Egy különleges fogváltási zavar — az elmerülő tejfogak

Egy különleges fogváltási zavar — az elmerülő tejfogak

14 éves fiúgyermek érkezett fogászatunkra vegyes fogazattal, 9 tejfog volt még a szájában, amelyek stabilan, ám a rágósík vonala alatt helyezkedtek el. A szomszédos maradófogak növekedésük közben túlnőtték ezeket a fogakat, és fokozott helyigényükkel a kisebb méretű tejfogakat elnyomták, azok elkezdtek süllyedni. A süllyedés ilyenkor olyan fokú lehet, hogy akár az íny alá kerülhetnek a tejfogak, a mélybe szorítva az alattuk elhelyezkedő maradófog csíráját, melynek kibújására esély sem marad. A szemben lévő fogak – az antagonista fogak – ilyenkor kiemelkednek, és a teljes fogzáródás harmóniája felborul.

Mi lehet az ok?

Legtöbbször ismeretlen az ok. Lehet családi halmozódás, ezáltal gyaníthatóan genetikai eredet, illetve lehet az ok a tejfog gyökerének ankylózisa.

Mi a terápia?

A terápia nem lehet általános, hanem az egyedi eset függvénye. Amennyiben a tejfogak még bent vannak a szájban, de az okklúziós sík alá kerülnek, fel kell építeni az okklúziójukat, hogy újra harapásba kerüljenek. Érdemes 6 hónapig megfigyelni, van-e esély, hogy a fogváltás, ha késleltetve is, de megtörténjen, a tejfog magától kiessen, azaz kicserélődjön a maradófogra.
Dönthetünk úgy, hogy a tejfogakat, amelyek alatt ott találhatóak a maradófogak csírái, eltávolítjuk. Ilyenkor azonban elengedhetetlen, hogy fogszabályozó készülékkel az állkapocs ívét tágítsuk, így tudunk  a maradófogak előtörésének helyet biztosítani.

 

A terápia nehézségei

Mivel a bent maradt tejfogak gyökerei időnként ankylotikusak, azaz csontosodnak, gyakran nehéz ezeket a fogakat eltávolítani. Ugyancsak nehézséget okozhat, hogy felettük záródnak a maradófogak, ezért nehéz hozzájuk férni. Egyszerű foghúzásról ilyenkor szó sem lehet, javasolt a szájsebészeti feltárás. Ritkán, de az is előfordul, hogy a felszínen lévő tejfog kilyukad, és már szuvas, amikor íny alá kerül, így a csontban zárt fog fájni kezd, akár pulpitises panaszokat okozva.
A fogváltás egy természetes folyamat, de nem mindig zajlik zökkenőmentesen.
Korábbi cikkünkben írtunk a tejfogak kialakulásáról, növekedéséről, nézzük most  a fogváltás folyamatát.

A fogváltás

Kisgyermekként a fogak száma igazodik a koponya méretéhez.
Ahogyan a gyermek növekedésével a koponya mérete is nő, a fogváltás során a korábban kinőtt 20 tejfog helyett 32, méretileg is nagyobb maradandó fog bújik elő, ezeknek kell elférnie az állkapocsban. A gyermek életének ezen időszakában érdemes kiemelt figyelmet fordítani a fogászati vizsgálatokra, és folyamatosan kontrollálni a  tejfogak maradófogakra cserélődését.

Fogváltás - DentalKópé - A mesebeli gyerekfogászat

Mi a maradófogak kibújásának menete?

A maradandó fogak közül először a „hatosok” nőnek ki, amiket iskolásfogaknak is szoktak emlegetni, hiszen hatéves korban jelennek meg először. Tévesen előfordul, hogy sokan tejfognak hiszik, mivel nem esik ki előtte fog a helyéről. Gyakran nem fordítanak ezekre kellő figyelmet, nem is igazán törődnek velük, amiből viszont később lehet probléma. Míg a tejfogak 6-10 évig vannak a szájunkban, a maradó fogaink szerencsés esetben akár 90+ évig szolgálnak minket. Kiemelten fontos tehát, hogy vigyázzunk rájuk! A fogakon található mélyebb barázdák  például a fogszuvasodás úgynevezett predilekciós helyei – itt gyakrabban fordul elő fogszuvasodás – ezért érdemes barázdazárással ezt megakadályozni.

Az a fajta fogváltás, ami már egyértelműen érzékelhető, az alsó metszőfogak cseréjével történik.
Majd folytatódik a folyamat, és nyolc éves korig mind a nyolc metszőfog, alul és felül egyaránt kinő.  Ezt követi a kilencedik évet követően a nyolc kisőrlő és a négy szemfog kicserélődése. A második nagyőrlő fogak 11-13 éves kor körül bújnak elő, ezekből szintén négy darab van. A felnőtt fogsor később kiegészül még a bölcsességfogakkal.
A bölcsességfogak 16 és 32 éves kor között nőnek ki, komoly eltérések mutatkoznak ebben a tekintetben, de megesik az is, hogy az állcsontban maradnak, és ki sem nőnek. Ez esetben sem kell úgy tekinteni rájuk, mintha nem lennének, hisz így, még az állkapocsban maradva  is tudnak problémákat okozni. Érdemes figyelemmel kísérni őket!
Az evolúció során az emberi állkapocs mérete csökken, gyakran nem jut hely a bölcsességfogaknak a kibújásra, esetleg ferdén, fordítva, kigyűrik magukat, az összes többi fogat megtolva, azok torlódását okozva.  Az is előfordul, hogy csírahiány miatt egyáltalán nem okoz problémát, olyannyira, hogy nem is jelenik meg.

Fontos a kontrollvizsgálat

Ha a szülők bármi problémát észlelnek, célszerű azonnal szakemberhez fordulni, mert  minél korábban derül ki a probléma a fogváltás zavarával kapcsolatban, annál könnyebben orvosolható az. Könnyen előfordulhat, hogy nem ismerik fel idejében a gyermekük fogazati rendellenességeit, amelyek később nem csak esztétikai problémát jelentenek, hanem hatással lesznek rágására, beszédére, légzésére, testtartására és akár emésztési funkciójára is.

Ezért javasoljuk mi, fogorvosok  fogváltás időszakában a rendszeres fogászati kontrollvizsgálatot, hiszen, a későbbiekben már csak nagyon nehezen és hosszadalmasan, esetenként sebészi módszerekkel korrigálhatók a fogváltás zavara következtében fellépő rendellenességek.
A korai felismerés az egyik legfontosabb a kezelés lehetőségeinek módjának és időbeli elhúzódásának szempontjából!
A fenti leírt eset is példázza, hogy milyen fontos a korai felismerés.

A fogváltás időszaka sok örömet izgalmat jelent, a fogak kiesése, cseréje jelentős esemény mind a gyermek, mind a szülők, a család életében. Vicces a gyermekek arca amikor éppen eltűnik a megszokott fogacska, és izgalom, hogy mi bújik elő. Sok gyermek izgalommal várja a fogtündér ajándékát is.
De sok feladatot, felelősséget is jelent egyben: a maradófogak védelme, a helyes szájhigiénia kialakítása nagyon fontos ezen időszakban.

De sok feladatot, felelősséget is jelent egyben: a maradófogak védelme, a helyes szájhigiénia kialakítása nagyon fontos ezen időszakban.

A fogászatunkon végzett kontrollvizsgálatok során különös figyelmet fordítunk a gyermekek fogmosási technikájának tökéletesítésére is, hisz a maradófogak védelme érdekében elengedhetetlen a helyes szájhigiéniai szokások kialakítása. Ezeken a játékos vizsgálatokon sokat tanulnak a gyerekek a fogaikról, azok helyes tisztításáról, és szokják a fogorvosi rendelő hangulatát is, nem utolsósorban pedig sok problémára időben fény derül.

Kapcsolódó írásunk

Időpontkérés


    Kérdése van? Írja meg!


      Ezt olvasta már?      Tartalom