A kivehető fogszabályozó

https://dentalkope.hu/wp-content/uploads/2017/01/1.-KÉP-Kivehető-1-1400x400.jpg

A KIVEHETŐ FOGSZABÁLYOZÓ KÉSZÜLÉKEK

Kivehető fogszabályzónak nevezzük azokat a készülékeket, amelyek nincsenek fixen a fogsorhoz rögzítve. Ezeket a köznyelv gyakran éjszakai fogszabályzónak nevezi, azonban ahhoz, hogy a kezelés látványos eredményt hozzon, átlagosan legalább napi 14 óra viselés szükséges.
Mivel ez a készülék nincsen folyamatosan a szájban, a kezelési idő is hosszabb. A kivehető készülékeknek sokféle alkalmazási lehetőségük van, azonban nem alkalmazhatók mindenfajta fogazati rendellenesség kezelésére. A kivehető készülékeket 10-15 éves korig javasoljuk,  ezt követően a rögzített készülék alkalmazását javalljuk.

FAJTÁI

Tágítócsavaros készülékek - Ezeket a FOGSZABÁLYOZÓ eszközöket főleg a fogak döntésére tudjuk használni. Három fő részből állnak. Egy műanyag alaplemezből, fémkapcsokból, melyek a helybentartást biztosítják, és szükség esetén csavarok, rugók is részei lehetnek. Ezek a részek a fogmozgatásban lehetnek segítségünkre. Kiegészítő segédeleme lehet a tágítócsavaros készülékeknek az úgynevezett nyelvrács, amely a nyelvlökéses nyelés és az ujjszopásról történő leszoktatásban nyújt segítséget.
A gyerekek által nagyon kedvelt készülékek ezek, mert a szivárvány minden színében elkészíthetők, és matricákkal, akár csillámporral is tetszetősebbé tehetők. Aktiválásuk 4, de inkább 6 hetente esedékes, de orvosi instrukciók alapján, szükség szerint a szülők is állítani tudnak rajta hetente.

Funkciós készülékek - Myofunkcionális trénerA funkciós készülékek esetében nem maga a készülék, hanem a készülék által aktivált izomerő adja a fog elmozdításához szükséges erőt. A funkciós készülék feladata elsősorban az, hogy fokozza és megváltoztassa az izomműködést, és ezáltal helyes irányba befolyásolja az állcsontok és a fogazat növekedését, fejlődését.

A kivehető fogszabályzókkal akár már a tejfogak teljes lecserélődése előtt megkezdhető a kezelés.
A kivehető fogszabályozást célszerű minél korábban elkezdeni, akár már 6 - 8 évesen. Ebben a korban már kinőnek a hátsó maradófogak és elkezd véglegesülni a harapás. Az időben elkezdett terápiával, akár megelőzhető a későbbi rögzített készülék használatának szükségessége.
A korai serdülőkor az az időszak, amikor a fokozott növekedést kihasználva, a hordási időt betartva a kivehető FOGSZABÁLYOZÓ készülékek a leghatékonyabb eszközei a harapási rendellenességek helyreállításának.  Ezen készülékek serkentik az állcsontok megfelelő irányú növekedését, lehetővé teszik a fogívtágítást és a harapási rendellenesség mérséklését. Magukba foglalják mindazon lehetőségeket, amelyek a  maradófogazatban már nem állnak rendelkezésünkre.
A maradófogak számára elegendő helyet teremteni komoly beavatkozás nélkül egyedül fokozott növekedési időszak alatt van esélyünk. Ha az előkezelés kimarad a túlságosan torlódott maradó fogazatban leggyakrabban csak ép maradó fogak eltávolítása árán tudunk elegendő helyet teremteni a torlódás oldására. Éppen ezért fontos a korai kezelés és a folyamatos gyermekfogászati kontroll. A kontrollok során időben észleljük a harapási rendellenességeket és elegendő idő áll rendelkezésünkre  azok megszüntetésére, mérséklésére.

Összefoglalva a kivehető készülékek

ELŐNYEI
minden fogat bekapcsol az erőrendszerbe
az erő nem állandóan hat és nem túlságosan nagy
aktiválása és ellenőrzése kevesebb időt igényel
tisztántartása egyszerűbb feladat

HÁTRÁNYAI
elengedhetetlen a gyermek és a szülő aktív közreműködése
kezelési idő hosszabb
bizonyos fogmozgatásokra nem alkalmas
túl nagy készülék, nehezebb megszokni
apró fogakon nehezen ül meg,  könnyen kiesik

MENNYI IDEIG TARTHAT A FOGSZABÁLYOZÁS?
Egyénenként változó. A fogszabályozás alapelvei közé tartozik, hogy nem szabad nagy erőket alkalmazni, inkább célszerű elnyújtani a kezelést, és fontos tekintetbe venni az egyéni adottságokat is.
A kezelés időtartama mindig attól függ, hogy milyen a rendellenesség típusa, és mely életkorban kezdődött meg a FOGSZABÁLYOZÓ kezelés. Ezért rendkívül fontos a fogazati rendellenességek időben történő felismerése. A kezelés hossza függ még bizonyos alkati tényezőktől, és attól is, hogy kivehető készülék esetén - főképp kisgyermekkorban - mennyire működik együtt a FOGSZABÁLYOZÓ szakorvossal a gyermek, azaz, hogy hajlandó-e hordani a kivehető FOGSZABÁLYOZÓ készüléket.
Általában azt mondhatjuk, hogy a kezelés időtartama kivehető készülékekkel 2 - 5  év.
A rögzített készülékekről itt olvashat.

MENNYI KELLEMETLENSÉGGEL JÁR A FOGSZABÁLYOZÓ KEZELÉS?
A FOGSZABÁLYOZÓ készülék felhelyezése nem jár fájdalommal, ekkor csak nagy türelemre van szükség. A fogszabályozás során mivel a fogakat mozdítjuk, ez húzó-feszítő érzéssel járhat, de fájdalomat semmiképp nem okoz.
A FOGSZABÁLYOZÓ készülék viselése, akár kivehető, akár rögzített, okozhat némi diszkomfortérzést, fokozott nyálképződést, kellemetlen mellékízt a szájban. Ezek azonban a készülékek megfelelő tisztításával és a gondos szájhigiéné betartásával kiküszöbölhetők.

FOGSZABÁLYOZÁS ÉS SZÁJÁPOLÁS
FOGSZABÁLYOZÓ kezelés alatt különös figyelmet kell fordítanunk a szájhigiéniára. Előfordulhat, amennyiben az nem megfelelő, és szuvasodás kezdődik a fogakon, úgy a kezelést meg kell szakítanunk. 

ORVOSAINK, AKIK FOGSZABÁLYOZÁST VÉGEZNEK

Dr. Auth Adrienn - FOGSZABÁLYOZÓ gyermekfogszakorvos - DentalKópé - a mesebeli gyerekfogászat
Dr. Déri Katalin - FOGSZABÁLYOZÓ gyermekfogorvos  - DentalKópé - a mesebeli gyerekfogászat

ORVOSAINK, AKIK FOGSZABÁLYOZÁST VÉGEZNEK
Dr. Auth Adrienn - fogszabályozó gyermekfogszakorvos - DentalKópé - A mesebeli gyerekfogászat 1037 Budapest, Montevideo u. 3/A
Dr.Déri Katalin - FOGSZABÁLYOZÓ gyermekfogorvos  - DentalKópé - A mesebeli gyerekfogászat 1037 Budapest, Montevideo u. 3/A

Rögzített készülékkel történő fogszabályozás átmenetileg csak felnőttfogászatunkon, a SoulDental Fogászaton történik.
Dr. Tausz Dóra - fogszabályozó fogszakorvos - SoulDental Fogászat - A mosoly szakértője 1121 Budapest, Zugligeti út 60.

Ajánlott bejegyzéseink