Barázdazárás

Barázdazárás

Miért fontos a barázdazárás?

Egy kis fogászati statisztika. A hazai epidemiológiai adatok szerint a fogszuvasodás – caries – előfordulása a 12 éves gyermekeknél 76,4 %, a 18 éveseknél 93,9 %  Ez a szám igen magasnak mondható. Fontos adat továbbá, hogy a 12 éves gyermekek 20-25 % -ánál fordul elő az összes caries 70-80 %-a.
További statisztikai mutatók igazolják, hogy a gyermekeknél és fiataloknál a szuvasodások 60-80 %-a a rágófelszíni barázdákban és gödröcskékben kezdődik, tehát ebben az életszakaszban ezek képezik a fogak legsérülékenyebb területeit.
Abból kiindulva, hogy a mélyen barázdált fogakat nehéz tisztán tartani, és az ott megrekedt ételmaradék a szuvasodás melegágyát képezi, és mivel a gyerekek nehezen férnek hozzá hátsó fogaikhoz, kimondható, hogy ez a két egymással összefüggésbe hozható tényező okozza  a fogak korai életszakaszban történő szuvasodásának jelentős százalékát. Ennek a statisztikailag is dokumentált fogászati problémának a kezelésére fejlesztették ki gyermekfogorvosok  a barázdazárás technikáját. A barázdazárás egészségpolitikai szempontból kiemelt figyelmet érdemlő eljárás.

Mi is az a barázdazárás?

A barázdazárás egy  biztonságos és fájdalommentes technikán alapuló primer prevenciós eljárás a fogszuvasodás megelőzésére, és/vagy terápiás eljárás a kezdődő szuvasodási folyamat megállítására a fogak barázdáinak és gödröcskéinek területén.
A barázdazárás célja tehát nem más, mint a fogszuvasodásra fogékony, plakkretencióra alkalmas szűk és mély gödröcskék és barázdák átformálása öntisztuló, széles és sekély barázdákká és gödröcskékké.
A beavatkozás során felvitt  barázdazáró anyag egyfajta plasztikus védőbevonatot képez a fogak veszélyeztetett felszínein, a kedvezőtlen anatómiájú, azaz a plakkretencióra alkalmas mélyebb gödröcskékben és barázdákban.
A barázdazárás során használt anyag megkötése  – megkeményedése –  után egy olyan védőréteget alkot a fogakon, amely megakadályozza az ételmaradék és a baktériumok behatolását a szűk, szabálytalan lefutású barázdák és gödröcskék mélyére.
Ezálta a  sima, barázdazárt fogfelszín könnyebben és hatékonyabban tisztítható. Így csökken a fogszuvasodás kialakulásának kockázata.
A barázdazárás jótékony hatása a maradó moláris fogak rágófelszínén, ezen belül az első molárisoknál érvényesül a legjobban.
A barázdazárás technikájának fogszuvasodás-megelőző hatása mára már megkérdőjelezhetetlenül bizonyított.
Minden, amit fontos tudni a barázdazárásról.

Hogyan használjuk a barázdazárás technikáját?

A barázdazárást a fogszuvasodás szempontjából erősen veszélyeztetett gyermekek maradófogain célszerű alkalmazni.
Tej rágófogakon is  el lehet végezni a beavatkozást, de csak komoly veszélyeztetettség esetén érdemes. A tejfogak barázdazárásának szükségessége ritkább.
Ez a fájdalmatlan, viszonylag rövid ideig tartó egyszerű eljárás eredményesen alkalmazható  akár „bevezető” kezelésként is a félős, szorongó gyermek együttműködésének megnyerésére céljából.

Kinek és milyen életkorban javasolt a barázdazárás?

Az elsődleges életkori  célcsoport a 6-8 illetve a 11-14 éves korosztály.  Ők a fogszuvasodás szempontjából erősen veszélyeztetett gyerekcsoportok. Ők azok, akik még nem rendelkeznek olyan szájhigiéniai szokásrendszerrel, ami biztosan garantálná fogaik alapos tisztántartását, így egészségének megóvását. A szuvasodás rizikófaktorát emeli a hátsó fogak felszínének anatómiai formája is.  Ezek az egyénileg változó mélységű barázdák és gödröcskék, melyek a hátsó fogak felszínén természetes módon megtalálhatók, jellegükből adódóan melegágyai a fogszuvasodás kialakulásának. A barázdazárásra a legideális életkor az aktuális fog áttörését követő időszak, lehetőleg a fog áttörését követő 6 hónapon belül.
Fontos tudni, hogy a  barázdazárást csak akkor célszerű elvégezni, ha a fogak már teljesen áttörtek.
Hogy miért fontos a barázdazárást, azt itt foglaltuk össze.

Mikor célszerű alkalmazni a barázdazárást?

– rizikómentes fog esetén
– nem tört még teljesen át a fog
– approximalis szuvasodás egyidejű fennállása
– dentin caries esetén
– ha a fiziológiás fogváltáshoz közel áll a tejmorális fogakon veszélyeztetettség esetén sem célszerű a beavatkozás

Hogyan történik a barázdazárás?

Első lépésben a megtisztítjuk a fogfelszínt, majd megszárítjuk, a felületét előkezeljük. Ezt követi a barázdazáró anyag ecsettel történő felhelyezése. Az anyag maga úgy képzelhető el, mint egy folyékony tömőanyag, amely egyenletesen elterülve feltölti a barázdát. Következő lépésként a felhelyezett barázdazáró anyagot speciális, kék fényű lámpával megszilárdítjuk. Utolsó lépésként ellenőrizzük, hogy a barázdazárás kényelmes-e. Amennyiben szükséges korrigáljuk csiszolással, majd polírozzuk.

MILYEN TÖMŐANYAGOKAT HASZNÁLUNK?
Rezin bázisú, folyékony, fényre polimerizálódó tömőanyagokat, melyet speciálisan erre a célra fejlesztettek ki. Egyes esetekben a maradó fogak töméseihez használt anyagokat is fel tudjuk használni.

Van-e kockázata a barázdazárásnak?

Van. A helytelenül, nem megfelelő körültekintéssel elvégzett beavatkozás maradandó következményekkel járhat. Azonban megfelelő indikációval kockázat mentesnek tekinthető. Ezért fontos, hogy a fogorvos ajánlja a beavatkozást, és ne rutinszerűen legyen az elvégezve.
Fontos tudni, hogy  barázdazárás nem old meg mindent!
A rendszeres és alapos fogtisztítás, a körültekintő szájhigiénia  ezt továbbra is elengedhetetlen a fogak, sőt a  barázdakezelt fog  egészségének megőrzése szempontjából is. A barázdazárás, nem oldja meg, csak megkönnyíti a fogápolást, és növeli a fog egészségmegőrzésének sikerességét.
Fontos a folyamatos fogászati ellenőrzés! A barázdazárás állapotát folyamatosan monitorozni kell! Az első ellenőrzés a zárást követő fél éven belül javasolt, majd meghatározott időközönként rendszeresen. A további ellenőrző vizsgálatok gyakoriságának meghatározása elsősorban a páciens caries veszélyeztetettségének mértékétől függ. A javasolt gyakoriság általában fél év.

Fontosnak tartjuk a tájékoztatást, hisz a pontos utasítások, és azok betartása nagyban hozzájárulnak egy-egy beavatkozás kimenetelének sikeréhez.

Az itt olvasható és letölthető betegtájékoztatónk remélhetőleg segítségére lesz.

TÁJÉKOZTATÓ

Ajánlott írásunk

  • SZÍVÜGYÜNK, HOGY A GYEREKEK NE FÉLJENEK A FOGÁSZATI KEZELÉSEKTŐL A gyermekfogászat nem csak abban más, hogy kisebbek az eszközök, mesebeli a környezet, hanem abban is, hogy a gyermekek más típusú megközelítést igényelnek a fogászati kezelések során, és azt megelőzően is. Szemléletünk szerint a fogorvosi látogatás középpontjában a gyermek fogorvosi kezelése áll. ...

Időpontkérés


    Kérdése van? Írja meg!