Fogszabályozási kisokos

Ötletek, tanácsok  fogszabályozási problémák otthoni megoldására.
Szeretnénk a segítségükre lenni egy kis ismeretanyaggal.
Természetesen csak arra gondolunk, amíg nincs lehetőség szakemberhez fordulni.
Ha valami probléma adódik a fogszabályozóval, az általában mindig a legrosszabbkor történik. Legyen az nyaralás, síelés, hosszú hétvége …  bármikor jól jöhet némi ismeret és praktika, ha valami gond adódik, hisz egy  utazás mindig tartogat meglepetéseket számunkra.
Ötletesség és kreativitás!
Tanácsok kezdő problémamegoldóknak.

1.

Fogszabályozási kisokos – elszabadult ligatúra

Nagyon komoly sérülést tud okozni egy kilazult, elszakadt drót (ligatúra).
Azt az elemet hívjuk ligatúrának, ami a fogszabályozó ívet tartja benn a zárakban. Anyaga lehet fém, teflonnal borított fém, vagy gumi. Ezek a gumik lehetnek színtelenek, de különbözõ vidám színekben is pompázhatnak.
Ha nem sikerül visszatolni el lehet vágni, és egy csipesszel ki kell húzni!
Csak elsőre ördöngősség, de nagy segítség lehet annak az időszaknak az átvészelésére, amíg nem tudunk szakemberhez fordulni.

2.

Fogszabályozási kisokos – mit tegyünk, ha kicsúszik a drót a tubusból?

Mit tegyünk, ha a drót a hátsó részen lazul ki, vagy már egyáltalán nincs is a tubusban?
A tubus: a nagyőrlő fogakra helyezhető fogszabályozó elem. A lényeg, hogy a fogszabályozó ív egy alagút-szerû tubusba csúszik be. Ezeket a tubusokat vagy a gyűrűkre forrasztják fel, vagy direkt módon a fogra ragasztják. A nagyőrlő fogakon levő alaptubusok mellett sokszor használunk kiegészítő tubusokat is. Ezek lehetnek ugyanolyan átmérőjűek, mint az alaptubus, és segédívek behelyezésére alkalmasak, de van szélesebb tubus is, amelyhez pl.. a headgeart lehet csatlakoztatni.

A probléma házi megoldása:
Első lépésként tegyünk egy darab viaszt a drótra!

Ha az egyik oldalon hosszú a drót, akkor valószínû hogy a másik oldalon kijött a tubusból.
Hogy ne szúrjuk meg vele az ujjunkat, egy kanál segítségével könnyen vissza tudjuk azt tolni.

Ha a másik oldalon jött ki, akkor egy szemöldökcsipesszel – ez szinte mindenkinél van, még nyaralás alatt is – óvatosan áthúzzuk az ívet a másik  oldalra, és úgy próbálhatjuk meg betolni a lyukba! 
Ha nem megy akkor a tubuson, brachetten lévô kampóba kell átmenetileg bakasztani, amíg nem tudunk szakemberhez fordulni.
A bracket: az a kicsi fogászati ragasztóval vagy pánttal közvetlenül a fogakra rögzített négyzet. A bracketek bilincsként működve tartják a fogakat a helyükre mozgató fogszabályozó ívet. Lehet fémből vagy átlátszó anyagból, és  elhelyezkedhet a fogak külső vagy belső felületén.

3.

Fogszabályozási kisokos – szájhigiéniai tanácsok

A fogszabályozás alatt gyakran fordulhat elő ínygyulladás.

fogszabályozó használata esetén különösen fontos nagy hangsúlyt fektetni a szájhigiéniára, a plakk minél alaposabb eltávolítására!
Célszerű speciális fogkefét, fogszabályzós szájápolási termékeket, egycsomós fogkefét, fogköztisztítókat használni, vagy ha pénztárcánk engedi szájzuhanyt. 
Az antibakteriális öblögetők használata mindenképp javasolt fogszabályozás ideje alatt.
A rendszeres ápolással sok kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat, gyermekünket.

PRAKTIKÁK RÖGZÍTETT fogszabályozó KÉSZÜLÉK VISELÉSÉHEZ

A kezelés kezdeti kellemetlenségeinek enyhítése céljából, illetve a készülék / lágyrészek védelme érdekében  célszerű az Orthodontiai viasz beszerzése és használata. 
Egyszerű drogériában, gyógyszertárakban megvásárolható  kis fehér viaszcsíkok ezek, szobahőmérsékleten is lágyak.
Amennyiben a fogszabályozó készülék valahol felsértette az orca / ajak belfelszínét ebből a viaszból lecsippentve az irritációt okozó terület lefedhető.  A viasz étkezésnél, fogmosásnál leeshet. Ebben az esetben új viaszdarabka felhelyezése javasolt.

Hozzászólások lezárva

Nincs hozzászólás. Légy az első!