Helyes táplálkozással az egészséges fogakért

Helyes táplálkozással az egészséges fogakért

Nagyon sokszor kérdezik a szülők, hogy mivel javíthatnak a gyermekek fogainak állapotán, blogbejegyzésünkben szeretnénk összefoglalni ezeket a tanácsokat, és az alapvető hibákra felhívni a figyelmet!

 

Az első és legfontosabb teendő a fogak védelmében

Az íny és a fogak fejlődéséhez elengedhetetlen a kiváló szájhigiénia kialakítása, mely alapvetően a megfelelő fogmosási szokásokon alapszik, de ennek szerves részét képezi a tápanyagokban gazdag, változatos étrend is. Az első pillanattól fogva, a gyermekek hozzátáplálásától kezdve fontos, hogy értékes tápanyagokat kapjanak, minél kevesebb cukros ételt, italt. Az ételek konzisztenciája is fontos az apró fogacskák megjelenésétől kezdve, mivel a rágás gyakorlása is fontos feladat. Így a rágás során a keményebb falatkák dörzsölő hatása is érvényesül, nagyban hozzájárulva ezzel a fogon képződött lepedék mechanikai eltávolításához, persze nem helyettesítve a fogmosást. Kiemelendő, hogy a folyamatos rágás miatt a nyál termelődése is fokozatosan megnő, ezáltal a nyál öblítő funkciója és mosó hatása is segíti a baktériumok kitapadásának meggátlását. A pépes, krémes ételek inkább a biofilm további kitapadását segítik elő.

 

De mi is történik pontosan a fogak felszínén a sok cukros étel- ital hatására?

Maga a fogszuvasodás a fogak szájüregi felszínén kezdődő, a felszín felől a mélybe haladó folyamat, melynek lényege, hogy a keményszövetek visszafordíthatatlanul roncsolódnak, ehhez szükséges és elengedhetetlen elem a plakk kialakulása. A plakk vagy másnéven lepedék, a fogak felszínéhez erősen tapadó mikróba aggregátum, melyet csak mechanikai tisztítással lehet a felszínekről eltávolítani. Ebben, a biofilmben megtelepedő baktériumok számára tápanyagként szolgálnak az egyszerű és összetett cukrok egyaránt, melyeket átalakítanak savakká és roncsolják a fog keményszövetét, így tehát elkezdődik a caries folyamatának kialakulása.

Hogyan tudunk tENNI ellene?

Léteznek a fogak számára úgynevezett biztonságos ételek, ezek azok a táplálékforrások, melyek   fehérjéket, A, D és C vitaminokat, kalciumot és foszfátot tartalmaznak. Ajánlásunkba tartoznak tejtermékek, friss gyümölcsök, zöldségek, cukormentes rágcsálnivalók, rostban gazdag táplálékok, teljes kiőrlésű készítmények.

Azonban nem csak az ételek tápanyagtartalma fontos a fogak egészségnek megőrzése szempontjából, hanem az étkezés mennyisége is.  Próbáljuk a nassolások számát csökkenteni, betartani a főétkezések számát.  Lehetőség szerint három főétkezés mellett csak két kisebb, egészséges nassolás legyen. De nem csak az ételekre, hanem az italokra is fontos figyelni. A gyermekeket át kell nevelni és minél kevesebb cukros üdítőt szabad adni nekik. A tejfogak szempontjából kiemelendő ezen italok elhagyása főleg az esti elalvásnál, lehetőleg a kis kópéknak vizet adjunk cumisüvegben, ha mindenképpen szükséges. Sajnos gyakori probléma a frontfogak területén megjelenő korai fogszuvasodás, melyet a szakma baby bottle szindrómának nevez. Ezt az elváltozást a szülők apró, pici barnás elszíneződésként láthatják, észlelhetik a gyerkőcök frontfogain.

Összegezve fontos, hogy napi két alkalommal, jó alaposan mossuk a gyermekek fogait, kiegészítve egyéb szájhigéniés termékekkel, mint a fogselyem, szájöblögetők, egy sörtés fogkefe. Étkezések után várjunk 30 percet a fogmosással. Ha napközben, az étkezések után nincs lehetőség fogmosásra, akkor csapvízzel öblögessen párat a gyermek, de az esti alapos fogmosás soha ne maradjon el!

A fogacskák megjelenésétől kezdve próbáljunk értékes tápanyagokban gazdag, keményebb konzisztenciájú ételeket adni. Édesség esetén a cukormentes, édesítőszerrel készült verziót válasszuk a hagyományossal szemben, hiszen a xylitol, mely a legközkedveltebb mesterséges cukorpótló, gátolja a cariogén baktériumok szaporodását, melyek a manós fogakért felelősek.

Ha kérdésük merülne fel a témával kapcsolatban, szívesen megválaszoljuk!

Szerző:

Dr. Toró Lilla Réka
gyermekfogorvos
parodontológus rezidens

Időpontkérés


  Kérdése van? Írja meg!


   Ezt olvasta már?

   • Manapság egyre divatosabbak a mind orvos mind páciens szempontjából méltán közkedvelt fogszabályozó trénerek. Népszerűségüket annak köszönhetik, hogy hordásuk kényelmes, és nagyon hatékony. Már pár hónapos hordás után is látványos eredmények érhetőek el, megfelelő időben elkezdett, és megfelelő óraszámban hordott tréneres kezelés esetén! Mindezt szenvedés nélkül!...

   • A fogváltás időszakában különösen érdemes kiemelt figyelmet fordítani a fogászati vizsgálatokra, és folyamatosan kontrollálni a  tejfogak maradófogakra cserélődését. Előfordulhat, hogy egy vagy több tejfog nem esik ki a fogváltás időszakában, de olyan is történhet, hogy kiesik, de nem nő maradófog a helyén. Egy röntgenfelvétellel könnyen eldönthető, hogy mi a probléma. Egyre gyakoribb jelenség, hogy a fogváltási anomália oka az, hogy nincs fogcsíra....

   • 14 éves fiúgyermek érkezett fogászatunkra vegyes fogazattal, 9 tejfog volt még a szájában, amelyek stabilan, ám a rágósík vonala alatt helyezkedtek el. A szomszédos maradó fogak növekedésük közben túlnőtték ezeket a fogakat, és fokozott helyigényükkel a kisebb méretű tejfogakat elnyomták, azok elkezdtek süllyedni. ...   Tartalom