Hogyan keletkeznek a fogak?

DentalKópé - A mesebeli gyerekfogászat

Hogyan keletkeznek a fogak?

Gondolkodott már azon, hogy keletkeznek a fogak?
Lehet, már akkor is jelen vannak, mikor még a valóságban, a felszínen nem is szembesülünk létezésükkel. Pedig már ekkor is figyelmet érdemelnének!
A fogak kialakulása a fogakkal rendelkező állatoknál is hasonlóan zajlik le, mint az embernél. Embernél két rend fogazat fejlődik ki (tej- és maradófogak). Egyes állatoknál azonban van, hogy csak csak egy, másoknál az egész élet során cserélődik (revolver fogazat).

A fogfejlődés, az a komplex folyamat, mely során kialakulnak a fogra jellemző szövetek, morfológiai sajátosságok és a végén a fog megjelenik a szájüregben.
Az emberi tejfogak fejlődése már a méhen belüli élet hatodik hetében elkezdődik, míg a maradó fogaké a huszadik héten. A fog fejlődése során különböző fázisokat különítünk el: csíra vagy bimbó, sapka, harang és érési szakaszokat. Ezek követik egymást és nem mindig különíthetők el. Tulajdonképpen a fogcsírát alkotó sejtek különböző differenciálódási szakaszai ezek.

 

Egy kis tudomány

A tejfogak kialakaulása a méhen belüli élet hatodik hetében kezdődik, amikor  az elemi szájüreget borító ectoderma benyomul az alatta lévő ectomesenchymalis szövetbe, és gyors proliferációba kezd. A tizedik héten már megfigyelhetünk 10-10 fogcsírát a tejfogaknak megfelelően. Később, kb. a 16. hét után jelennek meg a maradó őrlők csírái, a 20. hét után pedig a többi maradandó fog csírái. Miután a fogkorona teljesen kifejlődött, elkezdődik a gyökér fejlődése, és ezzel párhuzamosan a fogelőtörés (dentitio).

 

Mi a helyzet a maradandó fogakkal?

A maradó fogak egyes csírái is megjelennek már magzati korban, és a magzati kor 5. hónapjától a születés utáni második hónapig szinte az összes maradó fog telepe kialakul, illetve a meszesedés is megkezdődik.
A hetes fogak csírái az első születésnap körüli időszakban, míg a bölcsesség fogak koronái (nyolcasok) 4-5 éves korban alakulnak ki, majd eztán kezdődik el a gyökerek fejlődése.

Ezt olvasta már?

 • SZÍVÜGYÜNK, HOGY A GYEREKEK NE FÉLJENEK A FOGÁSZATI KEZELÉSEKTŐL A gyermekfogászat nem csak abban más, hogy kisebbek az eszközök, mesebeli a környezet, hanem abban is, hogy a gyermekek más típusú megközelítést igényelnek a fogászati kezelések során, és azt megelőzően is. Szemléletünk szerint a fogorvosi látogatás középpontjában a gyermek fogorvosi kezelése áll. ...

Időpontkérés


  Kérdése van? Írja meg!


   Kapcsolódó írásaink

   • Sajnos a tejfog szuvasodása igen gyakori jelenség gyermekkorban. Egy biztos, minél korábban fordulunk szakemberhez, annál jobban kezelhető a probléma. A tejfogak, szerkezetükből adódóan is hajlamosabbak a szuvasodásra, és a folyamat lefolyása is lényegesen gyorsabb....

   • Erre az eljárásra azért van szükség, mert a mélyen barázdált fogakat nehéz tisztántartani, s az ott megrekedt ételmaradék a szuvasodás melegágyát képezi. A gyerekek nehezen férnek hozzá hátsó fogaikhoz, így általában ezeknek a fogaknak a romlása gyakran bekövetkezik....

   • A fogváltás időszakában különösen érdemes kiemelt figyelmet fordítani a fogászati vizsgálatokra, és folyamatosan kontrollálni a  tejfogak maradófogakra cserélődését. Előfordulhat, hogy egy vagy több tejfog nem esik ki a fogváltás időszakában, de olyan is történhet, hogy kiesik, de nem nő maradófog a helyén. Egy röntgenfelvétellel könnyen eldönthető, hogy mi a probléma. Egyre gyakoribb jelenség, hogy a fogváltási anomália oka az, hogy nincs fogcsíra....   Tartalom