Fogszabályozás – amire különösen figyelnünk kell

Fogszabályozás és szájhigiénia

Fogszabályozás ideje alatt különös figyelmet kell fordítani a szájhigiéniára, a fogak ápolására, a helyes  táplálkozásra,  a fogszabályozó készülék megóvására. Gyerekek esetében erre még kiemeltebben kell figyelnünk!  
Szülőként amúgy is nagy szerepünk és felelősségünk van a helyes szokások és fogmosási  technika megtanításában de, ha fogszabályozót kap gyermekünk, legyen az rögzített vagy kivehető készülék – ha nem rendelkezünk saját tapasztalattal –  érdemes alaposan körbejárnunk a témát. 
Fogszabályozás során a helyes szájápolás hiányában fogínygyulladás, fogkövesedés alakulhat ki, létrejöhet a fog demineralizálódása, magyarul az elmésztelenedése, majd szuvasodása. Mivel a fogszabályzó megnehezíti a fogmosást, ezért a fogszabályzót viselők jobban ki vannak téve a fent felsorolt problémáknak. Ha ezek bármelyike kialakul – súlyosságuk tükrében persze – a fogszabályozó orvos a fogíny és a száj gyógyulásának idejére akár elrendelheti a fogszabályozó kezelés felfüggesztését is.

NÉZZÜK PONTOSAN MELYEK EZEK A PROBLÉMÁK, ÉS MIÉRT ALAKULHATNAK KI

Fehér elszíneződés a fogon – demineralizáció
Ha a fogak felszínén étel marad vissza, abban könnyen elszaporodnak a savakat előállító baktériumok. A sav kioldja a fogakból a kalciumot és a foszfátokat, és fehér elszíneződések formájában jelentkező úgynevezett elmésztelenedések keletkeznek a fogakon. A krétanyomra emlékeztető fehér, négyzet alakú foltok a fogszabályzó korábbi helyén alakulnak ki.  Ezek a foltok akár érzékennyé is válhatnak. Fontos leszögezni, hogy a fogszabályzó viselése önmagában nem idéz elő ilyen elszíneződéseket, ezek a nem megfelelő fogápolás következtében alakulhatnak csak ki.

Fogínygyulladás
Fogínygyulladás akkor következik be, ha a fog körüli szövetek begyulladnak.  A jelenség a fogíny vérzésével, kivörösödésével, duzzanatával és érzékenységével járhat. Fogínygyulladás noha bárkinél kialakulhat, de a fogszabályzót viselőknek az ínyvonal megtisztításának nehézsége miatt erre jobban kell ügyelniük. A probléma megelőzése érdekében minden étkezés után fogmosás, valamint naponta legalább egyszer fogköztisztító kefe használata javasolt. 
A fogínygyulladás bár nem visszafordíthatatlan, nem szabad elhanyagolni! Hosszabb fennállása esetén előfordulhat, hogy a fog tartószerkezetére is ráterjed a gyulladás, és maradó károsodás alakul ki.

Fogérzékenység
Erről akkor beszélhetünk, ha a fogínyszövet visszahúzódása miatt a fognyak a felszínre kerül. Ekkor a forró, hideg vagy édes ételek és italok fogyasztása, illetve akár hideg levegő belélegzése is kellemetlen érzést válthat ki. Az átmeneti fogérzékenység egy fogszabályozás során normális jelenségnek számít, azonban, ha ez folyamatos, mindenképp jelezni kell!

Fogkövesség
A fogkő úgy jön létre, hogy a fog felszínén megtapadt lepedék idővel kemény lerakódássá alakul át.  Fogszabályozás során, ha nem megfelelő fogápolást alakalmazunk, rendszerint az ínyvonalon, közvetlenül a fogíny mentén, valamint a fogszabályzó körül alakul ki. A fogkövesség esetén könnyebben jön létre következményeként a fogínygyulladás és a fognyaki érzékenység, fogágybetegség is. 

A fogkőképződés megelőzéséhez elengedhetetlen a rendszeres fogmosás és fogselyem használat! Fontos tudni, hogy a kialakult fogkövet már csak a fogorvos vagy dentálhigiénikus tudja eltávolítani. 

A rossz lehelet 
Amennyiben a rossz lehelet problémája a fogszabályzó felhelyezése után alakul ki – mivel ennek hátterében sok minden meghúzódhat – , ennek szinte minden esetben a nem megfelelő szájápolás az oka. A kellemetlen szagot a szájüregben megtapadt ételdarabkákban tenyésző baktériumok hozzák létre.

Hogy védekezzünk ezek ellen? 
Mire kell figyelnünk a fogszabályozás alatti fogápolás során? 
Mivel a fogszabályozás ideje alatt a fogak és az íny fokozottan ki van téve a károsodásnak, gyulladásos  folyamatoknak, fogszuvasodásnak, a készülék okozta nyálkahártya-sérüléseknek a tisztántartás speciális technikákat igényel.


A foglepedék – amit el kell alaposan távolítani minden fogtisztítás alkalmával – nem más mint egy színtelen, ragacsos, baktériumokat tartalmazó filmréteg, amely a szájüreg belsejében folyamatosan újraképződik. Nyálból és ételdarabkákból alakul ki. A lepedék cukorral reakcióba lépve a fogat és a fogínyt veszélyeztető savat hoz létre, amely a fent leírt problémákat okozhatja. Lepedék minden fogon képződik, viszont – ahogyan a többi fogászati probléma esetén is, – a fogszabályzó körüli tisztítási nehézségek miatt a fogszabályzót viselőknek elővigyázatosabbnak kell lenniük. A lepedékképződés csak a fogmosás után 4–12 órával kezdődik meg, ezért fontos a napi legalább kétszeri fogmosás és a mindennapos fogselyemhasználat, illetve az interdentális kefék használata.
Hogy mindezen problémákat elkerüljük fordítsunk nagy figyelmet a szájápolásra.

Hogy mit és hogyan csináljunk, erről az alábbi blogbejeygzéseinkben tájékozódhat.

Hozzászólások lezárva

Nincs hozzászólás. Légy az első!