A tejfog gyökérkezelése – ha már nagyon szuvas a tejfog

A tejfog gyökérkezelése – ha már nagyon szuvas a tejfog

A tejfog gyökérkezelése. Rémisztően hangozhat, de nem az! Erre a beavatkozásra akkor kerül sor, ha már nagyon szuvas egy tejfog, de ebben az esetben is mindent megteszünk a megtartása érdekében.
Sokan nem is gondolják, de a tejfogak hasonlóan fontos szerepet töltenek be, mint a későbbi maradófogak. A tejfogak védelme – a maradófogak szempontjából is rendkívül fontos – helymegtartó szerepük miatt.
Az egészéges fogsor nemcsak szép látvány, hanem nélkülözhetetlen eszköze a táplálkozásnak, és a szép beszéd elsajátításának.
Azonban, ha megtörténik a baj, szuvas lesz egy tejfog, érdemes minél előbb gyerekfogorvoshoz fordulni, mert minél korábban elkezdődik a kezelés, annál könnyebben kezelhető a probléma. A tejfog szuvasodása esetén első lépésben ózonterápia, ecsetelés, a tejfog tömése a megoldás.
De előfordulhat az is,  hogy a tejfogat gyökérkezelni kell.

A tejfog gyökérkezelése

Gyökérkezelés akkor szükséges, ha a fogszuvasodás eléri vagy megközelíti a fog belsejében lévő ereket és idegeket tartalmazó kamrát, valamint, ha túl nagy tömés miatt elhal, vagy letörik a fog.
Helyfenntartó szerepe miatt nem távolítjuk el a tejfogat, akkor sem, ha már csak a gyökere maradt meg.

A gyökérkezelés menete:

A gyökérkezelés során a fog koronai része felől megnyitjuk a pulpakamrát és reszelő segítségével kitisztítjuk, majd fertőtlenítő folyadékkal átöblítjük és nyitva hagyjuk.

Az átöblítő fecskendőt az otthoni mindennapos megfelelő tisztítás érdekében hazavihetik magukkal a páciensek.

A fecskendő használata: a fecskendővéget a kialakított üregbe kell behelyezni és egy hirtelen mozdulattal a benne lévő vizet befecskendezni. Ennek következtében az üreg alján található ételmaradék kiürül a fogból. Fontos az átöblítés, mert a fogkefe az üreg alját nem éri el. Amennyiben ez megfelelő, a fog gyógyulása elkezdődik. Ezen fogak gyógyulása néhány héttől akár hónapokig is eltarthat.
A fog nyitott kezelése a gyógyulást segíti elő, mert így a gyulladás a száj felé tud ürülni. A gyógyulási időszakban előfordulhat, hogy az ínyen újra duzzanat jelenik meg, majd eltűnik.
A gyökérkezelt fogban a tejfog sajátossága miatt, a fogbél szövethez hasonló lágyszöveti burjánzás jöhet létre, melyet pulpapolipnak nevezünk.
Ez általában fogmosáskor érzékeny, de más panasz nem jellemző rá. Az adott fog állapotától függően az orvos dönti el, hogy ezt eltávolítja vagy fogváltásig további kezelés nélkül hagyja.
Amennyiben az orvos úgy ítéli meg, hogy a fog gyógyult, akkor gyógyszeres ideiglenes tömést helyezünk a fogba. Ezt a tömést 1 hét múlva kontrolláljuk, és ha panaszmentes, akkor végleges tömést készítünk.
A tejfog szerkezete miatt a végleges tömés alatt is újra begyulladhat a fog. Ez lehetőség mindaddig fennáll, amíg a tejfog ki nem esik.
Sajnos – bármennyire küzdünk, hogy a gyökérkezelt tejfog megmaradjon – néha nincs más mód, mint a tejfog kihúzása, eltávolítása.
Erre akkor van szükség,  ha gyulladás olyan mértékű, hogy már a  gyökér körüli csontot pusztítja. Ez azért veszélyes, mert károsíthatja a maradandó fog csíráját is.
A tejfog eltávolításáról, a foghúzásról itt olvashat.
Ilyenkor szükség lehet helyfenntartó eszköz viselésére.

A teffogak védelme a maradandó fogak szempontjából is rendkívül fontos feladat gyermekkorban. Ennek a védelemnek egyik alappilére a rendszeres alapos tisztítás, és a folyamatos fogászati kontroll.
A fogszuvasodás okozta fájdalom nagyon rossz élmény egy kisgyermek számára, ezért fontos, hogy a szülők nagy gonddal óvják gyermekeik fogait.
A szülő feladata a helyes fogmosási technika, és az alapvető fogápolási szokások kialakítása. Amíg nem megy egyedül a kisgyermeknek, addig nekünk szülőknek kell megcsinálnunk, ha már képes rá egyedül is, akkor is  folyamatos felügyelet és ellenőrzés szükséges, hogy biztosan eredményes legyen a fogtisztítás.

Hogyan oldjuk a fogfájás okozta fájdalom miatt gyermekünkben kialakult félelmeket a fogorvossal, fogorvosi kezelésekkel kapcsolatban?

Időpontkérés


    Kérdése van? Írja meg!


      Ezt olvasta már?      Tartalom