Orvos válaszol – Kezdődő szuvasodás tejfogon…mit tegyünk?

Egyre több megkeresést kapunk azzal kapcsolatban, hogy mi a teendő, ha kezdődő szuvasodást találunk egy tejfogon. Van megoldás! De annál könnyebb orvosolni a problémát, minél korábban fordulunk szakemberhez.

Kedves DentalCoop fogászat!

5 éves kislányom leghátsó rágófogán észrevettem egy szuvasodást. Azt szeretném kérdezni, hogy tejfogat is be kell-e tömni, vagy ne foglalkozzunk vele, mert úgyis kiesik. Szerencsére nem fáj, nem is érzékeny ez a fog. Köszönöm a válaszukat! N. Gabriella

Kedves Gabriella!

Amennyiben a fogszuvasodás csak kezdeti stádiumban van, úgy az fluoridos ecseteléssel vagy ózonkezeléssel leállítható. Ha már a fog felszínén mélyedést látunk, akkor az elváltozás már nem számít kezdetinek. Ebben az esetben az üreget ki kell tisztítanunk és be kell tömnünk, így tudjuk csak a folyamatot leállítani.

Nagyon nehéz megjósolni, hogy tömés nélkül milyen ütemben terjed tovább a szuvasodás. Van akinél néhány hét, de akár 1-2 év is lehet, mire eléri az idegkamrát. Ha ez megtörtént, akkor általában este/éjszaka jelentkező rendkívül erős fájdalomról panaszkodnak a gyerekek.

Ebben az esetben a fogat töméssel helyreállítani nem tudjuk, a tejfog gyökérkezelésére van szükség. Amíg a gyerekek első fogacskái 6-7 éves korban kipottyannak, addig a hátsó őrlőfogak váltására 9-11 éves korukig várnunk kell. Ezért mindenképpen azt javaslom, hogy a legkisebb elváltozás esetén is kérjenek egy konzultációs időpontot, hogy minél kisebb beavatkozással tudjuk megőrizni a tejfogakat a fogváltásig.

Dr. Auth Adrienn

Gyermekfogorvos

Dr. Schatz Balázs orvosigazgatónk a TV2 Több, mint TestŐr című műsorában beszélt az ózonkezelésről :

0 hozzászólás

Nincs hozzászólás. Légy az első!

Írj hozzászólást

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .