Gyermekkori fogszuvasodás – A cukros cumi szindróma

DentalKópé - A mesebeli gyerekfogászat

Gyermekkori fogszuvasodás – A cukros cumi szindróma

A gyermekkori fogszuvasodás az egyik leggyakoribb krónikus fertőzés gyerekkorban. Meglepő módon, mert előfordulása majdnem teljes mértékben megelőzhető lenne!
Cukros cumi szindróma névvel illetjük a korai tejfogazatban előforduló, gyors lefolyású, főként a felső tejmetszőket érintő fogszuvasodást.
A 0-3 éves kor a tejfogak előtörésének ideje, a legveszélyeztetettebb az 1-2 éves korcsoport. Ilyenkor a fogak még nagyon érzékenyek a cukorra, savas behatásra, mert a zománcfejlődés még nem fejeződött be.

 

Hogyan fejlődik ki a szuvasodás?

1. Kell hozzá fog, aminek felületén a szuvasodás elindulhat.
2. Kellenek fogszuvasodásért felelős baktériumok.
3. Szükség van a baktériumokat tápláló cukorra.
4. Megfelelő időre, ami alatt ezek a baktériumok kifejthetik hatásukat.

Ha csak egy is ezek közül a feltételek közül nem teljesül, nem tud kialakulni a fogszuvasodás!

Kezdetben letörölhetetlen fehér foltok, vonalak jelennek meg a metszők ajak felőli oldalán, az íny közelében, később a szájpadlás felőli felszínen is.

 

Cukros cumi szindtóma - DentalKópé - A mesebeli gyerekfogászat

Ezt sajnos gyorsan követi az üregképződés, sárgás-barnás foltok (zománc nélküli dentin színe).

Cukros cumi szindróma - DentalKópé - A mesebeli gyerekfogászat

Majd egyre sötétebb barna, fekete lesz, ahogy körbemegy a folyamat az egész fogfelszínen.

Cukros cumi szindróma - DentalKópé - A mesebeli gyerekfogászat

Ebben a stádiumban már sajnos könnyen törik is a fog, a vége pedig az ínyből alig kiálló fogcsonkok.

Cukros cumi szindróma - DentalKópé - A mesebeli gyerekfogászat

Innen a szuvasodás akár tovább is terjedhet a tejszemfogak és a tejörlők rágófelszínére is. A fájdalom mellett, az idő előtt elvesztett tejfogak további súlyos következményekkel is járnak: beszédképzés zavara, emésztési gondok a nem kellően megrágott étel miatt, rossz szokások kialakítása pl. nyelvlökésés nyelés, maradó fogak helyének beszűkülése, önbizalomvesztés.
A folyamat gyors progrediálása miatt elsősorban a megelőzés a legfontosabb! A kisbabánk ép fogazatának megőrzése a szülői felelősségek közé tartozik! Mit tehetünk annak érdekében, hogy ezt a fenti folyamatot elkerüljük? A jó hír az, hogy néhány egyszerű szabály betartása bőven elegendő!

 

 

A megelőzés

1. Próbálja nem átadni saját nyálát a kisbabának! Ne nyalja le a kiskanalát, cumiját, lehetőleg kerülje a szájra puszit is! A kisbaba szájában eredetileg még nincsenek meg a szuvasodásért felelős baktériumok (Streptococcus mutans)  Kutatások szerint azokat leginkább a közeli családtagok adják át a kisbabának.
2. Ne adjon cukros italokat!
3. Főképp ne hagyja, hogy azzal aludjon el, vagy hogy éjszaka cukros italt (tápszer, anyatej is az!) igyon. Ilyenkor a csökkent nyáltermelés miatt kevésbé tud öntisztulni a fog.
4. Ne hagyja, hogy órákig szopizzon alvás előtt. Az anyatej is cukros!
5. Ne adjon nyugtatólag cukros cumit, cumisüveget! Mindig ügyeljen annak tisztaságára!
6. A folyadékpótlás víz legyen! A babák szeretik a vizet, amíg meg nem mutatunk nekik egyéb, édes ízű italokat.
7. Mielőbb próbáljuk bevezetni a pohárból ivást, amikor erre a kisgyermek már nyitott. (1 éves kor körül)
8. Az első fogak megjelenésével, azokat tisztán kell tartani! Esténként érdemes áttörölni azokat törlőkendővel, ujjra húzható babafogkefével.

9. 10-12 hónaposan már adható kis fejű fogkefe is, eleinte alig rakjunk rá fogkrémet, később, 2 éves kor körül már adható borsónyi mennyiségű fluoridos fogkrém is. Mindig szülői felügyelettel történjen a fogmosás!

 

Összességében, ha egészségesen táplálja gyermekét, a kezdetektől alaposan tisztítja a fogakat azok előtörésétől kezdődően, és rendszeresen részt vesznek fogorvosi ellenőrzésen, akkor már sokat tett gyermeke egészségéért!

Szerző:

Dr. Gosztonyi Julianna
gyermekfogorvos

Kapcsolódó írásaink

 • Sajnos a tejfog szuvasodása igen gyakori jelenség gyermekkorban. Egy biztos, minél korábban fordulunk szakemberhez, annál jobban kezelhető a probléma. A tejfogak, szerkezetükből adódóan is hajlamosabbak a szuvasodásra, és a folyamat lefolyása is lényegesen gyorsabb....

 • Erre az eljárásra azért van szükség, mert a mélyen barázdált fogakat nehéz tisztántartani, s az ott megrekedt ételmaradék a szuvasodás melegágyát képezi. A gyerekek nehezen férnek hozzá hátsó fogaikhoz, így általában ezeknek a fogaknak a romlása gyakran bekövetkezik....

 • A fogváltás időszakában különösen érdemes kiemelt figyelmet fordítani a fogászati vizsgálatokra, és folyamatosan kontrollálni a  tejfogak maradófogakra cserélődését. Előfordulhat, hogy egy vagy több tejfog nem esik ki a fogváltás időszakában, de olyan is történhet, hogy kiesik, de nem nő maradófog a helyén. Egy röntgenfelvétellel könnyen eldönthető, hogy mi a probléma. Egyre gyakoribb jelenség, hogy a fogváltási anomália oka az, hogy nincs fogcsíra....

Időpontkérés


  Kérdése van? Írja meg!


   Ezt olvasta már?

   • SZÍVÜGYÜNK, HOGY A GYEREKEK NE FÉLJENEK A FOGÁSZATI KEZELÉSEKTŐL A gyermekfogászat nem csak abban más, hogy kisebbek az eszközök, mesebeli a környezet, hanem abban is, hogy a gyermekek más típusú megközelítést igényelnek a fogászati kezelések során, és azt megelőzően is. Szemléletünk szerint a fogorvosi látogatás középpontjában a gyermek fogorvosi kezelése áll. ...   Tartalom