Fogápolási, szájhigiéniai tanácsok – a kivehető fogszabályozó

Fogápolási, szájhigiéniai tanácsok – a kivehető fogszabályozó

 Mire figyeljünk, ha kivehető fogszabályozót visel gyermekünk?

 

Ha kivehető készüléket kap gyermekünk, a fog és szájápolás ebben az esetben megegyezik a fogszabályozás előtti időszakkal, itt csupán arra kell figyelnünk  kiemelten, hogy a készülék, amelyet órákon át hord gyermekünk, kellően tiszta legyen.
A kivehető készülékek tisztítása alapvető fontosságú a különböző fertőzések elkerülése, illetve a megfelelő szájflóra fenntartás érdekében. A készülékeken található apró bemélyedésekben igen könnyen halmozódnak fel a szájüregi baktériumok, melyek minden egyes szájba helyezés alkalmával újra és újrafertőzik a frissen mosott fogakat, ezáltal krónikus íny- vagy szájpadgyulladást okozhatnak. Ennek elkerülése érdekében –  és hogy a fogszabályozó megőrizze semleges illatát – az alábbiakra figyeljünk.

 

 

Retenciós fólia tisztítása

Fogkefével vagy protézistisztító kefével, fogkrém használata nélkül a kézben tartott fogszabályozót minden oldalról, irányból alaposan  tisztítsuk meg.
A készüléket a tisztítás után töröljük szárazra, majd helyezzük vissza a tárolódobozába.
1-2 hetente protézistisztító tabletta / por használatával a nehezen elérhető területekről is oldjuk fel a lepedéket.
A készülék kézben tartva igen törékeny, emiatt különösen figyelni kell, hogy ne nyomjuk össze a tisztítás során kétoldalról.

 

Kivehető fogszabályozó, azaz retenciós készülék tisztítása

Fogkefével vagy protézistisztító kefével és fogkrém használatával a kézben tartott fogszabályozót minden oldalról / irányból alaposan tisztíttsuk meg, majd öblítsük le! A készüléket szárazra törlés után helyezzük vissza a tárolódobozába!
1-2 hetente protézistisztító tabletta / por használatával a nehezen elérhető területekről  is oldjuk fel a lepedéket! Amennyiben a készülék tartalmaz csavart, csavarokat és emiatt rés látható a műanyaglemezek között, úgy ezeket a „vágott felszíneket”, illetve csavarokat még nagyobb odafigyeléssel kell tisztántartanunk, mert azok könnyen beszorulhatnak, illetve összetapadhatnak a rájuk rakódott lepedéktől.
Abban az esetben, ha a készüléket nem tesszük vissza tisztítás után a szájba, mindig a dobozába helyezzük, így távol tarthatjuk a szennyeződésektől és elkerülhetjük a készülék sérülését is. Fontos, hogy ne csomagoljuk papírzsebkendőbe, papírtörlőbe!

Tanácsos, még nagyobb gyermek esetében is, ha nem kizárólagosan rá bízzuk készüléke tisztítását.

Kapcsolódó videónk

Ezt olvasta már?

  • Sajnos a tejfog szuvasodása igen gyakori jelenség gyermekkorban. Egy biztos, minél korábban fordulunk szakemberhez, annál jobban kezelhető a probléma. A tejfogak, szerkezetükből adódóan is hajlamosabbak a szuvasodásra, és a folyamat lefolyása is lényegesen gyorsabb....

  • Erre az eljárásra azért van szükség, mert a mélyen barázdált fogakat nehéz tisztántartani, s az ott megrekedt ételmaradék a szuvasodás melegágyát képezi. A gyerekek nehezen férnek hozzá hátsó fogaikhoz, így általában ezeknek a fogaknak a romlása gyakran bekövetkezik....

  • A fogváltás időszakában különösen érdemes kiemelt figyelmet fordítani a fogászati vizsgálatokra, és folyamatosan kontrollálni a  tejfogak maradófogakra cserélődését. Előfordulhat, hogy egy vagy több tejfog nem esik ki a fogváltás időszakában, de olyan is történhet, hogy kiesik, de nem nő maradófog a helyén. Egy röntgenfelvétellel könnyen eldönthető, hogy mi a probléma. Egyre gyakoribb jelenség, hogy a fogváltási anomália oka az, hogy nincs fogcsíra....

Időpontkérés


    Kérdése van? Írja meg!
      Tartalom