!
Ha önben esetleg már kialakult a félelem, azt azonnal gyermeke is érzékelni fogja. Kerülje az ijesztő történeteket gyökérkezelésről, implantációról, hiszen, ha időben elkezdik a rendszeres fogászati szűrövizsgálatokat, neki valószínűleg szüksége sem lesz ilyen beavatkozásra.

Azért is jó, ha nem felnőttfogászatra viszi gyermekét, mert egészen más az ottani „steril környezet” mint a gyermekek részére kialakított színes, mesés játékvilág, a tv képernyőjén mutatott rajzfilmek megkönnyítik a gyermekek esetleges szorongásának oldását.

Legjobb, ha előre felkészíti magát arra is, hogy a rendelőben gyermeke elsírhatja magát. Ez teljesen természetes, és a nálunk dolgozó orvosok és asszisztensek is tökéletesen fel vannak rá készülve. Lehet, hogy megkérik majd, hogy üljön kissé messzebb, vagy akár, hogy jöjjön közelebb, fogja meg a gyermek kezét. Bízzon tapasztalt fogorvosainkban, tudni fogják, mi a legjobb az adott helyzetben. Vannak kollégák, akik jobb szeretik, ha a szülő nem is tartózkodik bent a kezelés alatt, mert jobban tudnak a gyerekkel kapcsolatot teremteni a szülő jelenléte nélkül. Kérjük, figyeljen a fogorvos utasításaira, megértően, aktívan segítse munkáját!

Sajnos néha a szülő jobban fél, mint a gyermek, és ez erősen megosztja az orvos feladatait, koncentrációját is. Ha ismeretlenül érkezik a gyermek a fogászatra, és már előre beígérünk valami jutalmat, ajándékot, joggal feltételezheti a gyermek, hogy valami nehéz dolog előtt áll. Zavaró lehet, ha a szülő, mint egy tolmács, folyamatosan közvetíteni próbál a gyermek és az orvos között. A szülő jelenléte legjobb, ha egyszerűen azt a biztonságot nyújtja a gyermeknek, jó helyen vagyok itt, rábízhatom magam a fogorvosra.

Adjon mindig pozitív megerősítést a kezelés végén, legyen empatikus gyermekével! Van olyan alkalom, amikor sajnos nem kivitelezhető a kezelés. Ezt is el kell, hogy fogadjuk! Rendelőnkben sosem fogjuk le kis pácienseinket, vagy harcoljuk ki erőszakosan a szükséges beavatkozást. Lehet, hogy első alkalommal nem, csak később alakul ki a bizalom.

Rendelőnkben a beszoktatás címén akár több alkalom is szükséges lehet, mire a megfelelő bizalom, kooperáció kialakul egy esetleges későbbi kezeléshez vagy fogászati vizsgálathoz. Érdemes energiát fektetni bele!

Néhány tanács, amire az első alkalmakkor különösen figyelni kell!

A szülők sokszor maguk is félelemmel, szorongással mennek fogorvoshoz, félelmük sajnos ragályos, a gyermekek antennái pedig szuper érzékenyek.

A támogató szülő

Kapcsolódó videóink

Ajánlott írásunk

 • SZÍVÜGYÜNK, HOGY A GYEREKEK NE FÉLJENEK A FOGÁSZATI KEZELÉSEKTŐL A gyermekfogászat nem csak abban más, hogy kisebbek az eszközök, mesebeli a környezet, hanem abban is, hogy a gyermekek más típusú megközelítést igényelnek a fogászati kezelések során, és azt megelőzően is. Szemléletünk szerint a fogorvosi látogatás középpontjában a gyermek fogorvosi kezelése áll. ...

Időpontkérés


  Kérdése van? Írja meg!


   Ezt olvasta már?

   • Manapság egyre divatosabbak a mind orvos mind páciens szempontjából méltán közkedvelt fogszabályozó trénerek. Népszerűségüket annak köszönhetik, hogy hordásuk kényelmes, és nagyon hatékony. Már pár hónapos hordás után is látványos eredmények érhetőek el, megfelelő időben elkezdett, és megfelelő óraszámban hordott tréneres kezelés esetén! Mindezt szenvedés nélkül!...

   • A fogváltás időszakában különösen érdemes kiemelt figyelmet fordítani a fogászati vizsgálatokra, és folyamatosan kontrollálni a  tejfogak maradófogakra cserélődését. Előfordulhat, hogy egy vagy több tejfog nem esik ki a fogváltás időszakában, de olyan is történhet, hogy kiesik, de nem nő maradófog a helyén. Egy röntgenfelvétellel könnyen eldönthető, hogy mi a probléma. Egyre gyakoribb jelenség, hogy a fogváltási anomália oka az, hogy nincs fogcsíra....

   • 14 éves fiúgyermek érkezett fogászatunkra vegyes fogazattal, 9 tejfog volt még a szájában, amelyek stabilan, ám a rágósík vonala alatt helyezkedtek el. A szomszédos maradó fogak növekedésük közben túlnőtték ezeket a fogakat, és fokozott helyigényükkel a kisebb méretű tejfogakat elnyomták, azok elkezdtek süllyedni. ...