Barázdazárás – avagy a hátsó fogak védelme

Barázdazárás – avagy a hátsó fogak védelme

Barázdazárás – avagy a hátsó fogak védelme

Erre az eljárásra azért van szükség, mert a mélyen barázdált fogakat nehéz tisztántartani, s az ott megrekedt ételmaradék a szuvasodás melegágyát képezi. A gyerekek nehezen férnek hozzá hátsó fogaikhoz, így általában ezeknek a fogaknak a romlása gyakran bekövetkezik.
A barázdazárás lényege, hogy a szuvasodásra hajlamos barázdált fogfelszínt kitisztítjuk, majd feltöltjük egy speciális folyékony tömőanyaggal, amely szétterül a barázdákban, majd megkeményedik. A tömőanyag így képez védelmet, s megóvja a fogat a szuvasodástól.

Miért hasznos a barázdazárás?

Az őrlőfogak rágófelszínén található barázdák egyedileg változó mélységűek. A mély barázdák alján gyakran mikroszkopikus repedések találhatóak, amelyek keskenyebbek, mint a fogkefe sörtéi, ezért nem tarthatók tisztán. A barázdazárt felületek ezzel szemben simák, és ezáltal könnyen tisztántarthatók.

Mikor alkalmazzuk a barázdazárást?

A barázdazárást egészséges fogon, lehetőleg a fog áttörését követő hat hónapon belül célszerű alkalmazni. Félévenkénti ellenőrzéseken mindig javasolt az újonnan előtört fogak barázdazárása ill. a már meglévő barázdazárások folyamatos ellenőrzése és szükség esetén cseréje. A barázdazárást kis- és nagyőrlő fogaknál alkalmazzuk. Főként a mélyen barázdált fogak esetében van nagy jelentősége. A barázdazárás szükségességét mindig a fogorvosi vizsgálat eredménye dönti el.
Érdemes barázdazárást kérni mély, nem öntisztuló barázdák, gödröcskék esetén,  ha a fog ép, a vizsgáló szonda hegye nem akad meg benne, és a fog még kevesebb, mint három éve tört át, illetve, ha nem teljesen elvárható az alapos fogtisztítás.

A barázdazárás menete

Első lépésben a megtisztítjuk a fogfelszínt, majd megszárítjuk. A felületét
felérdesítjük. Ezt követi a barázdazáró anyag ecsettel történő felhelyezése. Az anyag maga úgy képzelhető el, mint egy folyékony tömőanyag, amely egye letesen elterülve feltölti a barázdát. Következő lépésként a felhelyezett barázdazáró anyagot speciális, kék fényű lámpával megszilárdítjuk. Utolsó lépésként ellenőrizzük, hogy a barázdazárás kényelmes-e. Amennyiben szükséges korrigáljuk csiszolással, majd polírozzuk.
A barázdazárásról kezelésünk oldalán bővebben olvashat.

Gyakori kérdések

Van-e veszélye a barázdazárásnak?

A barázdazárásnak nincs ismert negatív következménye. A barázdazárt fogaknál 85%-kal kisebb az esély a fogszuvasodásra, így csak előnyünk származhat belőle.
A barázdazárásnak a fogszuvasodás megelőzése szempontjából egy komplex megelőző program részének  kell lennie, hiszen önmagában nem nyújt teljes biztonságot a fogszuvasodással szemben.
A folyamatos kontrollvizsgálat és a rendszeresen, jól végzett szájápolás nélkülözhetetlen.

Kell-e félni a barázdazárástól?

A barázdazárás a szülők körében egy gyakran vitatott fogászati beavatkozás. Sokan félnek tőle. Olvassa el, mi mit gondolunk a témáról. Tényleg lehet lehet lyukas a barázdakezelt fog? 

Időpontkérés


    Kérdése van? Írja meg!


      Ezt olvasta már?      Tartalom