Hogyan keletkeznek a fogak?

Gondolkodott már azon, hogy keletkeznek a fogak?
Lehet, már akkor is jelen vannak, mikor még a valóságban, a felszínen nem is szembesülünk létezésükkel. Pedig már ekkor is figyelmet érdemelnének!
A fogak kialakulása a fogakkal rendelkező állatoknál is hasonlóan zajlik le, mint az embernél.
Embernél két rend fogazat fejlődik ki (tej- és maradófogak). Egyes állatoknál azonban van, hogy csak csak egy, másoknál az egész élet során cserélődik (revolver fogazat). 

A fogfejlődés, az a komplex folyamat, mely során kialakulnak a fogra jellemző szövetek, morfológiai sajátosságok és a végén a fog megjelenik a szájüregben.
Az emberi tejfogak fejlődése már a méhen belüli élet hatodik hetében elkezdődik, míg a maradó fogaké a huszadik héten.
A fog fejlődése során különböző fázisokat különítünk el: csíra vagy bimbó, sapka, harang és érési szakaszokat. Ezek követik egymást és nem mindig különíthetők el. Tulajdonképpen a fogcsírát alkotó sejtek különböző differenciálódási szakaszai ezek.

Egy kis tudomány:
A tejfogak kialakaulása a méhen belüli élet hatodik hetében kezdődik, amikor  az elemi szájüreget borító ectoderma benyomul az alatta lévő ectomesenchymalis szövetbe, és gyors proliferációba kezd. A tizedik héten már megfigyelhetünk 10-10 fogcsírát a tejfogaknak megfelelően. Később, kb. a 16. hét után jelennek meg a maradó őrlők csírái, a 20. hét után pedig a többi maradandó fog csírái. Miután a fogkorona teljesen kifejlődött, elkezdődik a gyökér fejlődése, és ezzel párhuzamosan a fogelőtörés (dentitio).

Mi a helyzet a maradandó fogakkal?
A maradó fogak egyes csírái is megjelennek már magzati korban, és a magzati kor 5. hónapjától a születés utáni második hónapig szinte az összes maradó fog telepe kialakul, illetve a meszesedés is megkezdődik. 
A hetes fogak csírái az első születésnap körüli időszakban, míg a bölcsesség fogak koronái (nyolcasok) 4-5 éves korban alakulnak ki, majd eztán kezdődik el a gyökerek fejlődése.

Kérdése van? Írja meg!


    Hozzászólások lezárva

    Nincs hozzászólás. Légy az első!