Fogápolási, szájhigiéniai tanácsok – a rögzített fogszabályozó

A rögzített fogszabályozóval végzett kezelés alatt kiemelkedő fontosságú a fogak tisztántartása, a lepedék tökéletes eltávolítása. A közhiedelemmel ellentétben a fogszabályozó, illetve a ragasztó nem károsítja a fogzománcot, ellenben elősegíti a lepedék kialakulását, felhalmozódását. 
A fogszabályzó számtalan apró alkatrészébe beszoruló ételdarabkák miatt  minden egyes étkezést és nassolást követően azonnal fogat kell mosni, illetve ha erre nincs lehetőség, akkor vízzel vagy szájvízzel történő öblögetés javasolt!
Az egyik alapvetés rögzített készülék esetében, hogy az eddig megszokott fogmosási technika nem megfelelő, hiszen mostantól a fogak közepén a bracket helyezkedik el. Ugyan ezt is mosni kell, de alapvetően a fogak felszínéről kell eltávolítani a lepedéket.
A nem megfelelő fogmosás a fogak elszíneződéséhez, szuvasodásához, illetve ínygyulladáshoz vezet, mely a kezelés felfüggesztését vagy idő előtti befejezését vonja maga után, függetlenül az eddig elért eredményektől, illetve még fennálló elváltozásoktól!

A nagyobb figyelem mellett a rögzített fogszabályozó viselése esetén speciális ápolásra van szükség!

Vásároljunk speciális fogkefét, amely kifejezetten erre a célra lett kifejlesztve. Segítségével a fogakat és a fogszabályozó készüléket egyaránt tökéletesen tisztán lehet tartani.
Használat során a fogkefe sörtéjét úgy kell dönteni, hogy a bracketek fölött, illetve alatt a fogfelszínt súrolják. A fogkefék sörtéje jóval gyorsabban kopik a rögzített fogszabályzó miatt, ezért cseréjük 2 havonta szükséges. Javasoljuk a Curaprox Ortho fogkefe használatát. 

Fogközök tisztítása interdentalis, fogköztisztító fogkefével történhet.
Reggel és este, illetve fontos, hogy minden étkezés után a bracketek közötti területet is ki kell tisztítani! Az interdentalis fogkefékkel a legszűkebb rések is megtisztíthatóak. Nem szükséges alkalmazásuk során a fogkrém használata, az általa kiszedett lepedéket, ételmaradékot azonban  le kell mosni róluk, mielőtt a következő fogközt tisztítjuk! 
Javasolt kónuszos, azaz a vége felé szélesedő –  forma választása, hiszen nem minden bracket található ugyanolyan távolságra egymástól. Amennyiben ez a forma nem beszerezhető több méretet kell vásárolnunk, hogy a fogköznek megfelelőt ki lehessen választani. A méret akkor megfelelő, ha nem lötyög a bracketek között.


Ne feledkezzünk meg a nyelvről sem, itt szaporodik el ugyanis a legtöbb baktérium. Nyelvet tisztíthatjuk a fogkefe fejének nyelvtisztító funkciót betöltő hátsó részével, vagy használhatunk nyelvtisztító eszközt is, amelynek lapátszerű kialakítása könnyedén eltávolítja a lepedéket.


Hogy alapos-e a fogtisztítás, ennek ellenőrzésére kiválóan alkalmas a lepedékfestő tabletta alkalmazása. Használata meglepő tapasztalatokat hozhat azzal kapcsolatban, gyermekünk mennyire alapos munkát végzett, és segítségünkre lehet a megfelelő technika és alaposság fontosságának felismertetésében.

Fontos, hogy ne hagyjuk egyedül gyermekünket e felelősségteljes feladat napi szintű  végrehajtásának felelősségével! 

RÖGZÍTETT fogszabályozó ÉS A SPORT
Olyan sportok esetén ahol a fogszabályozó sérülhet, ilyen az összes küzdősport és csapatsport gyakorlatilag,  mindenképp fogvédő használata szükséges!
Javasolt olyan fogvédő vásárlása, mely kifejezetten fogszabályozót viselő páciens számára fejlesztettek ki (jelölése: brace, braces, ortho, orthodontic)
Amennyiben termoplasztikus – meleg vízben adaptálható –  fogvédőről van szó, az felveszi a fogazat alakját,  de ezek a kezelés különböző fázisaiban már  egyre kevésbé illeszkedhetnek. Javasolt ezért az ilyen fogvédők 3-4 havonta történő cseréje.

TÉMÁK, AMIK ÉRDEKELHETIK

Hozzászólások lezárva

Nincs hozzászólás. Légy az első!