Csírahiány és kezelése – fogászati rendellenességek

Csírahiány és kezelése – fogászati rendellenességek

A fogváltás időszakában különösen érdemes kiemelt figyelmet fordítani a fogászati vizsgálatokra, és folyamatosan kontrollálni a  tejfogak maradófogakra cserélődését. Előfordulhat, hogy egy vagy több tejfog nem esik ki a fogváltás időszakában, de olyan is történhet, hogy kiesik, de nem nő maradófog a helyén. Egy röntgenfelvétellel könnyen eldönthető, hogy mi a probléma. Egyre gyakoribb jelenség, hogy a fogváltási anomália oka az, hogy nincs fogcsíra.
A csírahiány a fogak fejlődési rendellenességei közé tartozó eltérés. A fogak veleszületett hiányát nevezzük csírahiánynak.

Csírahiány esetén a szabályosnál kevesebb fog található, amely probléma egyaránt előfordulhat tej, illetve a maradófogazatban is. Előfordulása a tejfogazatban ritkább, 1% körüli, a maradófogazatban már gyakoribb jelenség, előfordulási gyakorisága 19% körül van. A rendellenesség előfordulása szempontjából a férfiak és nők között nincs jelentős eltérés.A csírahiány kialakulásában alapvető szerepe van a genetikának, de a külső tényezők sem elhanyagolhatóak: pl. fertőzések, gyógyszerek, traumás sérülések. A csírahiány oka lehet a fogléc fejlődési zavara, illetve egyes olyan megbetegedések, amelyek több fog csírahiányát is okozhatják, de kiváltói között szerepelhet a környezeti ártalom is, pl. nagy dózisú rtg. sugárzás az arc területén a fogak fejlődésének időszakában.

A leggyakrabban a bölcsességfogak hiányoznak, de ezt nem tekintjük valódi csírahiánynak. A gyakoriságot tekintve ezt követi a maradó kisőrlők, felső kismetszők, illetve az alsó középső metszőfogak hiányának előfordulása. Míg utóbbi gyakran szerencsének mondható, addig egy metszőfog hiánya komoly esztétikai problémát jelent.
A fogváltás során rendkívül fontos, hogy félévente lássa fogorvos a gyermek fogazatát, és ilyenkor nem csak a szuvasodások és azok kezelése a feladat, hanem annak megítélése, hogy rendben zajlik-e a fogváltás. Mint minden fogászati problémánál itt is nagyon fontos az eltérések korai felismerése.

A csírahiány terápiás lehetőségei

A maradófogazatban a csírahiány ellátásának a célja a funkció és a megefelő esztétika megteremtése. Az ellátás során figyelembe kell venni a gyermek életkorát, a hiányzó fogak számát, elhelyezkedését, a harapási formát, és a helykínálatot.

Gyermekeknél célszerű a csírahiány helyén az analóg tejfog megtartására törekedni, míg annak gyökere nem szívódik fel. A tejfog így helyfenntartóként szolgál, és megakadályozza a csont felszívódását a maradófog végleges pótlásáig. Megoldás lehet az irányított fogváltás is, mely a felső kismetsző hiánya esetén lehet alternatíva. Ez esetben 11 éves korban szükséges a tej szemfog és kismetsző eltávolítása, hogy legyen hely a maradó szemfog előtörésének, amely a kismetsző helyére kerülve a foghiány teljes spontán záródását eredményezheti.

A fogszabállyozás

Gyermekek és fiatalok körében előnyben részesítjük a fogszabályozással történő részárást, amely 1-2 fog hiánya esetén jelenthet megoldást, és amely rögzített fogszabályozó készülékkel történhet. Kiegészítő terápiaként a megfelelő esztétikai eredmény elérése érdekében a fogak formája módosítható kompozit élpótlással, héj segítségével. Amennyiben csak 1-2 fog hiányzik, az jó eséllyel korrigálható fogszabályozó kezeléssel, ám ha többszörös csírahiányról beszélünk, akkor sokszor kombinált kezelésre van szükség. és a fogszabályozás után – mellyel optimális helyzetet teremtünk a fogpótlásnak – az adott fogak implantációs pótlására is sor kerülhet. Az implantációnak van egy alsó korhatára, amíg azt a gyermek nem éri el, addig egyéb megoldásokkal pótoljuk a hiányt.

Protetikai és implantológiai megoldások

A 18 éves kor elérésével kerülhetnek előtérbe a protetikai, implantológiai megoldások a csírahiány kezelésére melyek sikeres kivitelezéséhez gyakran megelőző terápiaként elengedhetetlen az ezt  megelőző fogszabályozó kezelés.
Protetikai megoldásként a kezelés során a hiányzó foghely eltüntetésére szóba jöhet a pillérfogak sérülésének elkerülése érdekében a direkt kompozit híd alkalmazása. Az így készülő fogpótlások az esetek többségében hosszú távú ideiglenes megoldásnak tekinthetők, de általában csak egy fog pótlására alkalmasak.
A hiányzó fog pótlására a 18 éves kor betöltését követően az implantáció is megoldást nyújthat. Mivel a fogcsíra hiánya általában együtt jár a környező csont visszamaradt fejlődésével is, így gyakran csontpótló beavatkozással lehet csak megteremteni a körülményeket az implantációval történő fogbeültetéshez.

Általában minden probléma kezelésében, de a csírahiány esetén különösöen fontos a korai felismerés és terápia megkezdése. Kezeletlenség esetén a rágófunkció csökkenésével nehezítetté válhat a táplálkozás és emésztési panaszok alakulhatnak ki, de a foghiány következtében zavart szenved a hangképzés, gyakran súlyos fonetikai problémákat okozva. A harapási eltérés hosszú távon ízületi diszfunkció és fogágybetegség kialakulásához vezethet, valamint az arcprofil is előnytelenné válik. Ezek az eltérések már gyermekkorban pszichés gátlásokhoz vezethetnek.  Mivel a lehetséges terápia  több szakterület összetett kooperációjára épül, rendkívül fontos a probléma korai felismerését követően – a fent vázolt problémák elkerülése érdekében – a választott terápia mielőbbi megkezdése.

Ezt olvasta már?

Időpontkérés


    Kérdése van? Írja meg!
      Tartalom