Fogszabályozás gyermekkorban – amit nem lehet elég korán kezdeni

Fogszabályozás gyermekkorban – amit nem lehet elég korán kezdeni

A rendezett fogazat több mint egy szép mosoly

Tartalomjegyzék

Fogszabályozó viselését akkor javasoljuk, ha a fogak állása nem megfelelő, ezzel esztétikai, rágási és hangképzési problémákat okozhatnak a későbbiekben. Amellett, hogy fájdalmassá teheti a rágást és étkezést, megnehezítheti a tiszta beszédet, és növeli a fogszuvasodás és egyéb fogínybetegségek kialakulásának kockázatát is.
A fogak szabályozásával megszüntethetjük a torlódásokat, réseket, a fogak bedőlését vagy előre állását is.

Mikor célszerű elkezdeni a fogszabályozást?

A fogszabályozást már akár négy éves korban el lehet kezdeni.
Érdemes tehát már ilyen fiatalon, a tejfogak ellenére is, a gyerekeket fogászati vizsgálatra vinni, és szükség esetén elkezdeni a fogszabályozást, hiszen későbbi, nehezebben korrigálható  problémákat előzhetünk meg ezzel. Az állcsontoknak a növekedését, és a fogak változását még ki lehet használni gyermekkorban, így az esetek többségében elegendő csupán egy kivehető fogszabályzó, ami hamar helyrehozza a problémát. Amikor már maradó fogak vannak csak a szájüregben, akkor már állandó készülék alkalmazása lehet  szükség.

A fogszabályozó eljárásnak a lényege az, hogy az állcsontban a fogak helyzetét megváltoztatjuk, egymáshoz képest beállítjuk az optimális távolságot. A kezelés sikeressége és a stabilitás nagyban függ attól, hogy mennyire fiatalon kezdjük meg a fogszabályozást.
A gyermekek növekedés életszakaszában a fogszabályozás még igen egyszerűen megoldható, sokkal könnyebb a fogakat a helyes fogíven tartani, és beállítani az állcsont szabályos fejlődését, irányítva ezzel  a fogak normális előtörését.

Felnőttkorban már más a helyzet. Ahhoz, hogy a fogakat elmozdítsuk, és az állcsontot beállítsuk, rögzített  fogszabályzó készülék felhelyezése szükséges, sőt az is előfordulhat, hogy szájsebészeti eljárást is alkalmazni kell.
A fogszabályozó kezeléseknek a túlnyomó többségét  gyermekkorban érdemes elkezdeni, legjellemzően akkor, mikor a szájüregben még  vegyes fogazat található, úgy nyolc, tíz éves korban. Ekkor a állcsontok még növekedésben vannak, a fogívet, a fogazatot gondos előretervezéssel még mindig  könnyen lehet a helyes irányba terelni. A kívánt eredmény attól függ, hogy mennyire idejében kezdődik meg a kezelés.

A fogszabályozás módszerei

A fogszabályozás többféle módszerrel történhet. A fogszabályozó készülékek legegyszerűbb osztályozási módja az, ha kivehető illetve rögzített, fix készülékekről beszélünk. Azt, hogy mely készüléket alkalmazunk, a fogszabályozó szakorvos elsősorban az orthodontiai diagnózis és az életkor alapján dönti el.

 

Kivehető fogszabályozó

Azokat a készülékeket, melyeket el lehet távolítani, főként gyermekkorban alkalmazzuk, a fogak döntésére, vagy pedig abból a célból, hogy az állcsontnövekedést szabályozzák. Az esetek többségében csak alvás közben kell hordani, és könnyű megszokni használatukat. Megkönnyítheti a megszokást, és a viselésükhöz való pozitív hozzáállás kialakítását, hogy még a színét is meghatározhatja a gyermek. Ilyen készüléket szoktunkk alkalmazni a fogszabályozás után is helyfenntartó céllal.
A kivehető készülékekről bővebben itt olvashat.

A Myiofunkcionális trénerrel kapcsolatos információkat itt találja.

Rögzített fogszabályozó

A rögzített fogszabályozó alkalmazásával komolyabb eltéréseket is lehet korrigálni, nem a fogak döntéséről van szó, hanem teljes elmozdulásáról.
Gyermekkorban gyakran alkalmazunk  kétfázisú kezelést, amikor még a csontok fejlődnek a kivehető készülékeket használunk, de az életkor előreheladtával, a fogak  lecserélődéséhez igazodva a  kezelést rögzített készülékkel fejezzük be.

A fogszabályozás elejétől a végéig

A fogszabályozás egy tervezett kezelés.

1.
Az első találkozás az ismerkedésről, a problémák és lehetőségek megbeszéléséről szól. A pontos terv csak azután készül el, amikor már felállítottuk a diagnózist, amihez röntgenfelvételek, vizsgálatok, és lenyomatok szükségesek.

2.
A röntgenfelvételekkel pontos adatokat lehet kapni az állkapocs helyzetéről, a fogazat alakjáról, méretéről stb. A gipszminták elkészültével már háromdimenziós képet lehet alkotni a szájüregről. Az állkapocsízületek vizsgálatát követően pedig a helytelen mozgás kerül megállapításra. Fontos kie elni, hogy a  fogszabályozás egy rendkívül összetett folyamat, és a sikeres kimenet az orvos és a páciens együttműködésén múlik.
A kezelés menetét mindig meg kell tervezni a pontos diagnózist követően, hogy minél kevesebb legyen a mellékhatás, és a lehető legrövidebb ideig tartson a kezelés. Így kiemelkedő jelentősége van a rendszeres konzultációnak.

3.
A következő lépés a megállapodás, azaz a annak eldöntése, hogy a páciens vállalja-e a kezelést. A megállapodást követően a  készülék felhelyezését követően átlagosan 2-4 hét elteltével kell ismét ellátogatni a fogászati rendelőbe ellenőrzésre, és aktiválásra.
Fontos szempont, hogy az elvárt eredmény elérése érdekében a  szülők és gyerekek szoros együttműködésére van szükség.

4.
Az aktív kezelés befejezésekor, amikor az illeszkedés már harmonikus, teljesült az esztétikai és a funkcionális terv egyaránt, el lehet távolítani az eszközt, de ezzel még a kezelés nem fejeződik be.

Mit kell tennie a szülőknek és gyerekeknek?

Nem elegendő a megfelelő fogorvos, és rendelő kiválasztása, a kezelés teljes ideje alatt tökéletes együttműködésre van szükség a kívánt cél elérése érdekében. A szülő együttműködésére, támogatására a folyamatok különböző fázisainak segítésében,  ellenőrzésében különösen számítunk a sikeres kimenetel érdekében.

Ami különösen fontos!

 • A kontrollvizsgálaton mindig pontosan meg kell jelenni.
 • A fogszabályozáshoz szorosan kapcsolódó elemeket minden esetben az előírásnak megfelelően kell használni.
 • Mind a fogakat, mind pedig a készüléket megfelelően kell ápolni.
 • Tűrni kell az időszakos kellemetlenséget.
 • Kitüntetett figyelem a kezelés egész ideje alatt az alapos szájhigiéniára.

Amire kiemelt figyelmet kell fordítani – a szájhigiénia

Fontos az alapos, szakszerű mindennapos szájápolás, és az eszközök tisztántartása.
A kivehető fogszabályzót könnyen lehet tisztítani, fogkefével napi egy alkalommal meg kell dörzsölni, majd szárazra kell törölni, használaton kívül a dobozában kell tárolni.
Heti egy alkalommal érdemes egy tisztító pezsgőtabletta alkalmazása is. Ahhoz, hogy a sérüléseket el lehessen kerülni, mindig csak pihenés, alvás közben szabad használni, és a készülék érdekében is.
Rögzített fogszabályozó esetében a fogszabályzó és a fogazat tisztítása együtt történik.
Rögzített készüléket csak egészséges, gyulladásmentes ínnyel rendelkező fogazat esetében lehet használni. De ezt az állapotot a kezelés időtartama alatt meg is kell őrizni.
Amennyiben a nem megfelelő szájhigiénia miatt fogászati problémák jelennek meg, előfordulhat, hogy a kezelést meg kell szakítani.

Éppen a fentiek miatt indokolt, hogy a fogszabályzóval rendelkező kis pácienseknek negyedévente legalább egyszer meg kellene jelennie egy professzionális tisztításon, és fontsos lenne a lehető leghamarabb elsajátítani az alapos fogmosási technikát és az interdentális fogkefe és a fogselyem alkalmazását.

Nagyon fontos, hogy szülőként segítsük és ellenőrizzük – még nagyobb gyerekek esetében is –  a napi  alapos fogtisztítást!

Milyen kellemetlenségeket tapasztalhatunk a fogszabályozás során?

Ha rögzített készülékhez már több kellemetlenség társulhat.

A brekettek irritálhatják a szájat belülről, sőt még ki is dörzsölhetik azt. A nyálkahártyának eltart egy ideig, amíg megszokja a vastagabb fogakat, addig pedig a kiálló részeket viasszal szokták lefedni. Harapásra a fogak érzékenyek, de ez hamar múlik, de sajnos az aktiválások idején ez a probléma újból és újból előjöhet.
Előfordulhat, hogy a felragasztott elemek leesnek, mert elenged a ragasztó, ez pedig irritációval jár, sőt maga a fogszabályzó hatás is elmarad, amit a fogorvosnál helyre kell hozni.
Mellékhatás lehet az is, hogy a betegek úgy érzik, megváltozott a hangképzésük, de ez csak a szájtartásból ered, hamar elmúlik, csupán átmenetei jelenség. A nyelv felől felhelyezett készülék  esetében eleinte a beszéd nehezítettsége léphet fel, mert leszűkül a nyelv területe, és állandó irritáció alakul ki.
Ezek gyakran nem mindig a legjobbkor történnek. Házi praktikáinkról itt olvashat.

Ajánlott írásunk

 • SZÍVÜGYÜNK, HOGY A GYEREKEK NE FÉLJENEK A FOGÁSZATI KEZELÉSEKTŐL A gyermekfogászat nem csak abban más, hogy kisebbek az eszközök, mesebeli a környezet, hanem abban is, hogy a gyermekek más típusú megközelítést igényelnek a fogászati kezelések során, és azt megelőzően is. Szemléletünk szerint a fogorvosi látogatás középpontjában a gyermek fogorvosi kezelése áll. ...

Ezt olvasta már?

 • Manapság egyre divatosabbak a mind orvos mind páciens szempontjából méltán közkedvelt fogszabályozó trénerek. Népszerűségüket annak köszönhetik, hogy hordásuk kényelmes, és nagyon hatékony. Már pár hónapos hordás után is látványos eredmények érhetőek el, megfelelő időben elkezdett, és megfelelő óraszámban hordott tréneres kezelés esetén! Mindezt szenvedés nélkül!...

 • A fogváltás időszakában különösen érdemes kiemelt figyelmet fordítani a fogászati vizsgálatokra, és folyamatosan kontrollálni a  tejfogak maradófogakra cserélődését. Előfordulhat, hogy egy vagy több tejfog nem esik ki a fogváltás időszakában, de olyan is történhet, hogy kiesik, de nem nő maradófog a helyén. Egy röntgenfelvétellel könnyen eldönthető, hogy mi a probléma. Egyre gyakoribb jelenség, hogy a fogváltási anomália oka az, hogy nincs fogcsíra....

 • 14 éves fiúgyermek érkezett fogászatunkra vegyes fogazattal, 9 tejfog volt még a szájában, amelyek stabilan, ám a rágósík vonala alatt helyezkedtek el. A szomszédos maradó fogak növekedésük közben túlnőtték ezeket a fogakat, és fokozott helyigényükkel a kisebb méretű tejfogakat elnyomták, azok elkezdtek süllyedni. ...

Időpontkérés


  Kérdése van? Írja meg!
   Tartalom