Fogszabályozás

Fogszabályozás - DentalKópé - A mesebeli gyerekfogászat

Amire nem feltétlen gondolunk a fogszabályozással kapcsolatban

Sokunknak talán eszébe sem jut, mennyire fontos a fogszabályozást igénylő problémák korai felismerése, mivel az időben elkezdett kezelés sok kellemetlenségtől kímélhet meg minket.
Hogy valami rendellenesség van, az korán érzékelhetővé válik, ezért érdemes már 5-6 éves korban elvinni gyermekünket egy fogászati vizsgálatra.

Fogászatunk egyik fő profilja a gyermekfogszabályozás. Összetett megoldásokat kínálunk összetett problémákra – amikor egy rendszer egyensúlyát kell helyrehozni!
A kisebb pácienseinket gyermekfogászati rendelőnkben – mesebeli környezetben, a nagyobb, 14 éves kor feletti gyerekeket pedig felnőtt-fogászatunkon, a SoulDental Fogászati Központban a 1026 Budapest, Bimbó út 139/B-ben várjuk fogszabályozásra.
Fogorvosaink mindkét helyszínen  többéves tapasztalattal, a legmodernebb technikával és fogszabályozási módszerekkel várják.

Mi is tulajdonképpen a gyermekkori fogszabályozás?

A  fogszabályozó kezelés, nagyon leegyszerűsítve a folyamatot, a fogak és állcsontok nyomásán és húzásán alapuló eljárás.
A fogmozgatás alapja az, hogy nagyobb erővel hatunk a fogakra, mint amennyi a fogat körülvevő parodontium ellenállása. Ebben az esetben a fog az erő irányába mozdul el.

A fogszabályozás célja

A gyermekkori, és általában a fogszabályozás célja, a helytelenül álló fogak, és a rendellenes helyzetű vagy aránytalan, esetleg nem megfelelő méretű állcsontok gyógyítása, szabályozása, rossz szokásokról való leszoktatásban történő segítségnyújtás, valamint a dentoalveolaris régió zavartalan fejlődésének biztosítása.
Fogszabályozó kezelés az egyén oldaláról esztétikai okok miatt szükséges, de orvosi szempontból ki kell emelni a fogazat hosszú távú egészségének, épségének, megfelelő működésének szükségességéből adódó indokokat is. A szabályosan érintkező fogsorok, azaz jó okklúzió nélkül, nem vagyunk képesek megfelelően rágni, gondjaink lehetnek a beszéddel és a hangképzéssel, állkapocsizületi panaszok léphetnek fel,  stb.
A fogszabályozásnak szerepe van a fogászati prevencióban is: a szabálytalanul álló, torlódott fogak nehezebben tisztíthatók, így nagyobb a valószínűsége fogszuvasodás kialakulásának. Ezzel szemben a szabályos fogazat tisztántartása könnyebb.
A gyermekkori fogszabályozás összetett folyamat. Része kell hogy legyen a megelőzés, az egészségmegőrzés és a korrekció.

Tünetek, amelyek fogszabályozást igénylő problémára utalhatnak

 • beszédhiba
 • szájlégzés
 • a gyermek nem tud jól rágni
 • gyakran az ajkára harap
 • gyakran az ínyére harap
 • az állkapocs feltűnően nagyobb vagy kisebb
 • A gyermek ajka gyakran gyulladt
 • a gyermek ínye gyakran vérzik

A fogváltás időszakában mindenképp érdemes a gyerekeket fogászati vizsgálatra vinni. Ilyenkor már korán fény derülhet az esetleges rendellenességekre. Hamar kiderülhet a fogváltás esetleges zavara és a fogszabályozó kezelés szükségessége.

A fogszabályozást tehát már érdemes  6-8 éves korban elkezdeni, amikor még vegyes fogazat van a szájban.
Ebben az életszakaszban a gyerekekenél általában még csak kivehető készülékeket alkalmazunk, melyekkel akár már ebben a korban korrigálhatóak a harapási rendellenességek – a nyitott harapás, a keresztharapás, a mélyharapás stb – és a fogak funkciója és esztétikája.
Rögzített készüléket 12-13 éves kor előtt nem szoktunk alkalmazni.

Fontos tudni, hogy egyik eszköz sem helyettesíthető a másikkal, leggyakrabban kiegészítői egymásnak. A tejfogaknál alkalmazott kivehető fogszabályozó készülékek korai használata gyakran meg is oldhatja a problémát, de van, hogy ez ad alapot a későbbi rögzített készülékekkel történő fogszabályozáshoz úgy, hogy komolyabb elváltozások esetén feltehetőleg elkerülhetőek általuk a már komolyabb műtéti beavatkozások. (fogeltávolítás, szájsebészeti műtét)

A fogszabályozás indikációja lehet

 • a fogak torlódása
 • a korán eltávolított tejfogak
 • egész fogívet érintő eltérések
 • egyes fogakat érintő eltérések
 • fogváltási zavarok
 • kicsi fejletlen maxilla, mandibula,
 • szerzett tényezők: csecsemő táplálása, fektetési szokások, kisgyermek táplálkozása, szájlégzés
 • gyermekkori rossz szokások: nyelés rendellenes formái /nyelvlökéses, ajakszorításos/ ujjszopás, ajakharapdálás, körömrágás, fogcsikorgatás

Mire figyeljünk?

A normális fogsor záródásra jellemző, hogy a felső fogak elől, körülbelül 2 mm-rel az alsók előtt helyezkednek el, azaz a felső fogív kicsivel nagyobb. Ha ez a helyzet fordítva van, például egy vagy több alsó fog a felső előtt van harapáskor, illetve a fogak torlódását tapasztaljuk, feltétlenül gyermekfogorvoshoz, fogszabályozó szakemberhez kell fordulni.

A kisgyermekkori fogszabályozó kezelések két csoportba oszthatók

Helyfenntartó kezelés

Ha a gyermek valamely oknál fogva   idő előtt elveszti a tejfogát (fogszuvasodás miatti tejfogeltávolítás), és a maradó fog még nem nő ki a hiány helyén, akkor mindenképpen célszerű a gyermekkori helyfenntartó fogszabályozó kezelés mellett dönteni.
Ha az eltávolított fog helyét szabadon hagyjuk, fennáll annak a veszélye, hogy a szomszédos fogak elfoglalják azt a helyet. Így könnyen kialakulhat egy olyan állapot, melyet a későbbiekben csak aktív fogmozgatással járó kezeléssel (klasszikus fogszabályozással) lehet korrigálni. Ezért fontos, hogy ilyen esetben megtegyük a megfelelő lépéseket gyermekünk egészséges és esztétikus fogazatának kialakítása érdekében, és egy megelőző kezeléssel fenntartsuk a hiányzó fog helyét a fogváltás végéig. Így  jó eséllyel megelőzhetjük a későbbi komplexebb kezeléseket. Ezért is nevezzük ezt gyermekkori helyfenntartó fogszabályozó kezelésnek.

Helyreállító kezelés

A helyreállító kezelés elsősorban a fogívek állcsontok fejlesztésére koncentrál, helyet teremt a maradó fogak számára, valamint korrigálja a keresztharapásokat és a túlharapásokat, formázza a fogíveket, és segít kialakítani a szép mosolyt.
Az időben megkezdett gyermekkori helyreállító fogszabályozókezeléssel a fenti problémák megelőzhetőek.
A már fennálló eltérések súlyosbodása megakadályozható, és akár elkerülhetővé válhat egy későbbi rögzített fogszabályozókészülék alkalmazása.

 

Hogy mely eljárás a legmegfelelőbb, s milyen problémával állunk szemben, azt egy előzetes, alapos diagnosztikai vizsgálattal lehet megállapítani.

A fogszabályozás menete

1. első vizsgálat: amennyiben bármiféle gyanú felmerül a fogszabályozás szükségességére, úgy vizsgálatokra van szükség a pontos diagnózis és terápia megállapításához.
2. diagnosztika: tele Rtg. felvétel – amire beutalót adunk, lenyomatok készítése, gipszmintákon történő mérések, szükség esetén CBCT
3. diagnózis, kezelési terv
4. kezelés: ami folyamatos együttműködést, kontrollálást, aktiválást igényel. Kivehető készülék esetén 6-8 hetente, rögzített készüléknél általában 4 hetente
5. utógondozás

A fogszabályozó kezelés mindig problémafeltárással és állapotfelméréssel indul

Az első vizsgálat során a fogak állásából megállapítjuk, a gyermek harapási rendellenességét, illetve az ezek hátterében álló lehetséges okokat is feltérképezzük. Emellett szájhigiénisá tanácsokat adunk, szükség esetén motiváljuk annak javítására.  A vizsgálat során a gyermek ismerkedik a gyermekfogászati rendelő hangulatával, és később, a kezelésektől nem félve ül be a fogorvosi székbe.
Nem utolsósorban Ön pedig megnyugodhat, hogy a beszoktató gyermekfogorvosi konzultációval gyermeke maradófogainak előbúvása kontrolláltan történik meg.
Amennyiben szükségesnek látjuk a fogszabályozást, úgy a  fogszabályozó kezelést minden esetben egy összetett diagnosztikai vizsgálat előzi meg, amely segítségére van a fogszabályozó szakorvosnak a megfelelő terápia és eszköz kiválasztásában.
Fogászatunkon nem csak diagnosztikai vizsgálatok előzik meg a kezelést, hanem fotódukumentáció is készül a kiinduló állapotról, amelyet folyamatos állapotdokumentáló képek követnek.

A fogszabályozás módszerei

A fogszabályozás többféle módszerrel történhet. A fogszabályozó készülékek legegyszerűbb osztályozási módja az, ha kivehető illetve rögzített, fix készülékekről beszélünk. Azt, hogy mely készüléket alkalmazunk, a fogszabályozó szakorvos elsősorban az orthodontiai diagnózis és az életkor alapján dönti el.

 

Fontos információ!

Rögzített készülékekkel történő kezelést, csak felnőttfogászati rendelőnkben végzünk.

Dr. Tausz Dóra – fogszabályozó fogszakorvos

SoulDental Fogászat
1026 Budapest, Bimbó út 139/B
Tel.: +36 30 228 3199
Email: info@souldental.hu

A fogszabályozás kimenetele szempontjából van egy alaptétel

A gyermekeknél történő fogszabályozás sikeréhez nagy mértékben hozzájárul a gyermek, a szülők és orvos szoros együttműködése.  A sikeres folyamathoz mind a szülők, mind pedig a gyermek kitartása elengedhetetlenül szükséges!

Fogszabályozó gyermekfogszakorvosaink

Kapcsolódó videónk

Gyermekfogászatunk kiemelt területe a fogszabályozás. A kivehető fogszabályozó használata egy előkezelésnek számít a fogszabályozásban, de egy rendkívül fontos fázisa a fogszabályozó terápiának. Dr. Balogh Enikő – a kivehető fogszabályozó készülékekről.

Időpontkérés


  Kérdése van? Írja meg!


   Fogszabályozással kapcsolatos írásaink