A kivehető fogszabályozó

kivehető-fogszabályozó-2

A kivehető fogszabályozó készülékkel történő fogszíbályozás

 

Kivehető fogszabályzónak nevezzük azokat a készülékeket, amelyek nincsenek fixen a fogsorhoz rögzítve. Ezeket a köznyelv gyakran éjszakai fogszabályzónak nevezi, azonban ahhoz, hogy a kezelés látványos eredményt hozzon, átlagosan legalább napi 14 óra viselés szükséges.
Mivel ez a készülék nincsen folyamatosan a szájban, a kezelési idő is hosszabb. A kivehető készülékeknek sokféle alkalmazási lehetőségük van, azonban nem alkalmazhatók mindenfajta fogazati rendellenesség kezelésére. A kivehető készülékeket 10-15 éves korig javasoljuk,  ezt követően a rögzített készülék alkalmazását javalljuk.

A kivehető fogszabályozó fajtái

 

Tágítócsavaros készülékek – Ezeket a fogszabályozó eszközöket főleg a fogak döntésére tudjuk használni. Három fő részből állnak. Egy műanyag alaplemezből, fémkapcsokból, melyek a helybentartást biztosítják, és szükség esetén csavarok, rugók is részei lehetnek. Ezek a részek a fogmozgatásban lehetnek segítségünkre. Kiegészítő segédeleme lehet a tágítócsavaros készülékeknek az úgynevezett nyelvrács, amely a nyelvlökéses nyelés és az ujjszopásról történő leszoktatásban nyújt segítséget.
A gyerekek által nagyon kedvelt készülékek ezek, mert a szivárvány minden színében elkészíthetők, és matricákkal, akár csillámporral is tetszetősebbé tehetők. Aktiválásuk 4, de inkább 6 hetente esedékes, de orvosi instrukciók alapján, szükség szerint a szülők is állítani tudnak rajta hetente.

Funkciós készülékek – Myofunkcionális tréner – A funkciós készülékek esetében nem maga a készülék, hanem a készülék által aktivált izomerő adja a fog elmozdításához szükséges erőt. A funkciós készülék feladata elsősorban az, hogy fokozza és megváltoztassa az izomműködést, és ezáltal helyes irányba befolyásolja az állcsontok és a fogazat növekedését, fejlődését.

A kivehető fogszabályzókkal akár már a tejfogak teljes lecserélődése előtt megkezdhető a kezelés.
A kivehető fogszabályozást célszerű minél korábban elkezdeni, akár már 6 – 8 évesen. Ebben a korban már kinőnek a hátsó maradófogak és elkezd véglegesülni a harapás. Az időben elkezdett terápiával, akár megelőzhető a későbbi rögzített készülék használatának szükségessége.
A korai serdülőkor az az időszak, amikor a fokozott növekedést kihasználva, a hordási időt betartva a kivehető fogszabályozó készülékek a leghatékonyabb eszközei a harapási rendellenességek helyreállításának.  Ezen készülékek serkentik az állcsontok megfelelő irányú növekedését, lehetővé teszik a fogívtágítást és a harapási rendellenesség mérséklését. Magukba foglalják mindazon lehetőségeket, amelyek a  maradófogazatban már nem állnak rendelkezésünkre.
A maradófogak számára elegendő helyet teremteni komoly beavatkozás nélkül egyedül fokozott növekedési időszak alatt van esélyünk. Ha az előkezelés kimarad a túlságosan torlódott maradó fogazatban leggyakrabban csak ép maradó fogak eltávolítása árán tudunk elegendő helyet teremteni a torlódás oldására. Éppen ezért fontos a korai kezelés és a folyamatos gyermekfogászati kontroll. A kontrollok során időben észleljük a harapási rendellenességeket és elegendő idő áll rendelkezésünkre  azok megszüntetésére, mérséklésére.

A kivehető fogszabályozó készülékek


ELŐNYEI
minden fogat bekapcsol az erőrendszerbe
az erő nem állandóan hat és nem túlságosan nagy
aktiválása és ellenőrzése kevesebb időt igényel
tisztántartása egyszerűbb feladat

 

 

HÁTRÁNYAI
elengedhetetlen a gyermek és a szülő aktív közreműködése
kezelési idő hosszabb
bizonyos fogmozgatásokra nem alkalmas
túl nagy készülék, nehezebb megszokni
apró fogakon nehezen ül meg,  könnyen kiesik

Mennyi ideig tarthat a fogszabályozás?


Egyénenként változó. A fogszabályozás alapelvei közé tartozik, hogy nem szabad nagy erőket alkalmazni, inkább célszerű elnyújtani a kezelést, és fontos tekintetbe venni az egyéni adottságokat is.
A kezelés időtartama mindig attól függ, hogy milyen a rendellenesség típusa, és mely életkorban kezdődött meg a fogszabályozó kezelés. Ezért rendkívül fontos a fogazati rendellenességek időben történő felismerése. A kezelés hossza függ még bizonyos alkati tényezőktől, és attól is, hogy kivehető készülék esetén – főképp kisgyermekkorban – mennyire működik együtt a fogszabályozó szakorvossal a gyermek, azaz, hogy hajlandó-e hordani a kivehető fogszabályozó készüléket.
Általában azt mondhatjuk, hogy a kezelés időtartama kivehető készülékekkel 2 – 5  év.
A rögzített készülékekről itt olvashat.

Milyen kellemetlenségekkel jár a kivehető fogszabályozó kezelés?

 

A fogszabályozó készülék felhelyezése nem jár fájdalommal, ekkor csak nagy türelemre van szükség. A fogszabályozás során mivel a fogakat mozdítjuk, ez húzó-feszítő érzéssel járhat, de fájdalomat semmiképp nem okoz.
A fogszabályozó készülék viselése, akár kivehető, akár rögzített, okozhat némi diszkomfortérzést, fokozott nyálképződést, kellemetlen mellékízt a szájban. Ezek azonban a készülékek megfelelő tisztításával és a gondos szájhigiéné betartásával kiküszöbölhetők.

Szájápolás kivehető fogszabályozás során


A  fogszabályozó kezelés alatt különös figyelmet kell fordítanunk a szájhigiéniára. Előfordulhat, amennyiben az nem megfelelő, és szuvasodás kezdődik a fogakon, úgy a kezelést meg kell szakítanunk. 

A fogászatunkon elérhető fogszabályozási technikák

 

A fogszabályozás többféle módszerrel történhet. A fogszabályozó készülékek legegyszerűbb osztályozási módja az, ha kivehető illetve rögzített, fix készülékekről beszélünk. Azt, hogy mely készüléket alkalmazunk, a fogszabályozó szakorvos elsősorban az orthodontiai diagnózis és az életkor alapján dönti el.

 

Fogszabályozó gyerekfogszakorvosaink

Kapcsolódó videóink

Időpontkérés


  Kérdése van? Írja meg!


   Ezt olvasta már?

   • Manapság egyre divatosabbak a mind orvos mind páciens szempontjából méltán közkedvelt fogszabályozó trénerek. Népszerűségüket annak köszönhetik, hogy hordásuk kényelmes, és nagyon hatékony. Már pár hónapos hordás után is látványos eredmények érhetőek el, megfelelő időben elkezdett, és megfelelő óraszámban hordott tréneres kezelés esetén! Mindezt szenvedés nélkül!...

   • A fogváltás időszakában különösen érdemes kiemelt figyelmet fordítani a fogászati vizsgálatokra, és folyamatosan kontrollálni a  tejfogak maradófogakra cserélődését. Előfordulhat, hogy egy vagy több tejfog nem esik ki a fogváltás időszakában, de olyan is történhet, hogy kiesik, de nem nő maradófog a helyén. Egy röntgenfelvétellel könnyen eldönthető, hogy mi a probléma. Egyre gyakoribb jelenség, hogy a fogváltási anomália oka az, hogy nincs fogcsíra....

   • 14 éves fiúgyermek érkezett fogászatunkra vegyes fogazattal, 9 tejfog volt még a szájában, amelyek stabilan, ám a rágósík vonala alatt helyezkedtek el. A szomszédos maradó fogak növekedésük közben túlnőtték ezeket a fogakat, és fokozott helyigényükkel a kisebb méretű tejfogakat elnyomták, azok elkezdtek süllyedni. ...