Fehér elszíneződések a fogakon – fluorózis

Gyakran felmerül a kérdés, mi okozza a frissen előtört fogakon jelentkező fehéres elszíneződést, foltokat.

Gyermekfogászati szempontból a fehér foltok fontos jelzésértékkel bírnak, ugyanis a fogak felszínén megjelenő foltok, elszíneződések hátterében számos tényező állhat, mint például a csökkent mineralizáció, a vitaminhiány, korábbi trauma, fluoridhiány, vagy ellenkező esetben fokozott fluriod felhalmozódás, más néven fluorózis.

A fluor

A fluor egy rendkívül vitatott elem.
Barát, vagy ellenség? Számos hasznos tulajdonsága van, melyet a fogorvostudomány igyekszik minél jobban kihasználni. Fontos megemlíteni, hogy erősíti a fogakat, a szuvasodásért felelős baktériumok anyagcseréjét gátolja, cariogén aktivitásukat, valamint a mikroorganizmusok kitapadását redukálja zománchoz, ezáltal a lepedékképződés csökkenése érhető el.

Fokozott fluoridbevitel hatására azonban kialakulhat fluorózis, vagyis foltos zománc. Ebben az esetben a zománc fehéres vagy akár barnás elszíneződése figyelhető meg. Súlyos esetben a kialakult zománc rendkívül sérülékeny, porózus szerkezetű is lehet.

A fluorózis meglétére az alábbi tünetek hívhatják fel a figyelmet:

  • fehér foltok megjelenése a fogzománcon
  • más esetekben sárgás, barnás elszíneződés, vagyis az úgynevezett
  • márványozott fogazat;
  • egyenetlenségek, apróbb mélyedések, lyukak a fogak felszínén

A fluorózis megelőzése

A fluorózis kialakulásának megelőzésében rendkívül fontos szerepe van a szülőknek.
Gyermekek esetében, különösen 4 éves kor alatt kiemelt jelentőségű a fogmosás folyamatos monitorozása, kifejezetten a fogkrém kiköpésének ellenőrzése.

A fogak egészsége és a cariesrizikó csökkentése érdekében nagyon fontos, hogy fluorid tartalmú fogkrémet használjunk gyermekkorban is, azonban a fokozott bevitel elkerülése érdekében ügyelnünk kell a fogkrém éltkor szerinti beosztására, valamint a használt fogkrém mennyiségére. 2 éves kor alatt rizsszem, 2-6 éves kor között borsó, 6 éves kor fölött kb. fogkefe fejnyi méretű fogkrém napi 2x használata megengedett.

Korábbi évekből fennálló tévhit a fluortabletták használata. Szisztémás fluorid bevitel különböző ételek, italok formájában is megvalósul, emiatt rendkívül fontos, hogy ne vigyük túlzásba. A Szakmai Kollégium 2018-as állásfoglalása alapján kifejezett caries rizikó esetén 3-6 éves korban napi egy, 6-16 éves korban napi kettő 0,23/0,25mg fluoridot tartalmazó tablettát adni, amennyiben az ivóvíz fluoridtartalma évi 200 évi napon át kevesebb, mint 0,5ppm. Az adagolás során az egyéb beviteli forrásokkal is számolni kell, hiszen a fokozott fluorózis rizikó kb. 8 éves korig áll fenn. A fogak egészsége és a caries rizikó csökkentése érdekében hatásosabb, ha a lokális fluorid bevitelt növeljük fogkrém, szájvíz, lakkok, gélek formájában.

Napjainkban egyre gyakoribb a fluorózis hasonló megjelenésű Molar- Incisor hypomineralisation (MIH), mely szintén egy zománc defektus, mely főként a front-, illetve első őrlőfogakat érinti. Ebben az esetben is fehéres, sárgás foltok jelenhetnek meg a frissen előtört fogak felszínén. Gyakran rendkívül könnyen és gyorsan romlanak ezek a fogak, emiatt kifejezetten fontos az idő előtti felismerésük és ellátásuk. Mindkét esetben a fog sérülékenyebb, azonban nagyon fontos, hogy a kezelés során tudjuk, hogy pontosan milyen defektussal, zománcproblémával állunk szemben.

A fluorózis kezelése

A fluorózis kezelésének többféle megoldása is létezik. Ha az állapot nem súlyos, akkor akár kezelés nélkül is maradhat, természetesen a folyamatos fogászati kontroll rendkívül fontos. Ha esztétikailag nagyon zavaró, számításba jöhet a fogzománc mikroabráziója, vagyis a felső, gyengébb réteg eltávolítása, vagy direkt felépítése. A mikroabráziós technika egy másik módja az ICON kezelés, mely egy resin infiltrációs eljárás. Az előkészített fogfelszínbe a felvitt anyag beszívódik, így képes egyenletes felszínt létrehozni, ezáltal a meglévő foltokat kompenzálni. Súlyos esetben felmerülhet az indirekt héj, vagy esetleg korona készítése is.

Kihangsúlyozandó, hogy a fluorózis könnyen megelőzhető állapot. Fontos gondot fordítani a rizikó korcsoportú (1-8 év) gyermekek fluorid bevitelére, hiszen ételek, italok formájában is van egy alapvető bevitel.

Nagyon fontos odafigyelni a gyermekeknél, hogy életkoruknak megfelelő dózisú fluortartalmú fogkrémmel mossanak fogat. Ne egyék meg a fogkrémet, a fogmosás után pedig öblítsék ki a felesleget! Azoknál, akik még nem tudnak megfelelően öblíteni, célszerű fluoridmentes, vagy csökkentett fluorid tartalmú fogkrémet használni.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a fehér foltok hátterében több ok állhat, ezért megjelenésük esetén érdemes minél előbb gyermekfogorvossal konzultálni.

Szerző:
Dr. Valacsai Filippa
gyermekfogorvos

Nincsenek cimkék ehhez a poszthoz

Hozzászólások lezárva

Nincs hozzászólás. Légy az első!