A myofunkcionális tréner

A myofunkcionális tréner

Tréner a fogászaton – a myofunkcionális tréner

Manapság egyre divatosabbak a mind orvos mind páciens szempontjából méltán közkedvelt fogszabályozó trénerek. Népszerűségüket annak köszönhetik, hogy hordásuk kényelmes, és nagyon hatékony. Már pár hónapos hordás után is látványos eredmények érhetőek el, megfelelő időben elkezdett, és megfelelő óraszámban hordott tréneres kezelés esetén! Mindezt szenvedés nélkül!

Hogyan is hatnak ezek a készülékek?

A nyelv, az ajkak, valamint az arc és száj körüli izmok jelentős erővel bírnak a fogazatra, ezáltal az azt befolyásoló szerepük is meghatározó.
Ha nincsenek egyensúlyban, az számos káros következménnyel jár:

 • torlódott fogazat
 • alulfejlett állcsont
 • nem megfelelő harapás
 • állkapocsízületi problémák

A trénerek úgynevezett mioterápiás eszközök, vagyis a saját izomerők megfelelő  kiegyensúlyozása által hatnak. Ily módon biztosítva az állcsontok megfelelő fejlődését, és a szabályos fogazat kialakulását.

A myofunkcionális tréner kialakítása

Kialakításának köszönhetően a megfelelő helyeken   eltartja a lágyrészeket, pozicionálja a nyelvet, stimulálja az izomműködést. Mindezt puha szilikon formájában, mely kényelmes viseletet biztosít. Legtöbb méretben színválaszték is elérhető.

Myofunkciónális tréner - DentalKópé - A mesebeli gyerekfogászat

Jellemzően milyen eltérések esetén hatásosak?

Leggyakoribb problémák, melyek esetén javasolt a tréneres kezelés:

 • szájlégzés
 • ujjszopás
 • cumizás
 • nyelvlökéses- vagy ajakszorításos nyelés

Ezekben az esetekben mind megbomlik az izomerők harmóniája, valamelyik működése túlsúlyba kerül, más izom-működések kárára.
Használatukkal bizonyítottan csökkenthető, egyes esetekben el is hagyható, a későbbi, rögzített készülékes fogszabályozó kezelés. Csökkenthető a foghúzást igénylő esetek száma, illetve az izomerők harmonizálásával a rögzített kezelést követő vissza-alakulás (recidíva) is!

Szájlégzés

Szájlégzés esetén például a száj körüli izmok harmóniája szenved zavart, a felső állcsont íve jellegzetesen beszűkül, V alakú lesz. A nyelv lejjebb kerül, helyhiány miatt torlódott, és előreálló fogazat alakul ki. Az ilyen fogazat sokkal  sérülékenyebb is, könnyeben szenvednek balesetet a kiálló metszőfogak. Nem is gondolnánk, de a szájlégzés következményeként ínygyulladás is sokkal gyakrabban fordul elő, mert „kiszárad” a nyálkahártya, illetve ennek talaján a fogszuvasodás is sokkal gyakoribb. Lelki oldalról nézve pedig sajnos gyakran csúfolások célpontjai lesznek az ilyen profilú gyerekek.

Ujjszopás, cumizás

Az ujjszopás és cumizás nyitott-harapáshoz vezet, illetve az alsó állcsont az ideális helyzeténél hátrébb kerül, növelve így a távolságot az alsó-és felső fogsor között.

Rendellenes nyelés

Rendellenes nyelés szintén tetten érhető a fogazat alakulásában. Nyelvlökéses nyelés esetén például a metszőfogak előre dőlésében, ajakszorításos nyelés esetén pedig a lecsapott alsó ívben.

Ujjszopás - myofunkcionális tréner - DentalKópé - A mesebeli gyerekfogászat

A tréneres terápia célkitűzései

A megfelelő funkció kialakításával megfelelő forma elérése.

 • Megfelelő orron keresztüli légzés kialakítása
 • Nyugalomban zárva tartott ajkak elérése
 • Nyelv megfelelő pozicionálás nyugalomban és nyelés közben
 • Ajkak mozgása nélküli nyelés

Ezáltal elérhető a fogívek tágítása, és a fogazat szabályos elrendeződése. A helyes légzés kialakításával, az átjárható orrjáratokkal, a fogazati hasznon túl, megelőzhetőek a rossz oxigén-ellátottságból adódó fáradékonyság is, illetve a horkolás!

Ezen túlmenően, még távolabbi összefüggésként pedig, az egész testtartás megváltozását is hozhatja a kialakított megfelelő fejtartás. Ez az egyszerű és kényelmes fogszabályozó készülék, idejében alkalmazva, egymagában voltaképpen az egész testre, mint egységes egészre ható személyi edzőként (tréner) viselkedik!

Szerző:

Dr. Gosztonyi Julianna
gyermekfoforvos

Kapcsolódó írásaink

 • Ha kivehető készüléket kap gyermekünk, a fog és szájápolás ebben az esetben megegyezik a fogszabályozás előtti időszakkal, itt csupán arra kell figyelnünk  kiemelten, hogy a készülék, amelyet órákon át hord gyermekünk, kellően tiszta legyen....

 • A rögzített fogszabályozóval végzett kezelés alatt kiemelkedő fontosságú a fogak tisztántartása, a lepedék tökéletes eltávolítása. A közhiedelemmel ellentétben a fogszabályozó, illetve a ragasztó nem károsítja a fogzománcot, ellenben elősegíti a lepedék kialakulását, felhalmozódását....

 • Amikor fogszabályozót kap gyermekünk, ez számos új kihívás elé állít minket szülőket is. Egyrészt át kell segítenünk őt a kezdeti kellemetlenségeken, a megszokás nehézségein, és bizony nem csak a fogápolási technikán, de vélhetőleg az evési szokásokon is változtatnunk kell! Sok esetben ez minket, szülőket is kihívások elé állíthat....

Időpontkérés


  Kérdése van? Írja meg!


   Ezt olvasta már?

   • Sajnos a tejfog szuvasodása igen gyakori jelenség gyermekkorban. Egy biztos, minél korábban fordulunk szakemberhez, annál jobban kezelhető a probléma. A tejfogak, szerkezetükből adódóan is hajlamosabbak a szuvasodásra, és a folyamat lefolyása is lényegesen gyorsabb....

   • Erre az eljárásra azért van szükség, mert a mélyen barázdált fogakat nehéz tisztántartani, s az ott megrekedt ételmaradék a szuvasodás melegágyát képezi. A gyerekek nehezen férnek hozzá hátsó fogaikhoz, így általában ezeknek a fogaknak a romlása gyakran bekövetkezik....

   • A fogváltás időszakában különösen érdemes kiemelt figyelmet fordítani a fogászati vizsgálatokra, és folyamatosan kontrollálni a  tejfogak maradófogakra cserélődését. Előfordulhat, hogy egy vagy több tejfog nem esik ki a fogváltás időszakában, de olyan is történhet, hogy kiesik, de nem nő maradófog a helyén. Egy röntgenfelvétellel könnyen eldönthető, hogy mi a probléma. Egyre gyakoribb jelenség, hogy a fogváltási anomália oka az, hogy nincs fogcsíra....   Tartalom