Miért romlékonyabbak a tejfogak?

Miért romlékonyabbak a tejfogak?

De hisz az előző vizsgálaton még minden rendben volt, hogyan alakulhatott ki ilyen gyorsan ilyen sok probléma?

Jogos a kérdés, és mint sok minden, ez is több dologgal magyarázható. Az alábbiakban összeszedtem, melyek azok a tényezők, melyek nagy mértékben hozzájárulnak a tejfogak romlékonyságához.

Tejfogak anatómiája

A tejfogak külső felszínét alkotó zománcréteg, amely alapesetben védelmet nyújt a káros ingerek, baktériumok ellen, sokkal vékonyabb mint maradó társaiké. A tejfogak gyorsabban kopnak, a zománcréteg vékonysága miatt a dentin hamarabb találkozik a külvilággal. Ez a dentinréteg már alapból sérülékenyebb, és ugyancsak vékonyabb, mint a maradó fogaknál, ezért a szuvasodás hamarabb elérheti a fogbelet. A pulpakamra tág, a pulpaszarvak magasabban találhatók, ezáltal egy kisebb kezeletlen szuvasság is hamar gyökérkezléssel végződhet.

A témával kapcsolatos írásaink

  • A tejfog gyökérkezelése. Rémisztően hangozhat, de nem az! Erre a beavatkozásra akkor kerül sor, ha már nagyon szuvas egy tejfog, de ebben az esetben is mindent megteszünk a megtartása érdekében. Sokan nem is gondolják, de a tejfogak hasonlóan fontos szerepet töltenek be, mint a későbbi maradó fogak....

  • Sajnos a tejfog szuvasodása igen gyakori jelenség gyermekkorban. Egy biztos, minél korábban fordulunk szakemberhez, annál jobban kezelhető a probléma. A tejfogak, szerkezetükből adódóan is hajlamosabbak a szuvasodásra, és a folyamat lefolyása is lényegesen gyorsabb....

  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az anyatejes táplálás a leghelyesebb módja a csecsemő tápanyagokkal való ellátásának. Emellett az édasanyák esetében csökkenti a mell-, a petefészekrák és a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, valamint a szülés utáni depresszió leküzdésében is segít...

Fogselyem használatának hiánya

Nagyon gyakran találkozunk, két egymás melletti tejfog érintkező felszínéről kiinduló, approximális szuvassággal. Ezeket a legnehezebb észrevenni, ugyanis csak akkor válnak láthatóvá a szülők számára, amikor már egy bizonyos nagyságot meghaladtak, és a fog rágófelszínén lévő zománcréteg úgymond beleszakad az alatta kialakuló üregbe.

Egy eszköz a korai, még nem látható fogszuvasodás felismerésére.
A lézeres fogszuvasodás-mérő eszköz nagy segítség a fogorvos kezében a két fog közötti szuvasodás korai felismerésében, a fogfelszínen lévő elváltozás megítélésében, illetőleg a barázdazárt fogak rendszeres kontrollvizsgálata során.

Mi lehet a megoldás?

Az approximális fogfelszínekhez fogselyemmel lehet a legeffektívebben hozzáférni, gyermekeknél azonban ez sokszor nehéz. Hiszen gyakran már annak örülünk, ha a reggeli és esti fogmosás összejön, annak meg ha az legalább két percig tart, az meg különösen nagy öröm.

A cél – e fenti probléma kialakulásának elkerülése érdekében – a fogselyem rendszeres és helyes használata lenne, lehetőleg minél korábbi életkorban. Ezzel a két fog között kialakuló szuvasságok gyakorisága jelentősen csökkenthető lenne.
A kifeszített fogselyem használata esetleg egyszerűbb lehet, mint hagyományos társaié.

Hogyan használja a fogselymet gyerekeknél?

 

Ültesse a gyermekét az ölébe, arccal önmaga felé fordulva, majd

• vegyen egy darab fogselymet, kb. 45 cm hosszút, és két végét csavarja a középső ujjaira

• a hüvelyk- és mutatóujjai segítségével irányítsa a fogselymet két fog között, mintha fűrészelne

• ha eléri az ínyt, feszítse meg a selymet, hogy az C-alakban körbefogja a fogat

• feszítse meg a fogselymet, majd mozgassa fel és le a két fog között

• húzza a selymet a másik fog köré és ismételje meg a mozdulatot

Ismételje meg ezeket a mozdulatokat minden egyes fog esetében; a hátsó, nagyobb felületű fogak esetében figyeljen arra, hogy a fog mindkét oldalát külön meg kell tisztítani.
Ha minden este megismétlik ezt, akkor természetes részévé válik a gyermek napirendjének ez az egészséges szokás és ő maga fogja igényelni.
Instruálás motiválás szolgáltatásunkkal mi is segítségükre lehetünk mind a helyes fogápolási technika, mind a megfelelő eszközök kiválasztása szempontjából.

Táplálkozás

A fogszuvasodás kialakulása szempontjából mindeképpen beszélni kell a gyermekek táplálkozási szokásairól is. Természetesen egy kisgyereknek sem lehet megtiltani, hogy édességet, vagy csokoládét fogyasszon, azonban arra oda kell figyelni, hogy ez mértékkel, a főétkezések alkalmával történjen, és fogmosás kövesse. Gyakori, hogy a kicsik az esti fogmosás után tápszert, cukros teát stb. fogyasztanak. Ilyen esetekben a szuvasságot kialakító baktériumok egész éjszaka kapják a tápanyagutánpótlást.
Az ennek kapcsán gyakran kialakuló úgynevezett cukros cumi szindrómáról szóló cikkünk segítséget nyújthat e probléma megismerésében.
A táplálkozás fontosságának szerepéről a Helyes táplálkozással az egészséges fogakért című írásunkban olvashat.

Nem megfelelő fogkrém, fogkefe választása

A nem megfelelő fogápolási eszközök választásának is fontos szerepe van a fogszuvasodás kialakulásában. Tévhit, hogy a gyerekek nem kaphatnak fluorid tartalmú fogkrémet. Ha megfelelő koncentrációban és mennyiségben tartalmaz fluoridot egy fogkrém, akkor nem lehet probléma ebből, akkor sem, ha a kicsi még nem tud öblíteni és lenyeli a pasztát. Drogériákban, patikákban rendkívül nagy választékban kaphatóak a kornak megfelelő fluorid tartalmú fogkrémek.
Az életkornak megfelelő fogkrém kiválasztásán túl, már csak a mennyiségre kell odafigyelni. Kisebbeknek (1-2 év) elég a rizsszemnyi, nagyobbaknak (3-5 év) borsószemnyi paszta ajánlott.  A fluorid tartalmú fogkrém használata segít megelőzni a szuvasságok kialakulását, a kezdetleges fogszuvasodások előrehaladását.
Fontos a megfelelő fogkefe kiválasztása is!
Ügyeljünk arra, hogy lekerekített, puha sörtéjű kis fejű fogkefével végezzük a fogmosást. Egy nagy fejméretű, kemény sörtéjű fogkefe rossz élményt okozhat a gyereknek, ezáltal kevésbé lesz kooperáns fogmosás közben.
Amennyiben problémát okoz gyermekének a mindennapos fogmosás, itt szedtük össze, az ezzel kapcsolatos tanácsainkat.
A fogzománc erősítése érdekében előszeretettel alkalmazzuk gyermekfogászati eljárások során preventív céllal a GC Tooth Mousse pasztát. Jótékony hatását a benne lévő amorf-kalciumfoszfát ACP és kazein-foszfopeptid CPP segítségével fejti ki. Az ACP-CPP komplexum a fog zománcfelszínéhez kötődve biztosítja a keményszövet remineralizációját, azaz ásványi anyagokkal való visszatöltődését.

Végezetül

A gyermekkori fogszuvasodás megelőzésében a legfontosabb szerepe tehát a plakk eltávolításának, azaz a megfelelő szájhigiéniának – a fogmosásnak és a fogselyem rendszeres használatának -, illetve a rendszeres a fogkőeltávolításnak, a helyes táplálkozásnak, és a félévenkénti fogorvosi ellenőrzésnek van.

Ha fontos Önnek gyermeke fogainak egészsége, érdemes a félévenkénti fogorvosi ellenőrzést komolyan venni, hiszen minél hamar kiderül, hogy baj van, azaz minél kisebb a szuvasodás mértéke, annál könnyebben kezelhető az.

 

 

A szerző:

Dr. Kovács Luca
gyermekfogorvos

Ezt olvasta már?

  • Manapság egyre divatosabbak a mind orvos mind páciens szempontjából méltán közkedvelt fogszabályozó trénerek. Népszerűségüket annak köszönhetik, hogy hordásuk kényelmes, és nagyon hatékony. Már pár hónapos hordás után is látványos eredmények érhetőek el, megfelelő időben elkezdett, és megfelelő óraszámban hordott tréneres kezelés esetén! Mindezt szenvedés nélkül!...

  • A fogváltás időszakában különösen érdemes kiemelt figyelmet fordítani a fogászati vizsgálatokra, és folyamatosan kontrollálni a  tejfogak maradófogakra cserélődését. Előfordulhat, hogy egy vagy több tejfog nem esik ki a fogváltás időszakában, de olyan is történhet, hogy kiesik, de nem nő maradófog a helyén. Egy röntgenfelvétellel könnyen eldönthető, hogy mi a probléma. Egyre gyakoribb jelenség, hogy a fogváltási anomália oka az, hogy nincs fogcsíra....

  • 14 éves fiúgyermek érkezett fogászatunkra vegyes fogazattal, 9 tejfog volt még a szájában, amelyek stabilan, ám a rágósík vonala alatt helyezkedtek el. A szomszédos maradó fogak növekedésük közben túlnőtték ezeket a fogakat, és fokozott helyigényükkel a kisebb méretű tejfogakat elnyomták, azok elkezdtek süllyedni. ...Tartalom