A tejfog tömése – a tejfog szuvasodása és kezelése

A tejfog tömése – a tejfog szuvasodása és kezelése

Sajnos a tejfog szuvasodása igen gyakori jelenség gyermekkorban.
Egy biztos, minél korábban fordulunk szakemberhez, annál jobban kezelhető a probléma.
A tejfogak, szerkezetükből adódóan is hajlamosabbak a szuvasodásra, és a folyamat lefolyása is lényegesen gyorsabb.
Ami a szuvasodás elhatalmasodása szempontjából maradandó fogak esetében fél év, az tejfogak esetében 1-2 hónap.
A tejfog szuvasodása azért következik be könnyebben, mert a zománc vastagsága feleakkora, mint a maradó fogé, és ez a vékonyság adja a tejfogak sebezhetőségét.
Azonban ez esetben sem vagyunk eszköztelenek!

A tejfog tömése, azaz a tejfog szuvasodásának kezelése

A tejfog szuvasodása a szuvasodás mértékétől függően ózonkezeléssel, bifluoridos ecseteléssel, illetve a tejfog tömésével kezelhető.

 

 

A tejfog tömése

Hagyományos módszer:
A szuvas foganyagot fogászati fúróval eltávolítjuk. Ez vízzel és zajjal jár, ezért a gyermek részéről együttműködést és bátorságot igényel. A folyamatot a tömőanyag behelyezésével folytatjuk majd fotopolimerizációs lámpával megvilágítjuk. A folyamatot a tömés korrekciójával zárjuk.
A tömés során száraznak kell lennie a fog körüli területnek, mert különben a tömés kiesik.

 

 

Ózonterápia utáni fogtömés

Az ózonkezelés és a tömés kombinációját akkor alkalmazzuk, ha a szuvasodás nagyon mély, illetve, ha a gyermek nem elég együttműködő, és nem lehet szárazon tartani a fogát a tömés elkészültéig.
A tejfog szuvasodásának kezeléséhez három ózonkezelésre van szükség, a harmadik ózonkezelés során a fogat kézi műszerrel megtisztítjuk.
Ez semmiféle zajjal nem jár, és vízmentesen történik.
Ezt követően a tömőanyagot a fogba helyezzük, majd lámpával megvilágítjuk.
Esetleges komplikációk: Amennyiben a szuvasodás mértéke olyan nagy, vagy esetlegesen baktérium jut a gyökércsatornába (mely sem szabad szemmel, sem röntgenen nem látható), akkor a tömés alatt begyullad a fog. Ez járhat fájdalommal, de az esetek többségében egy dudor keletkezik a fog körüli ínyen. Ilyenkor egy kicsi nyílást készítünk a tömésen és gyökérkezeljük a fogat. Általában ezeket a fogakat nyitva hagyjuk.
A tejfog szerkezetéből adódóan a tömőanyag nem köt olyan erősen a foghoz, mint egy maradó fognál. Sokszor a megmaradt egészséges foganyag hiányában előfordul, hogy a tömés kiesik. Tejfogtömésekre 1 év garanciát vállalunk.

A tej frontfogak tömése

A tej frontfogak alakja és mérete miatt nem alkalmasak hosszútávú tömés készítésére. A frontfogakat ózonkezeléssel, illetve ecseteléssel kezeljük, a meglévő foganyag megtartása érdekében.
Az adott esettől függően az orvos készíthet tömést, de ezen tömések élettartama bizonytalan.
Ha az orvos megítélése alapján indokolatlan, ám szülői kérésre, esztétikai okokból történik a frontfog tömése, abban az esetben a kezelésre garanciát nem vállalunk.

A tejfogak védelme kiemelten fontos gyermekkorban.
A tejfogak védelme szempontjából a hangsúly a megelőzésen van! A legtöbbet a helyes táplálkozással, és a rendszeres alapos tisztítással tudjuk tenni a tejfohgak egészsége, épsége érdekében.

Időpontkérés


  Kérdése van? Írja meg!


   Ezt olvasta már?

   • Manapság egyre divatosabbak a mind orvos mind páciens szempontjából méltán közkedvelt fogszabályozó trénerek. Népszerűségüket annak köszönhetik, hogy hordásuk kényelmes, és nagyon hatékony. Már pár hónapos hordás után is látványos eredmények érhetőek el, megfelelő időben elkezdett, és megfelelő óraszámban hordott tréneres kezelés esetén! Mindezt szenvedés nélkül!...

   • A fogváltás időszakában különösen érdemes kiemelt figyelmet fordítani a fogászati vizsgálatokra, és folyamatosan kontrollálni a  tejfogak maradófogakra cserélődését. Előfordulhat, hogy egy vagy több tejfog nem esik ki a fogváltás időszakában, de olyan is történhet, hogy kiesik, de nem nő maradófog a helyén. Egy röntgenfelvétellel könnyen eldönthető, hogy mi a probléma. Egyre gyakoribb jelenség, hogy a fogváltási anomália oka az, hogy nincs fogcsíra....

   • 14 éves fiúgyermek érkezett fogászatunkra vegyes fogazattal, 9 tejfog volt még a szájában, amelyek stabilan, ám a rágósík vonala alatt helyezkedtek el. A szomszédos maradó fogak növekedésük közben túlnőtték ezeket a fogakat, és fokozott helyigényükkel a kisebb méretű tejfogakat elnyomták, azok elkezdtek süllyedni. ...



   Tartalom