Beszoktatás otthon és a rendelőben

Felnőtt páciensek nagy százaléka megy szorongva, akár páni félelemmel fogászatra. Sajnos emiatt csak akkor mennek, ha már nagyon fáj nekik – vagyis túl későn. Ennek oka majdnem mindig korábbi traumára vezethető vissza, amely abból adódik, hogy gyerekkorában esetleg erőszakkal kellett elvégezni a kezelést. Amennyiben Ön szívesen áldoz időt, energiát gyermekére, beszoktatással előbb- utóbb megszűnik a félelem. Ezzel megalapozza egész életére a jó kapcsolatot
a fogászattal. A rendszeres fogászati szűrővizsgálattal megelőzhetők a komolyabb fogászati problémák kialakulása, és a kezeléstől való felnőttkori félelem.

A félelem okai

Ha a gyermek szemszögéből nézzük, egy idegen ember, egy szokatlan székben, kiszolgáltatott pozícióban, ismeretlen környezetben, fura fémműszerekkel nyúlkál a szájában, néha elkerülhetetlenül kellemetlenséget okozva, nem csoda, hogy sokszor komoly félelem és ellenállás alakul ki nála. Minél nagyobb a félelem és az ellenállás, annál nehezebb ezen a fogorvosi csapatnak változtatni. Mit tehetünk?

A megelőzés fontossága

Nagyon fontos a lehető legkorábban elkezdeni a fogorvosnál
 a „beszoktatást”. Akár már az első előbukkanó tejfogacskákat is érdemes egy éves kor körül megmutatni a doktor néninek.

Amíg nincsen elváltozás, a doktor nénivel vagy bácsival való találkozás játékos lehet, pozitív megerősítéssel, dicsérettel, ajándékokkal, ami után a gyermek örömmel, büszkén távozhat a rendelőből.

Amikor először viszi gyermekét, jobb, ha nem részletezi előre, hogy mi fog történni. Lehetőleg kerülje a „minden rendben lesz” kifejezéseket, hiszen lehet, hogy végül szükség lesz egy előre nem látható beavatkozásra, ami miatt mind a szülőben, mind a fogorvosban csalódhat a gyermek!

Figyeljen milyen szavakat használ!

Kerülje az „injekció” és a „fájdalom” szavakat! Legjobb, ha azt mondja: „megmutatjuk a doktor néninek/bácsinak, milyen szépen mosolyogsz és megszámolja, hány fogacskád van. Segít abban, hogy erősek maradjanak a fogaid, jól tudj velük rágni, és gyönyörű legyen a mosolyod!

Mindig pozitív kifejezéseket használjunk: tiszta, erős, egészséges fogak, hogy a látogatás ne legyen ijesztő!

Otthon eljátszhatják a fogászatot, lehet akár gyermeke is a fogorvos, elővehetnek egy tükröt, fogkefét, fogkrémet. Legjobb, ha gyermeke megtanítja Önt, vagy a babáit, plüssállatait megfelelően fogat mosni. Ezekben a játékokban kerüljék a fúró, vagy egyéb műszerek használatát!

Lehetőleg kerülje a saját fogorvosi időpontjára magával vinni gyermekét, mert, ha önben már kialakult a félelem, azt azonnal ő is érzékelni fogja! Kerülje az ijesztő történeteket gyökérkezelésről, implantációról, hiszen, ha időben elkezdik a rendszeres fogászati szűrövizsgálatokat, neki valószínűleg szüksége sem lesz ilyen beavatkozásra.

Azért is jó, ha nem felnőtt fogászatra viszi, mert egészen más az ottani „steril környezet” mint a gyermekek részére kialakított színes, mesés játékvilág, a tv képernyőn mutatott rajzfilmek megkönnyítik a gyermekek hangulatának feloldását.

Legjobb, ha előre felkészíti magát arra is, hogy a rendelőben gyermeke elsírhatja magát. Ez teljesen természetes, és a nálunk dolgozó orvosok és asszisztensek is tökéletesen fel vannak rá készülve. Lehet, hogy megkérik majd, hogy üljön kissé messzebb, vagy akár, hogy jöjjön közelebb, fogja meg a gyermek kezét. Bízzon tapasztalt fogorvosainkban, tudni fogják, mi a legjobb az adott helyzetben. Vannak kollégák, akik jobb szeretik, ha a szülő nem is tartózkodik bent a kezelés alatt, mert jobban tudnak a gyerekkel kapcsolatot teremteni a szülő jelenléte nélkül. Kérjük, figyeljen a fogorvos utasításaira, megértően, aktívan segítse munkáját!

Sajnos néha a szülő jobban fél, mint a gyermek, és ez erősen megosztja az orvos feladatait, koncentrációját is. Ha ismeretlenül érkezik a gyermek a fogászatra és már előre beígérünk valami jutalmat, ajándékot, joggal feltételezheti a gyermek, hogy valami nehéz dolog előtt áll. Zavaró lehet, ha a szülő, mint egy tolmács, folyamatosan közvetíteni próbál a gyermek és az orvos között. A szülő jelenléte legjobb, ha egyszerűen azt a biztonságot nyújtja a gyermeknek, jó helyen vagyok itt, rábízhatom magam a fogorvosra.

Adjon mindig pozitív megerősítést a kezelés végén, legyen empatikus gyermekével! Van olyan alkalom, amikor sajnos nem kivitelezhető a kezelés. Ezt is el kell, hogy fogadjuk! Rendelőnkben sosem fogjuk le kis pácienseinket, vagy harcoljuk ki erőszakosan a kezelést. Lehet, hogy első alkalommal nem, csak később alakul ki a bizalom.

Rendelőnkben a beszoktatás címén akár több alkalom is szükséges lehet, mire a megfelelő bizalom, kooperáció kialakul egy esetleges későbbi kezeléshez vagy fogászati vizsgálathoz.

 

Google+