A tejfog

Tejfogaknak – latinul dentes decidui – nevezzük azokat a fogakat, melyek legelőször jelennek meg az ember és sok másik emlős szájüregében. A tejfogak csak átmeneti jelleggel vannak jelen, később maradó fogakkal helyettesítődnek. Viszont, ha a maradó fog csírája – valami rendellenesség következtében – nem fejlődik ki, a tejfog hosszabb ideig is a szájüregben maradhat.

A tejfogak fontos szerepet töltenek be a helyes harapás és rágás, a beszédhangok helyes képzésének kialakulásában. Ezenkívül helyfenntartó szerepük van a maradó fogak számára. Így a túl korán eltávolított tejfognak megfelelő maradó fog vagy túl hamar fog előtörni, beszűkítve a helyet a később előtörő fogaknak, vagy rossz pozícióban fog előtörni, esetleg egyáltalán nem tör elő.

A tejfogak általában hasonlítanak a maradó fogakhoz. Méretben kisebbek, színük kékes-fehér (a maradó fogaké sárgás-fehér). 

Gyökerüket tekintev a tejfog metszők és szemfogak egy gyökerűek. A felső második tejőrlők négy csücskűek és három gyökerűek.

A tejfogak szerkezete eltérő a maradandó fogaktól, ezért a szuvasodási folyamatok gyorsabban zajlanak le bennük. Ami a maradandó fogaknál félév, az a tejfogaknál csak 1-2 hónap.

Ezért érdemes nagyon vigyázni rájuk! Ha érdekli a  téma, a fogak keletkezéséről, előbújásáról, a fogzásról következő blogbejegyzésünkben olvashat.

Olvassa egyéb bejegyzéseinket!

Hozzászólások lezárva

Nincs hozzászólás. Légy az első!