Gyermekkori fogszuvasodás – A cukros cumi szindróma

A gyermekkori fogszuvasodás az egyik leggyakoribb krónikus fertőzés gyerekkorban. Meglepő módon, mert előfordulása majdnem teljes mértékben megelőzhető lenne!

Cukros cumi szindróma névvel illetjük a korai tejfogazatban előforduló, gyors lefolyású, főként a felső tejmetszőket érintő fogszuvasodást.

A 0-3 éves kor a tejfogak előtörésének ideje, a legveszélyeztetettebb az 1-2 éves korcsoport. Ilyenkor a fogak még nagyon érzékenyek a cukorra, savas behatásra, mert a zománcfejlődés még nem fejeződött be.

Hogyan fejlődik ki a szuvasodás?

1. Kell hozzá fog, aminek felületén a szuvasodás elindulhat.

2. Kellenek fogszuvasodásért felelős baktériumok.

3. Szükség van a baktériumok tápláló cukorra.

4. Megfelelő időre, ami alatt ezek a baktériumok kifejthetik hatásukat.

Ha csak egy is ezek közül a feltételek közül nem teljesül, nem tud kialakulni a fogszuvasodás!

Megjelenési formája:

Kezdetben letörölhetetlen fehér foltok, vonalak jelennek meg a metszők ajak felőli oldalán, az íny közelében, késöbb a szájpadlás felőli felszínen is. Demineralizáció

Ezt sajnos gyorsan követi az üregképződés, sárgás-barnás foltok (zománc nélküli dentin színe).

Majd egyre sötétebb barna, fekete lesz, ahogy körbemegy a folyamat az egész fogfelszínen.

Ebben a stádiumban már sajnos könnyen törik is a fog, a vége pedig az ínyből alig kiálló fogcsonkok.

Innen a szuvasodás akár tovább is terjedhet a tejszemfogak és a tejörlők rágófelszínére is. A fájdalom mellett, az idő előtt elvesztett tejfogak további súlyos következményekkel is járnak: beszédképzés zavara, emésztési gondok a nem kellően megrágott étel miatt, rossz szokások kialakítása pl. nyelvlökésés nyelés, maradó fogak helyének beszűkülése, önbizalomvesztés.

A folyamat gyors progrediálása miatt elsősorban a megelőzés a legfontosabb! A kisbabánk ép fogazatának megőrzése a szülői felelősségek közé tartozik! Mit tehetünk annak érdekében, hogy ezt a fenti folyamatot elkerüljük? A jó hír az, hogy néhány egyszerű szabály betartása bőven elegendő!

Ezek pedig a következők:

1. Próbálja nem átadni saját nyálát a kisbabának! Ne nyalja le a kiskanalát, cumiját, lehetőleg kerülje a szájra puszit is! A kisbaba szájában eredetileg még nincsenek meg a szuvasodásért felelős baktériumok (Streptococcus mutans)  Kutatások szerint azokat leginkább a közeli családtagok adják át a kisbabának. 

2. Ne adjon cukros italokat! 

3. Főképp ne hagyja, hogy azzal aludjon el, vagy hogy éjszaka cukros italt (tápszer, anyatej is az!) igyon. Ilyenkor a csökkent nyáltermelés miatt kevésbé tud öntisztulni a fog.

4. Ne hagyja, hogy órákig szopizzon alvás előtt. Az anyatej is cukros!

5. Ne adjon nyugtatólag cukros cumit, cumisüveget! Mindig ügyeljen annak tisztaságára!

6. A folyadékpótlás víz legyen! A babák szeretik a vizet, amíg meg nem mutatunk nekik egyéb, édes ízű italokat.

7. Mielőbb próbáljuk bevezetni a pohárból ivást, amikor erre a kisgyermek már nyitott. (1 éves kor körül)

8. Az első fogak megjelenésével, azokat tisztán kell tartani! Esténként érdemes áttörölni azokat törlőkendővel, ujjra húzható babafogkefével.

9. 10-12 hónaposan már adható kis fejű fogkefe is, eleinte alig rakjunk rá fogkrémet, később, 2 éves kor körül már adható borsónyi mennyiségű fluoridos fogkrém is. Mindig szülői felügyelettel történjen a fogmosás!

Összességében, ha egészségesen táplálja gyermekét, a kezdetektől alaposan tisztítja a fogakat azok előtörésétől kezdődően, és rendszeresen részt vesznek fogorvosi ellenőrzésen, akkor már sokat tett gyermeke egészségéért!


Szerző: Dr. Gosztonyi Julianna

Hozzászólások lezárva

Nincs hozzászólás. Légy az első!