Fogbalesetek – zománc-dentin törések trauma következtében

Fogbalesetek – zománc-dentin törések trauma következtében

Ez volt a klinikai kép, amivel szembesültem.

A törés érintette a zománcot és a mélyebben fekvő dentint is, ám szerencsére a fog belseje nem nyílt meg. A fog nem volt mozgatható, hidegtesztre jól reagált.
Az eset különlegessége, hogy az édesanyának volt annyi lélekjelenléte, hogy megkeresse a fog letört részét, így azt elhozták klinikánkra. A legfrissebb szakmai protokollokat követve a letört rész visszaragasztása mellett döntöttem.
A csonk megfelelően száraz körülmények között tartása és ellátása után a törött rész tisztítása és előkezelése következett. A két részt sikerült összeragasztani, és fogászati tömőanyaggal kipótolni a fennmaradó hiányokat. Ezek után a többlépcsős polírozást is rengeteg türelemmel bírta kis páciensünk.

EFogbalesetek, letört fog kezelése - DentalKópé - A mesebeli gyerekfogászat

Ezt a felvételt készítettem közvetlenül a beavatkozás után.

Fogbalesetek, letört fog kezelése - DentalKópé - A mesebeli gyerekfogászat

Szeretjük visszahívni pácienseinket kontrollra, ráadásul egyéb teendőm is akadt másik foggal, így lehetőségem volt a 4 hetes visszahíváson újra megvizsgálni a fogat, ami továbbra is remek állapotnak örvend. Íme a kép erről az alkalomról:

Fogbalesetek, letört fog kezelése - DentalKópé - A mesebeli gyerekfogászat

Mi történt volna, ha a fog letört része elveszik?

Természetesen az ilyen esetekben is van megoldás. Ebben a korban terápiásan a direkt felépítéseket szoktam javasolni fogszínű tömőanyaggal, amennyiben a letört rész nincsen meg.
Alábbi két fiatal páciensem mosolyát a szerencsétlen balesetek után ezzel a módszerrel rehabilitáltam.

1. eset

Az első kép a fogat ért trauma utáni kép. Esztétikailag és funkcionálisan is jelentős szerepe van a felső metszőfogaknak. A második képen jól ábrázolódik, ahogy a jobb felső középső metszőt kipótoltam fogszínű tömőanyagokkal.

2.eset:

Hasonló baleset, ez esetben sajnos kettő frontfog is sérült. Mindkét fogat direkt töméssel láttam el. Ezekhez a beavatkozásokhoz elengedhetetlen a páciens kooperációja, persze mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy jó hangulatban teljen a kezelés.

Fogbalesetek, letört fog kezelése - DentalKópé - A mesebeli gyerekfogászat

Mindhárom gyerkőc vidáman, és újra mosolyogva távozott tőlünk.
Nagyobb gyerekek fogbalesetekből adódó traumás sérüléseit, maradófogak esetén felnőtt-fogászatunkon, a SoulDental Fogászaton látjuk el.
Álljon itt egy sikeres eset, mely Dr. Masa Roland kollégánk munkája.
Előfordulhatnak nagyobb fogbalesetek is, amikor a fog kiesik.  Hogy mi a teendő, ha a fog baleset következében kiesik?  

Ezzel alábbi írásunkban foglalkozunk.

Szerző

Dr. Breiner Marcell
gyermekfogorvos

Témával kapcsolatos írásunk

Időpontkérés


  Kérdése van? Írja meg!


   Ezt olvasta már?

   • Manapság egyre divatosabbak a mind orvos mind páciens szempontjából méltán közkedvelt fogszabályozó trénerek. Népszerűségüket annak köszönhetik, hogy hordásuk kényelmes, és nagyon hatékony. Már pár hónapos hordás után is látványos eredmények érhetőek el, megfelelő időben elkezdett, és megfelelő óraszámban hordott tréneres kezelés esetén! Mindezt szenvedés nélkül!...

   • A fogváltás időszakában különösen érdemes kiemelt figyelmet fordítani a fogászati vizsgálatokra, és folyamatosan kontrollálni a  tejfogak maradófogakra cserélődését. Előfordulhat, hogy egy vagy több tejfog nem esik ki a fogváltás időszakában, de olyan is történhet, hogy kiesik, de nem nő maradófog a helyén. Egy röntgenfelvétellel könnyen eldönthető, hogy mi a probléma. Egyre gyakoribb jelenség, hogy a fogváltási anomália oka az, hogy nincs fogcsíra....

   • 14 éves fiúgyermek érkezett fogászatunkra vegyes fogazattal, 9 tejfog volt még a szájában, amelyek stabilan, ám a rágósík vonala alatt helyezkedtek el. A szomszédos maradó fogak növekedésük közben túlnőtték ezeket a fogakat, és fokozott helyigényükkel a kisebb méretű tejfogakat elnyomták, azok elkezdtek süllyedni. ...   Tartalom