Helyes táplálkozással az egészséges fogakért

Nagyon sokszor kérdezik a szülők, hogy mivel javíthatnak a gyermekek fogainak állapotán, blogbejegyzésünkben szeretnénk összefoglalni ezeket a tanácsokat, és az alapvető hibákra felhívni a figyelmet!

Az első és legfontosabb teendő a fogak védelmében

Az íny és a fogak fejlődéséhez elengedhetetlen a kiváló szájhigiénia kialakítása, mely alapvetően a megfelelő fogmosási szokásokon alapszik, de ennek szerves részét képezi a tápanyagokban gazdag, változatos étrend is. Az első pillanattól fogva, a gyermekek hozzátáplálásától kezdve fontos, hogy értékes tápanyagokat kapjanak, minél kevesebb cukros ételt, italt. Az ételek konzisztenciája is fontos az apró fogacskák megjelenésétől kezdve, mivel a rágás gyakorlása is fontos feladat. Így a rágás során a keményebb falatkák dörzsölő hatása is érvényesül, nagyban hozzájárulva ezzel a fogon képződött lepedék mechanikai eltávolításához, persze nem helyettesítve a fogmosást. Kiemelendő, hogy a folyamatos rágás miatt a nyál termelődése is fokozatosan megnő, ezáltal a nyál öblítő funkciója és mosó hatása is segíti a baktériumok kitapadásának meggátlását. A pépes, krémes ételek inkább a biofilm további kitapadását segítik elő.

De mi is történik pontosan a fogak felszínén a sok cukros étel- ital hatására?

Maga a fogszuvasodás a fogak szájüregi felszínén kezdődő, a felszín felől a mélybe haladó folyamat, melynek lényege, hogy a keményszövetek visszafordíthatatlanul roncsolódnak, ehhez szükséges és elengedhetetlen elem a plakk kialakulása. A plakk vagy másnéven lepedék, a fogak felszínéhez erősen tapadó mikróba aggregátum, melyet csak mechanikai tisztítással lehet a felszínekről eltávolítani. Ebben, a biofilmben megtelepedő baktériumok számára tápanyagként szolgálnak az egyszerű és összetett cukrok egyaránt, melyeket átalakítanak savakká és roncsolják a fog keményszövetét, így tehát elkezdődik a caries folyamatának kialakulása. 

Hogyan tudunk tENNI ellene? 

Léteznek a fogak számára úgynevezett biztonságos ételek, ezek azok a táplálékforrások, melyek   fehérjéket, A, D és C vitaminokat, kalciumot és foszfátot tartalmaznak. Ajánlásunkba tartoznak tejtermékek, friss gyümölcsök, zöldségek, cukormentes rágcsálnivalók, rostban gazdag táplálékok, teljes kiőrlésű készítmények. 

Azonban nem csak az ételek tápanyagtartalma fontos a fogak egészségnek megőrzése szempontjából, hanem az étkezés mennyisége is.  Próbáljuk a nassolások számát csökkenteni, betartani a főétkezések számát.  Lehetőség szerint három főétkezés mellett csak két kisebb, egészséges nassolás legyen. De nem csak az ételekre, hanem az italokra is fontos figyelni. A gyermekeket át kell nevelni és minél kevesebb cukros üdítőt szabad adni nekik. A tejfogak szempontjából kiemelendő ezen italok elhagyása főleg az esti elalvásnál, lehetőleg a kis kópéknak vizet adjunk cumisüvegben, ha mindenképpen szükséges. Sajnos gyakori probléma a frontfogak területén megjelenő korai fogszuvasodás, melyet a szakma baby bottle szindrómának nevez. Ezt az elváltozást a szülők apró, pici barnás elszíneződésként láthatják, észlelhetik a gyerkőcök frontfogain.

Összegezve fontos, hogy napi két alkalommal, jó alaposan mossuk a gyermekek fogait, kiegészítve egyéb szájhigéniés termékekkel, mint a fogselyem, szájöblögetők, egy sörtés fogkefe. Étkezések után várjunk 30 percet a fogmosással. Ha napközben, az étkezések után nincs lehetőség fogmosásra, akkor csapvízzel öblögessen párat a gyermek, de az esti alapos fogmosás soha ne maradjon el!

A fogacskák megjelenésétől kezdve próbáljunk értékes tápanyagokban gazdag, keményebb konzisztenciájú ételeket adni. Édesség esetén a cukormentes, édesítőszerrel készült verziót válasszuk a hagyományossal szemben, hiszen a xylitol, mely a legközkedveltebb mesterséges cukorpótló, gátolja a cariogén baktériumok szaporodását, melyek a manós fogakért felelősek.

Ha kérdésük merülne fel a témával kapcsolatban, szívesen megválaszoljuk! 

A szerző:

Dr. Toró Lilla Réka

gyermekfogorvos
parodontológus rezidens

Kérdése van? Írja meg nekünk!

    Nincsenek cimkék ehhez a poszthoz

    Hozzászólások lezárva

    Nincs hozzászólás. Légy az első!