Mit szabad és mit nem, ha mozogni kezd a tejfog?

Mit szabad és mit nem, ha mozogni kezd a tejfog?

Amikor mozogni kezd a tejfog

Általában hatéves korban jön el a fogváltás időszaka. Nagy pillanat ez, amikor az első tejfog mozogni kezd, mind a szülők, mind a gyermekek életében. Van kisgyerek, aki nehezen viseli, megijed ettől az újszerű érzéstől, de van akivel szinte észrevétlenül történik meg a tejfogak cserélődése. Azoknál a gyermekeknél érezzük meg igazán a fogváltás folyamatát, akik félősebbek, nehezebben alkalmazkodnak a változásokhoz, kellemetlenségekhez, hiszen ilyen esetekben egy-egy tejfog kiesése akár több hónapig is eltarthat a fog elvesztésétől való félelem miatt.
Ebből adódóan sok bizonytalanság övezheti ezt az időszakot, illetve rengeteg kérdés merülhet fel a szülőben ezzel kapcsolatban.

 

A  leggyakrabban előforduló felénk megfogalmazott kérdések

 • Szabad-e mozgatni, kicsit erőltetni a mozgó tejfogat?
 • Ki lehet, vagy esetleg kell húzni, vagy hagyni magától kiesni?
 • Kell-e vigyázni a mozgó tejfogra? Hogyan kell fogat mosni ilyenkor?
 • Ha nem zavartalan a fogváltás, mikor kell gondolni, hogy valami probléma lehet?

Írásunkban összeszedtük a lényeget

 

Kell-e fokozottan figyelni a mozgó tejfogra?

A gyors és megnyugtató válasz: nem kell vigyázni rá.
Sőt! Fontos használni evésnél, bátran harapni vele, mivel a fogat érő terhelés miatt jobban lazulnak a tartó szövetek. Nem baj, ha evés közben kiesik, esetleg lenyeli a gyermek. A Fogtündér bizonyára ez esetben is hoz érte meglepetést. 🙂
Lassabb a fogváltás folyamata is, ha kíméljük, ezáltal a fog kiesése hosszú ideig is elhúzódhat, ami több kellemetlenséggel jár.

A mozgó tejfog nem igényel semmiféle különleges elbánást. Nincs szükség fájdalomcsillapításra, fertőtlenítő oldatokkal való ecsetelésre. Ha kiesik, nyálkahártya-sérülés marad hátra. Nincs szükség öblögetésre, fertőtlenítőszerek használatára, de a sebszéleket puha sörtéjű fogkefével tisztán kell tartani, ne rakódjon le lepedék.

Fogat mosni ugyanúgy kell! A fogak tisztán tartása, a szájhigiénia hiába nehezítettebb az esetleges félelemből adódó ellenállás miatt, nem szabad finomkodni a fogmosásnál, mert ínygyulladás alakulhat ki a lepedék miatt. Ez fájdalommal jár, ami még inkább megnehezíti a fogmosást, így még több lepedék rakódhat le. Ez egy ördögi kör, amit érdemes elkerülni. Főként, hogy ennek a szomszédos, akár frissen előtört maradófogak is ki vannak téve.
A legalább napi kétszeri, alapos fogmosás elengedhetetlen a fogváltás zavartalan folyamatának lezajlása érdekében is.

Szabad-e segíteni a fognak?

Nyugodtan lehet feszegetni, az óvatos mozgatás csak segít.
A mozgó tejfog piszkálása a nyelvvel is teljesen rendben van, hiszen ezzel csak folyamatosan lazíthatunk a szövetek tartásán. Amennyiben gyerkőcünk a bátrabbak és türelmetlenebbek közé tartozik, és inkább kézzel áll neki a fog mozgatásának, hogy minél hamarabb jöhessen érte a Fogtündér, mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy ezt csak tiszta ujjacskákkal tegye!

 

Szabad-e otthon kihúzni a mozgó tejfogat, és ha igen, mikor és hogyan?

Igen, de érdemes megvárni, amikor a fog már alig kapaszkodik az ínyhez, amikor pedig már csak tényleg „egy szálon lóg”, mindenképp érdemes kihúzni, kimozgatni a helyéről a tejfogat. Ilyenkorra általában már a félősebbek is rászánják magukat, mert ez a stádium már evés és beszéd közben is problémát okoz. Célszerű hát pontot tenni a végére. Bátran bíztathatjuk a gyermeket, hogy saját magának szedje ki. Ha magának nem meri, akkor ajánljuk fel, hogy szívesen segítünk, viszont próbáljuk közben megnyugtatni, hogy nem fog fájni, és egy pillanat alatt kész van. Nincs szükség semmilyen ajtó becsukási trükkre, csak egyetlen határozott mozdulatra, és már tehetjük is a fogat a párna alá, hogy a Fogtündér ajándékot hozhasson érte.

 

Hogyan végezzük ezt a műveletet, azaz hogyan húzzuk ki a gyermek mozgó tejfogát?

 1. Először is, alaposan mossunk kezet!
 2. Fogjuk meg a fogat gézzel, vagy valamilyen tiszta szövettel. Ha tudunk, egy kicsit alá is nyúlhatunk, majd egy határozott mozdulattal emeljük ki azt. Sok esetben egy csavaró mozdulat a célravezető.
 3. Ha szükséges, vérzéscsillapítás érdekében haraptassuk a gyermeket a seb fölé helyezett tiszta gézpárnára. Vatta vagy papírzsebkendő nem alkalmas erre, mert a nyál hatására odatapad az ínyhez és darabokra foszlik.
Mit szabad és mit nem, ha mozogni kezd a tejfog?

Gond, ha a tejfog mögött jelenik meg a maradófog? Mikor kell fogorvoshoz fordulni?

Egyre gyakoribb probléma, hogy az alsó maradó metszőfog a tejfog mögött, a nyelv felőli oldalon töri át az ínyt. Ilyenkor a tejfog gyökere sok esetben nem szívódik fel annyira, hogy magától, vagy kis otthoni rásegítéssel ki tudjon esni. A két fog közötti tisztítás azonban meglehetősen nehezített, így lepedék rakódhat le, ami ínygyulladáshoz, szuvasodáshoz vezethet. Érdemes tehát meglátogatni gyermekfogorvosunkat, hogy segítsen a kialakult „cápafogsoron”. Attól függően, hogy mennyire mozog a tejfog, a rendelőben a fogeltávolításhoz szükséges érzéstelenítés történhet zselével, vagy injekcióval. Ez utóbbi lehetőségére célszerű a gyermeket időben felkészíteni, és megnyugtatni, hogy akármennyire is ijesztően hangzik, csak minimális kellemetlenséggel jár, és az ő érdekét szolgálja, hiszen utána már észre sem fogja venni, amikor a tejfog kikerül a szájából.

A fogváltás időszaka fogszabályozási szempontból is kiemelt, hiszen számos problémára (pl. torlódás, számbeli eltérés, harapási rendellenesség, stb.) ekkor derül fény. Ezért érdemes ilyenkor is meglátogatni a fogorvost, hogy időben észrevegyük, ha bármilyen kezelés szükséges.

Hogy melyek azok az időszakok, amelyek fogászati szempontból fontosak gyermekkorban, arról itt olvashat.

Időpontkérés


  Kérdése van? Írja meg!


   Ezt olvasta már?

   • Manapság egyre divatosabbak a mind orvos mind páciens szempontjából méltán közkedvelt fogszabályozó trénerek. Népszerűségüket annak köszönhetik, hogy hordásuk kényelmes, és nagyon hatékony. Már pár hónapos hordás után is látványos eredmények érhetőek el, megfelelő időben elkezdett, és megfelelő óraszámban hordott tréneres kezelés esetén! Mindezt szenvedés nélkül!...

   • A fogváltás időszakában különösen érdemes kiemelt figyelmet fordítani a fogászati vizsgálatokra, és folyamatosan kontrollálni a  tejfogak maradófogakra cserélődését. Előfordulhat, hogy egy vagy több tejfog nem esik ki a fogváltás időszakában, de olyan is történhet, hogy kiesik, de nem nő maradófog a helyén. Egy röntgenfelvétellel könnyen eldönthető, hogy mi a probléma. Egyre gyakoribb jelenség, hogy a fogváltási anomália oka az, hogy nincs fogcsíra....

   • 14 éves fiúgyermek érkezett fogászatunkra vegyes fogazattal, 9 tejfog volt még a szájában, amelyek stabilan, ám a rágósík vonala alatt helyezkedtek el. A szomszédos maradó fogak növekedésük közben túlnőtték ezeket a fogakat, és fokozott helyigényükkel a kisebb méretű tejfogakat elnyomták, azok elkezdtek süllyedni. ...   Itt is megtalálsz minket!

    

   Tartalom