A myofunkcionális tréner

Manapság egyre divatosabbak a mind orvos- mind páciens szempontjából méltán közkedvelt fogszabályozó trénerek. Népszerűségüket annak köszönhetik, hogy hordásuk kényelmes, és nagyon hatékony. Már pár hónapos hordás után is látványos eredmények érhetőek el, megfelelő időben elkezdett, és megfelelő óraszámban hordott tréneres kezelés esetén! 

Mindezt szenvedés nélkül!

  

Hogyan is hatnak ezek a készülékek?

A nyelv, az ajkak, valamint az arc- és száj körüli izmok jelentős erővel bírnak a fogazatra, ezáltal az azt befolyásoló szerepük is meghatározó. Ha nincsenek egyensúlyban, az számos káros következménnyel jár: torlódott fogazat, alulfejlett állcsont, nem megfelelő harapás, állkapocsízületi problémák.

A trénerek úgynevezett mioterápiás eszközök, vagyis a saját izomerők megfelelő  kiegyensúlyozása által hatnak. Ily módon biztosítva az állcsontok megfelelő fejlődését, és a szabályos fogazat kialakulását.

 

 

Kialakításának köszönhetően a megfelelő helyeken   eltartja a lágyrészeket,  pozicionálja a nyelvet, stimulálja az izomműködést. Mindezt puha szilikon formájában, mely kényelmes viseletet biztosít. Legtöbb méretben színválaszték is elérhető.

Jellemzően milyen eltérések esetén hatásosak?

Leggyakoribb problémák, melyek esetén javasolt a tréneres kezelés:

szájlégzés, ujjszopás, cumizás, nyelvlökéses- vagy ajakszorításos nyelés.

Ezekben az esetekben mind megbomlik az izomerők harmóniája, valamelyik működése túlsúlyba kerül, más izom-működések kárára.

Használatukkal bizonyítottan csökkenthető, egyes esetekben el is hagyható, a későbbi, rögzített készülékes fogszabályozó kezelés. Csökkenthető a foghúzást igénylő esetek száma, illetve az izomerők harmonizálásával a rögzített kezelést követő vissza-alakulás (recidíva) is!

 

Szájlégzés esetén például a száj körüli izmok harmóniája szenved zavart, a felső állcsont íve jellegzetesen beszűkül, V alakú lesz. A nyelv lejjebb kerül, helyhiány miatt torlódott, és előreálló fogazat alakul ki. Az ilyen fogazat sokkal  sérülékenyebb is, könnyeben szenvednek balesetet a kiálló metszőfogak. Nem is gondolnánk, de a szájlégzés következményeként ínygyulladás is sokkal gyakrabban fordul elő, mert „kiszárad” a nyálkahártya, illetve ennek talaján a fogszuvasodás is sokkal gyakoribb. Lelki oldalról nézve pedig sajnos gyakran csúfolások célpontjai lesznek az ilyen profilú gyerekek.

A számos negatív következmény miatt érdemes mielőbb kezelni a szájlégző kis pácienseket!

Nem is gondolnánk, de a szájlégzés következményeként ínygyulladás is sokkal gyakrabban fordul elő, mert „kiszárad” a nyálkahártya, illetve ennek talaján a 

fogszuvasodás is sokkal gyakoribb. Lelki oldalról nézve pedig sajnos gyakran 

csúfolások célpontjai lesznek az ilyen profilú gyerekek.

Az ujjszopás és cumizás nyitott-harapás.hoz vezet, illetve az alsó állcsont az ideális helyzeténél hátrébb kerül, növelve így a távolságot az alsó-és felső fogsor között

Rendellenes nyelés szintén tetten érhető a fogazat alakulásában. Nyelvlökéses nyelés esetén például a metszőfogak előre dőlésében, ajakszorításos nyelés esetén pedig a lecsapott alsó ívben.

A tréneres terápia célkitűzései:

A megfelelő funkció kialakításával megfelelő forma elérése.

– Megfelelő orron keresztüli légzés kialakítása

– Nyugalomban zárva tartott ajkak elérése

– Nyelv megfelelő pozicionálás nyugalomban és nyelés közben

– Ajkak mozgása nélküli nyelés

Ezáltal elérhető a fogívek tágítása, és a fogazat szabályos elrendeződése. A helyes légzés kialakításával, az átjárható orrjáratokkal, a fogazati hasznon túl, megelőzhetőek a rossz oxigén-ellátottságból adódó fáradékonyság is, illetve a horkolás! 

    

Ezen túlmenően, még távolabbi összefüggésként pedig, az          egész testtartás megváltozását is hozhatja a kialakított megfelelő fejtartás.

 

Ez az egyszerű és kényelmes fogszabályozó készülék, idejében alkalmazva,

egymagában voltaképpen az egész testre, mint egységes egészre ható személyi edzőként (tréner) viselkedik!

 

Szező: Dr. Gosztonyi Julianna 

fogszabályozó szakorvos, gyermekfogorvos

 

 

 

  

 

 

Hozzászólások lezárva

Nincs hozzászólás. Légy az első!