Fogszabályozás gyermekkorban – amit nem lehet elég korán kezdeni

A rendezett fogazat több mint egy szép mosoly.

Fogszabályozó viselését akkor javasoljuk, ha a fogak állása nem megfelelő, ezzel esztétikai, rágási és hangképzési problémákat okozhatnak a későbbiekben. Amellett, hogy fájdalmassá teheti a rágást és étkezést, megnehezítheti a tiszta beszédet, és növeli a fogszuvasodás és egyéb fogínybetegségek kialakulásának kockázatát is.
A fogak szabályozásával megszüntethetjük a torlódásokat, réseket, a fogak bedőlését vagy előre állását is.

Mikor célszerű a fogszabályozást elkezdeni?

A fogszabályozást már akár négy éves korban el lehet kezdeni.
Érdemes tehát már ilyen fiatalon, a tejfogak ellenére is, a gyerekeket fogászati vizsgálatra vinni, és szükség esetén elkezdeni a fogszabályozást, hiszen későbbi, nehezebben korrigálható  problémákat előzhetünk meg ezzel. Az állcsontoknak a növekedését, és a fogak változását még ki lehet használni gyermekkorban, így az esetek többségében elegendő csupán egy kivehető fogszabályzó, ami hamar helyrehozza a problémát. Amikor már maradó fogak vannak csak a szájüregben, akkor már állandó készülék alkalmazása lehet  szükség.

A Fogszabályozó eljárásnak a lényege az, hogy az állcsontban a fogak helyzetét megváltoztatjuk, egymáshoz képest beállítjuk az optimális távolságot. A kezelés sikeressége és a stabilitás nagyban függ attól, hogy mennyire fiatalon kezdjük meg a fogszabályozást.
A gyermekek növekedés életszakaszában a fogszabályozás még igen egyszerűen megoldható, sokkal könnyebb a fogakat a helyes fogíven tartani, és beállítani az állcsont szabályos fejlődését, irányítva ezzel  a fogak normális előtörését.

Felnőttkorban már más a helyzet. Ahhoz, hogy a fogakat elmozdítsuk, és az állcsontot beállítsuk, rögzített  fogszabályzó készülék felhelyezése szükséges, sőt az is előfordulhat, hogy szájsebészeti eljárást is alkalmazni kell.
A Fogszabályozó kezeléseknek a túlnyomó többségét  gyermekkorban érdemes elkezdeni, legjellemzően akkor, mikor a szájüregben még  vegyes fogazat található, úgy nyolc, tíz éves korban. Ekkor a állcsontok még növekedésben vannak, a fogívet, a fogazatot gondos előretervezéssel még mindig  könnyen lehet a helyes irányba terelni. A kívánt eredmény attól függ, hogy mennyire idejében kezdődik meg a kezelés. 

A fogszabályozó készülékek típusai

Kivehető fogszabályozó

Azokat a készülékeket, melyeket el lehet távolítani, főként gyermekkorban alkalmazzuk, a fogak döntésére, vagy pedig abból a célból, hogy az állcsontnövekedést szabályozzák. Az esetek többségében csak alvás közben kell hordani, és könnyű megszokni használatukat. Megkönnyítheti a megszokást, és a viselésükhöz való pozitív hozzáállás kialakítását, hogy még a színét is meghatározhatja a gyermek. Ilyen készüléket szoktunkk alkalmazni a fogszabályozás után is helyfenntartó céllal.
A kivehető készülékekről bővebben itt olvashat.

Rögzített fogszabályozó

A rögzített Fogszabályozó alkalmazásával komolyabb eltéréseket is lehet korrigálni, nem a fogak döntéséről van szó, hanem teljes elmozdulásáról.
Gyermekkorban gyakran alkalmazunk  kétfázisú kezelést, amikor még a csontok fejlődnek a kivehető készülékeket használunk, de az életkor előreheladtával, a fogak  lecserélődéséhez igazodva a  kezelést rögzített készülékkel fejezzük be.

A fogszabályozás elejétől a végéig 

A fogszabályozás egy tervezett kezelés.

1.
Az első találkozás az ismerkedésről, a problémák és lehetőségek megbeszéléséről szól. A pontos terv csak azután készül el, amikor már felállítottuk a diagnózist, amihez röntgenfelvételek, vizsgálatok, és lenyomatok szükségesek. 

2.
A röntgenfelvételekkel pontos adatokat lehet kapni az állkapocs helyzetéről, a fogazat alakjáról, méretéről stb. A gipszminták elkészültével már háromdimenziós képet lehet alkotni a szájüregről. Az állkapocsízületek vizsgálatát követően pedig a helytelen mozgás kerül megállapításra. Fontos kie elni, hogy a  fogszabályozás egy rendkívül összetett folyamat, és a sikeres kimenet az orvos és a páciens együttműködésén múlik. 
A kezelés menetét mindig meg kell tervezni a pontos diagnózist követően, hogy minél kevesebb legyen a mellékhatás, és a lehető legrövidebb ideig tartson a kezelés. Így kiemelkedő jelentősége van a rendszeres konzultációnak.

3.
A következő lépés a megállapodás, azaz a annak eldöntése, hogy a páciens vállalja-e a kezelést. A megállapodást követően a  készülék felhelyezését követően átlagosan 2-4 hét elteltével kell ismét ellátogatni a fogászati rendelőbe ellenőrzésre, és aktiválásra. 
Fontos szempont, hogy az elvárt eredmény elérése érdekében a  szülők és gyerekek szoros együttműködésére van szükség.

4.
Az aktív kezelés befejezésekor, amikor az illeszkedés már harmonikus, teljesült az esztétikai és a funkcionális terv egyaránt, el lehet távolítani az eszközt, de ezzel még a kezelés nem fejeződik be. 

Mit kell tennie a szülőknek és gyerekeknek?

Nem elegendő a megfelelő fogorvos, és rendelő kiválasztása, a kezelés teljes ideje alatt tökéletes együttműködésre van szükség a kívánt cél elérése érdekében. A szülő együttműködésére, támogatására a folyamatok különböző fázisainak segítésében,  ellenőrzésében különösen számítunk a sikeres kimenetel érdekében.

Ami különösen fontos!

  • A kontrollvizsgálaton mindig pontosan meg kell jelenni.
  • A fogszabályozáshoz szorosan kapcsolódó elemeket minden esetben az előírásnak megfelelően kell használni.
  • Mind a fogakat, mind pedig a készüléket megfelelően kell ápolni.
  • Tűrni kell az időszakos kellemetlenséget.
  • Kitüntetett figyelem a kezelés egész ideje alatt az alapos szájhigiéniára.

Amire kiemelt figyelmet kell fordítani – a szájhigiénia

Fontos az alapos, szakszerű mindennapos szájápolás, és az eszközök tisztántartása. 
A kivehető fogszabályzót könnyen lehet tisztítani, fogkefével napi egy alkalommal meg kell dörzsölni, majd szárazra kell törölni, használaton kívül a dobozában kell tárolni.
Heti egy alkalommal érdemes egy tisztító pezsgőtabletta alkalmazása is. Ahhoz, hogy a sérüléseket el lehessen kerülni, mindig csak pihenés, alvás közben szabad használni, és a készülék érdekében is.
Rögzített Fogszabályozó esetében a fogszabályzó és a fogazat tisztítása együtt történik.
Rögzített készüléket csak egészséges, gyulladásmentes ínnyel rendelkező fogazat esetében lehet használni. De ezt az állapotot a kezelés időtartama alatt meg is kell őrizni. 
Amennyiben a nem megfelelő szájhigiénia miatt fogászati problémák jelennek meg, előfordulhat, hogy a kezelést meg kell szakítani.

Éppen a fentiek miatt indokolt, hogy a fogszabályzóval rendelkező kis pácienseknek negyedévente legalább egyszer meg kellene jelennie egy professzionális tisztításon, és fontsos lenne a lehető leghamarabb elsajátítani az alapos fogmosási technikát és az interdentális fogkefe és a fogselyem alkalmazását. 

Nagyon fontos, hogy szülőként segítsük és ellenőrizzük – még nagyobb gyerekek esetében is –  a napi  alapos fogtisztítást!

Milyen kellemetlenségeket tapasztalhatunk a fogszabályozás során?

Ha rögzített készülékhez már több kellemetlenség társulhat. 

A brekettek irritálhatják a szájat belülről, sőt még ki is dörzsölhetik azt. A nyálkahártyának eltart egy ideig, amíg megszokja a vastagabb fogakat, addig pedig a kiálló részeket viasszal szokták lefedni. Harapásra a fogak érzékenyek, de ez hamar múlik, de sajnos az aktiválások idején ez a probléma újból és újból előjöhet.
Előfordulhat, hogy a felragasztott elemek leesnek, mert elenged a ragasztó, ez pedig irritációval jár, sőt maga a fogszabályzó hatás is elmarad, amit a fogorvosnál helyre kell hozni.
Mellékhatás lehet az is, hogy a betegek úgy érzik, megváltozott a hangképzésük, de ez csak a szájtartásból ered, hamar elmúlik, csupán átmenetei jelenség. A nyelv felől felhelyezett készülék  esetében eleinte a beszéd nehezítettsége léphet fel, mert leszűkül a nyelv területe, és állandó irritáció alakul ki.
Ezek gyakran nem mindig a legjobbkor történnek. Házi praktikáinkról itt olvashat.

Hozzászólások lezárva

Nincs hozzászólás. Légy az első!