Fogápolási, szájhigiéniai tanácsok – a rögzített fogszabályozó

Fogápolási, szájhigiéniai tanácsok – a rögzített fogszabályozó

Mire figyeljünk rögzített fogszabályozás esetén?

A rögzített fogszabályozóval végzett kezelés alatt kiemelkedő fontosságú a fogak tisztántartása, a lepedék tökéletes eltávolítása. A közhiedelemmel ellentétben a fogszabályozó, illetve a ragasztó nem károsítja a fogzománcot, ellenben elősegíti a lepedék kialakulását, felhalmozódását.
A fogszabályzó számtalan apró alkatrészébe beszoruló ételdarabkák miatt  minden egyes étkezést és nassolást követően azonnal fogat kell mosni, illetve ha erre nincs lehetőség, akkor vízzel vagy szájvízzel történő öblögetés javasolt!
Az egyik alapvetés rögzített készülék esetében, hogy az eddig megszokott fogmosási technika nem megfelelő, hiszen mostantól a fogak közepén a bracket helyezkedik el. Ugyan ezt is mosni kell, de alapvetően a fogak felszínéről kell eltávolítani a lepedéket.
A nem megfelelő fogmosás a fogak elszíneződéséhez, szuvasodásához, illetve ínygyulladáshoz vezet, mely a kezelés felfüggesztését vagy idő előtti befejezését vonja maga után, függetlenül az eddig elért eredményektől, illetve még fennálló elváltozásoktól!

A nagyobb figyelem mellett a rögzített fogszabályozó viselése esetén speciális ápolásra van szükség!

Vásároljunk speciális fogkefét, amely kifejezetten erre a célra lett kifejlesztve. Segítségével a fogakat és a fogszabályozó készüléket egyaránt tökéletesen tisztán lehet tartani.
Használat során a fogkefe sörtéjét úgy kell dönteni, hogy a bracketek fölött, illetve alatt a fogfelszínt súrolják. A fogkefék sörtéje jóval gyorsabban kopik a rögzített fogszabályzó miatt, ezért cseréjük 2 havonta szükséges. Javasoljuk a Curaprox Ortho fogkefe használatát.

Fogközök tisztítása interdentalis, fogköztisztító fogkefével történhet.
Reggel és este, illetve fontos, hogy minden étkezés után a bracketek közötti területet is ki kell tisztítani! Az interdentalis fogkefékkel a legszűkebb rések is megtisztíthatóak. Nem szükséges alkalmazásuk során a fogkrém használata, az általa kiszedett lepedéket, ételmaradékot azonban  le kell mosni róluk, mielőtt a következő fogközt tisztítjuk!
Javasolt kónuszos, azaz a vége felé szélesedő –  forma választása, hiszen nem minden bracket található ugyanolyan távolságra egymástól. Amennyiben ez a forma nem beszerezhető több méretet kell vásárolnunk, hogy a fogköznek megfelelőt ki lehessen választani. A méret akkor megfelelő, ha nem lötyög a bracketek között.

Ne feledkezzünk meg a nyelvről sem, itt szaporodik el ugyanis a legtöbb baktérium. Nyelvet tisztíthatjuk a fogkefe fejének nyelvtisztító funkciót betöltő hátsó részével, vagy használhatunk nyelvtisztító eszközt is, amelynek lapátszerű kialakítása könnyedén eltávolítja a lepedéket.

Hogy alapos-e a fogtisztítás, ennek ellenőrzésére kiválóan alkalmas a lepedékfestő tabletta alkalmazása. Használata meglepő tapasztalatokat hozhat azzal kapcsolatban, gyermekünk mennyire alapos munkát végzett, és segítségünkre lehet a megfelelő technika és alaposság fontosságának felismertetésében.

Fontos információ!

Fontos, hogy ne hagyjuk egyedül gyermekünket e felelősségteljes feladat napi szintű végrehajtásának felelősségével!

Rögzített fogszabályozó és a sport

Olyan sportok esetén ahol a fogszabályozó sérülhet, ilyen az összes küzdősport és csapatsport gyakorlatilag,  mindenképp fogvédő használata szükséges!
Javasolt olyan fogvédő vásárlása, mely kifejezetten fogszabályozót viselő páciens számára fejlesztettek ki (jelölése: brace, braces, ortho, orthodontic)
Amennyiben termoplasztikus – meleg vízben adaptálható –  fogvédőről van szó, az felveszi a fogazat alakját,  de ezek a kezelés különböző fázisaiban már  egyre kevésbé illeszkedhetnek. Javasolt ezért az ilyen fogvédők 3-4 havonta történő cseréje.

Ezt olvasta már?

  • Manapság egyre divatosabbak a mind orvos mind páciens szempontjából méltán közkedvelt fogszabályozó trénerek. Népszerűségüket annak köszönhetik, hogy hordásuk kényelmes, és nagyon hatékony. Már pár hónapos hordás után is látványos eredmények érhetőek el, megfelelő időben elkezdett, és megfelelő óraszámban hordott tréneres kezelés esetén! Mindezt szenvedés nélkül!...

  • A fogváltás időszakában különösen érdemes kiemelt figyelmet fordítani a fogászati vizsgálatokra, és folyamatosan kontrollálni a  tejfogak maradófogakra cserélődését. Előfordulhat, hogy egy vagy több tejfog nem esik ki a fogváltás időszakában, de olyan is történhet, hogy kiesik, de nem nő maradófog a helyén. Egy röntgenfelvétellel könnyen eldönthető, hogy mi a probléma. Egyre gyakoribb jelenség, hogy a fogváltási anomália oka az, hogy nincs fogcsíra....

  • 14 éves fiúgyermek érkezett fogászatunkra vegyes fogazattal, 9 tejfog volt még a szájában, amelyek stabilan, ám a rágósík vonala alatt helyezkedtek el. A szomszédos maradó fogak növekedésük közben túlnőtték ezeket a fogakat, és fokozott helyigényükkel a kisebb méretű tejfogakat elnyomták, azok elkezdtek süllyedni. ...

Időpontkérés


    Kérdése van? Írja meg!
      Tartalom