Orvos válaszol – Mikor kell elkezdenünk kisbabánk szájápolását? – Gyerekfogászat

Orvos válaszol – Mikor kell elkezdenünk kisbabánk szájápolását? – Gyerekfogászat

Ha egészen pontosak szeretnénk lenni, már a születésétől kezdve gondolnunk kell gyermekünk szájüregének ápolására. A fogak áttörése előtt is érdemes az ínyt egy vékony gézlappal áttörölni étkezések után. Az első tejfogak megjelenésével, ami 6 hónapos kor körül várható, a rendszeres fogápolásnak kezdetét kell vennie.  Eleinte próbálkozhatunk ujjra húzható fogdörzsölőkkel, fogkefékkel, majd térjünk át kifejezetten életkornak megfelelő méretű, puhasörtéjű gyermekfogkefére. Manapság már számtalan különböző formájú és színű gyermekfogkefe van a piacon, ami segítségünkre lehet a fogmosás játékos megkedveltetésében is.

Mivel a gyerekek gyakran rágcsálják a fogkeféjüket, érdemes figyelni a sörték állapotára. Amennyiben elhasználódtak a sörték vagy eltelt 3 hónap a használat kezdete óta, ideje újat vásárolni. A fogkefe mellett nagyon fontos, hogy fogkrémet is használjunk.
Számos tévhit kering különböző fórumokon a fluorid káros hatásairól. Ha fogkrémválasztás előtt állunk azonban fontos tudni, hogy a fluoridnak lokálisan (fogkrém formájában) alkalmazva jelentős szerepe van a fogszuvasodás megelőzésében, hiszen képes beépülni a fogzománcba, ezzel megnövelve a zománc savakkal szembeni ellenállását és a fogszuvasodást okozó baktériumok anyagcseréjét is képes megváltoztatni. Emiatt az életkornak megfelelő mennyiségű fluoridot tartalmazó fogkrém használata javasolt naponta kétszer. 3 éves korig 75-150ppm fluoridtartalmú, 3-6 éves korban 250-500ppm fluoridtartalmú, 6-12 éves korban 1250-1450 ppm fluoridtartalmú pasztát vásároljunk.

A mennyiségre is oda kell figyelnünk. 2 éves kor alatt egy vékonyan elkent réteget, 2-5 év között egy kisebb borsónyi fogkrémet kell felvinnünk a fogkefére. Jó, ha engedjük önállóan kísérletezni a fogmosással gyermekünket, de 6-8 éves korig mindenképpen fontos a szülői felügyelet, hiszen addig nem rendelkeznek még megfelelő manuális készséggel és kellő odafigyeléssel. A kicsiket érdemes már 2-3 évesen fogorvosi vizsgálatra vinni, ahol a fogak épségének ellenőrzése mellett lehetőség nyílik a rendelői környezettel és a gyermekfogorvossal való megbarátkozásra. A gyermek korai pozitív tapasztalatai megkönnyíthetik a későbbi esetleges kezelések sikerességét.

Szerző

Dr. Auth Adrienn
gyermekfogorvos

Időpontkérés


  Kérdése van? Írja meg!


   Ajánlott írásunk

   • SZÍVÜGYÜNK, HOGY A GYEREKEK NE FÉLJENEK A FOGÁSZATI KEZELÉSEKTŐL A gyermekfogászat nem csak abban más, hogy kisebbek az eszközök, mesebeli a környezet, hanem abban is, hogy a gyermekek más típusú megközelítést igényelnek a fogászati kezelések során, és azt megelőzően is. Szemléletünk szerint a fogorvosi látogatás középpontjában a gyermek fogorvosi kezelése áll. ...

   Ezt olvasta már?

   • Manapság egyre divatosabbak a mind orvos mind páciens szempontjából méltán közkedvelt fogszabályozó trénerek. Népszerűségüket annak köszönhetik, hogy hordásuk kényelmes, és nagyon hatékony. Már pár hónapos hordás után is látványos eredmények érhetőek el, megfelelő időben elkezdett, és megfelelő óraszámban hordott tréneres kezelés esetén! Mindezt szenvedés nélkül!...

   • A fogváltás időszakában különösen érdemes kiemelt figyelmet fordítani a fogászati vizsgálatokra, és folyamatosan kontrollálni a  tejfogak maradófogakra cserélődését. Előfordulhat, hogy egy vagy több tejfog nem esik ki a fogváltás időszakában, de olyan is történhet, hogy kiesik, de nem nő maradófog a helyén. Egy röntgenfelvétellel könnyen eldönthető, hogy mi a probléma. Egyre gyakoribb jelenség, hogy a fogváltási anomália oka az, hogy nincs fogcsíra....

   • 14 éves fiúgyermek érkezett fogászatunkra vegyes fogazattal, 9 tejfog volt még a szájában, amelyek stabilan, ám a rágósík vonala alatt helyezkedtek el. A szomszédos maradó fogak növekedésük közben túlnőtték ezeket a fogakat, és fokozott helyigényükkel a kisebb méretű tejfogakat elnyomták, azok elkezdtek süllyedni. ...   Itt is megtalálsz minket!

    

   Tartalom