Miben más a tejfog és maradófog tömése?

Miben más a tejfog és maradófog tömése?

A fogszuvasodás ellátása

A tejfog és maradófog szuvasodásának ellátása  nem ugyanaz! Szükségszerűen más tömőanyagot kell használunk tejfog és maradófog tömése esetén. Egyrészt, mert a felnőttfogászatban hasznát anyagok használata kisgyermekek esetében nem célszerű, mivel a nyáltól nehéz izolálni a területet, és az együttműködés is nehezítettebb, másrészt a tejfogak és maradófogak fogak szerkezete is eltérő, emiatt a tömésekkel szemben támasztott funkcionális igény is más. Ezért a gyermekfogászatban olyan tömőanyagokat használunk, amelyek nyállal érintkezve is jól kötnek, és gyors kötéshatékonyságúak.

A gyermekek esetében a tejfog és a maradófog tömése tehát más technológiát igényel.  A nem megfelelő kiválasztott tömőanyag használata számos problémát okozhat:

 

 • növeli a tömés kiesésének kockázatát, mivel nem köt jól meg a tömőanyag a fogban
 • mikrorepedések keletkeznek a kötés során
 • mivel nem zár megfelelően a tömés könnyen alászuvasodhat a fog,

Tejfog tömése során használt tömőanyagok

A tejfogak esetén leggyakrabban alkalmazott modern tömőanyag az üvegionomer cement, ami nem sima üvegcement, és fényre köt. A legfontosabb szempont ezzel a tömőanyaggal kapcsolatban, hogy kevésbé érzékeny a nyálra, ami megkönnyíti a használatát.
Gyorsan lehet vele dolgozni, ami  nagyban hozzájárul a gyermekek számára a fogászati kezelés pozitív megéléséhez. Egy tömés, a gyermek együttműködésének mértékétől és a szuvasodás kiterjedésétől függően akár már 2-5 perc alatt elkészíthető.
Mivel más tömőanyagokhoz képest nem olyan kemény, emiatt nem is olyan tartós, de tejfogak esetében ennek nincs nagy jelentősége. Ugyan szilárdsága alacsonyabb a felnőttfogászatban használt tömőanyagokhozviszonyítva,  emiatt azonban a tömőanyag jobban alkalmazkodik a gyermekek fogváltás miatti állandóan változó harapásához.

Ez a tömőanyag kémiailag kevésbbé köt a foghoz, leginkább a fizikai retenció tartja az üregben. Ezalatt az értendő, hogy a tejfogat, ez persze csak hátsó fogak esetében igaz, a szuvas rész eltávolítása során üregesre kell alakítani, hogy a tömőanyag a fogban tudjon maradni. Emiatt első fogakon nehezen alkalmazható biztonsággal, mivel könnyen kiesik.
A fogtömés behelyezését követően azonnal lehet enni inni, mivel nincs kötési idő.
A fogászati kezelést itt találja.

Maradófog tömése

A maradófog tömése más, mint a tejfogaké, mivel hosszú távú és nem ideiglenes megoldást kell találnunk. Maradófoghoz használt tömőanyag a kompotit tömés.
A felnőttek esetéban használt tömőanyag, amely kémiai kötésbe lép a foggal. Ezt a tömőanyagot akkor használjuk maradófogak szuvasodásának ellátása során, illetve, tejfogak esetében is, ha első fogak szuvasodása során kell fogtömést készítenünk.
Ez az anyag kiváló esztétikai tömések készítéséhez, de gyerekek esetében használata nehézkes, mivel érzékeny a nyálra, izolációt igényel,  és lassan, rétegenként lehet csak felépíteni vele a fogat.
Emiatt egy tömés elkészítése akár 15-20 percet is igénybe vehet, ami nagy mértékben igénybe veszi a gyerek türelmét.  Azonban első fogak esetében, ahol nem lehet üreget képeni a tömésnek, illetve sérülés következtében, ha a letört fogrészt kell felépítenünk, ezt a tömőanyagot célszerű használnunk.

Hogy miért?

A fog kibújásával még nem fejeződik be a fog fejlődése. Ez a folyamat, azaz a gyökércsúcs lezáródása akár 3-4 évet is igénybe vehet. Így tehát az első maradó metszőfogak, amelyek általában 6 éves korban bújnak elő, 10 éves korra érhetik el végső kifejlődésüket.

A maradó fogak kezelése különösen akkor jelenthet problémát, ha nagyon nagy a szuvasodás, ami már a gyökércsatornát is érinti, illetve komoly fogsérülés esetén, amikor tömőanyaggal szükséges visszaépíteni a letört fogat. A gyökérkezelésről itt olvashat.

Ebben az esetben csak kompozit tömőanyagok használata lehetséges, ami nehezíti a helyzetet, mert ez a tömőanyag különösen érzékeny a nyálra. Mivel a gyermek életkora és együttműködése miatt nehezebb a szájban a tömőanyag hosszú távú eredményessége szempontjából szükséges körülményeket biztosítani, kofferdam használata szükséges, amely segítségével teljesen izolálni tudjuk a fogat, viszont ez gyakran okoz – kellemetlenségéből adódóan – problémát a gyerekeknek.
A teljes izoláció nélkül sajnos nem tudunk garanciát vállalni a tömésre. Ha kieseik, újra be tudjuk tömni, de ennek a költségét nem tudjuk garanciálisan átvállalni.

Ezt olvasta már?

Időpontkérés


  Kérdése van? Írja meg!
   Itt is megtalálsz minket!

    

   Tartalom