Fehér elszíneződések a fogakon – fluorózis

Fehér elszíneződések a fogakon – fluorózis

A fluorózis meglétére az alábbi tünetek hívhatják fel a figyelmet:

 

 • fehér foltok megjelenése a fogzománcon
 • más esetekben sárgás, barnás elszíneződés, vagyis az úgynevezett
 • márványozott fogazat;
 • egyenetlenségek, apróbb mélyedések, lyukak a fogak felszínén

A fluor

A fluor egy rendkívül vitatott elem.
Barát, vagy ellenség? Számos hasznos tulajdonsága van, melyet a fogorvostudomány igyekszik minél jobban kihasználni. Fontos megemlíteni, hogy erősíti a fogakat, a szuvasodásért felelős baktériumok anyagcseréjét gátolja, cariogén aktivitásukat, valamint a mikroorganizmusok kitapadását redukálja zománchoz, ezáltal a lepedékképződés csökkenése érhető el.

Fokozott fluoridbevitel hatására azonban kialakulhat fluorózis, vagyis foltos zománc. Ebben az esetben a zománc fehéres vagy akár barnás elszíneződése figyelhető meg. Súlyos esetben a kialakult zománc rendkívül sérülékeny, porózus szerkezetű is lehet.

A fluorózis megelőzése

A fluorózis kialakulásának megelőzésében rendkívül fontos szerepe van a szülőknek.
Gyermekek esetében, különösen 4 éves kor alatt kiemelt jelentőségű a fogmosás folyamatos monitorozása, kifejezetten a fogkrém kiköpésének ellenőrzése.

A fogak egészsége és a cariesrizikó csökkentése érdekében nagyon fontos, hogy fluorid tartalmú fogkrémet használjunk gyermekkorban is, azonban a fokozott bevitel elkerülése érdekében ügyelnünk kell a fogkrém éltkor szerinti beosztására, valamint a használt fogkrém mennyiségére. 2 éves kor alatt rizsszem, 2-6 éves kor között borsó, 6 éves kor fölött kb. fogkefe fejnyi méretű fogkrém napi 2x használata megengedett.

Korábbi évekből fennálló tévhit a fluortabletták használata. Szisztémás fluorid bevitel különböző ételek, italok formájában is megvalósul, emiatt rendkívül fontos, hogy ne vigyük túlzásba. A Szakmai Kollégium 2018-as állásfoglalása alapján kifejezett caries rizikó esetén 3-6 éves korban napi egy, 6-16 éves korban napi kettő 0,23/0,25mg fluoridot tartalmazó tablettát adni, amennyiben az ivóvíz fluoridtartalma évi 200 évi napon át kevesebb, mint 0,5ppm. Az adagolás során az egyéb beviteli forrásokkal is számolni kell, hiszen a fokozott fluorózis rizikó kb. 8 éves korig áll fenn. A fogak egészsége és a caries rizikó csökkentése érdekében hatásosabb, ha a lokális fluorid bevitelt növeljük fogkrém, szájvíz, lakkok, gélek formájában.

Napjainkban egyre gyakoribb a fluorózis hasonló megjelenésű Molar- Incisor hypomineralisation (MIH), mely szintén egy zománc defektus, mely főként a front-, illetve első őrlőfogakat érinti. Ebben az esetben is fehéres, sárgás foltok jelenhetnek meg a frissen előtört fogak felszínén. Gyakran rendkívül könnyen és gyorsan romlanak ezek a fogak, emiatt kifejezetten fontos az idő előtti felismerésük és ellátásuk. Mindkét esetben a fog sérülékenyebb, azonban nagyon fontos, hogy a kezelés során tudjuk, hogy pontosan milyen defektussal, zománcproblémával állunk szemben.

A fluorózis kezelése

A fluorózis kezelésének többféle megoldása is létezik. Ha az állapot nem súlyos, akkor akár kezelés nélkül is maradhat, természetesen a folyamatos fogászati kontroll rendkívül fontos. Ha esztétikailag nagyon zavaró, számításba jöhet a fogzománc mikroabráziója, vagyis a felső, gyengébb réteg eltávolítása, vagy direkt felépítése. A mikroabráziós technika egy másik módja az ICON kezelés, mely egy resin infiltrációs eljárás. Az előkészített fogfelszínbe a felvitt anyag beszívódik, így képes egyenletes felszínt létrehozni, ezáltal a meglévő foltokat kompenzálni. Súlyos esetben felmerülhet az indirekt héj, vagy esetleg korona készítése is.

Kihangsúlyozandó, hogy a fluorózis könnyen megelőzhető állapot. Fontos gondot fordítani a rizikó korcsoportú (1-8 év) gyermekek fluorid bevitelére, hiszen ételek, italok formájában is van egy alapvető bevitel.

Nagyon fontos odafigyelni a gyermekeknél, hogy életkoruknak megfelelő dózisú fluortartalmú fogkrémmel mossanak fogat. Ne egyék meg a fogkrémet, a fogmosás után pedig öblítsék ki a felesleget! Azoknál, akik még nem tudnak megfelelően öblíteni, célszerű fluoridmentes, vagy csökkentett fluorid tartalmú fogkrémet használni.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a fehér foltok hátterében több ok állhat, ezért megjelenésük esetén érdemes minél előbb gyermekfogorvossal konzultálni.

Szerző:

Dr. Valacsai Filippa
gyermekfogorvos

 

Kérdése van? Írja meg!


  Időpontkérés


   Ezt olvasta már?

   • Manapság egyre divatosabbak a mind orvos mind páciens szempontjából méltán közkedvelt fogszabályozó trénerek. Népszerűségüket annak köszönhetik, hogy hordásuk kényelmes, és nagyon hatékony. Már pár hónapos hordás után is látványos eredmények érhetőek el, megfelelő időben elkezdett, és megfelelő óraszámban hordott tréneres kezelés esetén! Mindezt szenvedés nélkül!...

   • A fogváltás időszakában különösen érdemes kiemelt figyelmet fordítani a fogászati vizsgálatokra, és folyamatosan kontrollálni a  tejfogak maradófogakra cserélődését. Előfordulhat, hogy egy vagy több tejfog nem esik ki a fogváltás időszakában, de olyan is történhet, hogy kiesik, de nem nő maradófog a helyén. Egy röntgenfelvétellel könnyen eldönthető, hogy mi a probléma. Egyre gyakoribb jelenség, hogy a fogváltási anomália oka az, hogy nincs fogcsíra....

   • 14 éves fiúgyermek érkezett fogászatunkra vegyes fogazattal, 9 tejfog volt még a szájában, amelyek stabilan, ám a rágósík vonala alatt helyezkedtek el. A szomszédos maradó fogak növekedésük közben túlnőtték ezeket a fogakat, és fokozott helyigényükkel a kisebb méretű tejfogakat elnyomták, azok elkezdtek süllyedni. ...   Itt is megtalálsz minket!

    

   Tartalom