Fogápolási, szájhigiéniai tanácsok – a kivehető fogszabályozó

Mire figyeljünk, ha kivehető fogszabályozót visel gyermekünk?

Ha kivehető készüléket kap gyermekünk, a fog és szájápolás ebben az esetben megegyezik a fogszabályozás előtti időszakkal, itt csupán arra kell figyelnünk  kiemelten, hogy a készülék, amelyet órákon át hord gyermekünk, kellően tiszta legyen.
A kivehető készülékek tisztítása alapvető fontosságú a különböző fertőzések elkerülése, illetve a megfelelő szájflóra fenntartás érdekében. A készülékeken található apró bemélyedésekben igen könnyen halmozódnak fel a szájüregi baktériumok, melyek minden egyes szájba helyezés alkalmával újra és újrafertőzik a frissen mosott fogakat, ezáltal krónikus íny- vagy szájpadgyulladást okozhatnak. Ennek elkerülése érdekében –  és hogy a fogszabályozó megőrizze semleges illatát – az alábbiakra figyeljünk.

Retenciós fólia tisztítása

Fogkefével vagy protézistisztító kefével, fogkrém használata nélkül a kézben tartott fogszabályozót minden oldalról, irányból alaposan  tisztítsuk meg.
A készüléket a tisztítás után töröljük szárazra, majd helyezzük vissza a tárolódobozába.
1-2 hetente protézistisztító tabletta / por használatával a nehezen elérhető területekről is oldjuk fel a lepedéket.
A készülék kézben tartva igen törékeny, emiatt különösen figyelni kell, hogy ne nyomjuk össze a tisztítás során kétoldalról.

Kivehető fogszabályozó, azaz retenciós készülék tisztítása

Fogkefével vagy protézistisztító kefével és fogkrém használatával a kézben tartott fogszabályozót minden oldalról / irányból alaposan tisztíttsuk meg, majd öblítsük le! A készüléket szárazra törlés után helyezzük vissza a tárolódobozába! 
1-2 hetente protézistisztító tabletta / por használatával a nehezen elérhető területekről  is oldjuk fel a lepedéket! Amennyiben a készülék tartalmaz csavart, csavarokat és emiatt rés látható a műanyaglemezek között, úgy ezeket a „vágott felszíneket”, illetve csavarokat még nagyobb odafigyeléssel kell tisztántartanunk, mert azok könnyen beszorulhatnak, illetve összetapadhatnak a rájuk rakódott lepedéktől.
Abban az esetben, ha a készüléket nem tesszük vissza tisztítás után a szájba, mindig a dobozába helyezzük, így távol tarthatjuk a szennyeződésektől és elkerülhetjük a készülék sérülését is. Fontos, hogy ne csomagoljuk papírzsebkendőbe, papírtörlőbe!

Tanácsos, még nagyobb gyermek esetében is, ha nem kizárólagosan rá bízzuk készüléke tisztítását.

TÉMÁK, AMIK ÉRDEKELHETIK

Hozzászólások lezárva

Nincs hozzászólás. Légy az első!