Orvos válaszol – Kezdődő szuvasodás tejfogon…mit tegyünk?

Orvos válaszol – Kezdődő szuvasodás tejfogon…mit tegyünk?

Kedves DentalKópé fogászat! 5 éves kislányom leghátsó rágófogán észrevettem egy szuvasodást. Azt szeretném kérdezni, hogy tejfogat is be kell-e tömni, vagy ne foglalkozzunk vele, mert úgyis kiesik. Szerencsére nem fáj, nem is érzékeny ez a fog. Köszönöm a válaszukat!

N. Gabriella

Kedves Gabriella!

Amennyiben a fogszuvasodás csak kezdeti stádiumban van, úgy az fluoridos ecseteléssel vagy ózonkezeléssel leállítható. Ha már a fog felszínén mélyedést látunk, akkor az elváltozás már nem számít kezdetinek. Ebben az esetben az üreget ki kell tisztítanunk és be kell tömnünk, így tudjuk csak a folyamatot leállítani.
Nagyon nehéz megjósolni, hogy tömés nélkül milyen ütemben terjed tovább a szuvasodás. Van akinél néhány hét, de akár 1-2 év is lehet, mire eléri az idegkamrát. Ha ez megtörtént, akkor általában este/éjszaka jelentkező rendkívül erős fájdalomról panaszkodnak a gyerekek.
Ebben az esetben a fogat töméssel helyreállítani nem tudjuk, a tejfog gyökérkezelésére van szükség. Amíg a gyerekek első fogacskái 6-7 éves korban kipottyannak, addig a hátsó őrlőfogak váltására 9-11 éves korukig várnunk kell. Ezért mindenképpen azt javaslom, hogy a legkisebb elváltozás esetén is kérjenek egy konzultációs időpontot, hogy minél kisebb beavatkozással tudjuk megőrizni a tejfogakat a fogváltásig.

Szerző

Dr. Auth Adrienn
fogszabályozó gyremekfogszakorvos

Kapcsolódó videóink

Dr. Schatz Balázs orvosigazgatónk a TV2 Több, mint TestŐr című műsorában beszélt az ózonkezelésről.

Időpontkérés


  Kérdése van? Írja meg!


   Ezt olvasta már?

   • Manapság egyre divatosabbak a mind orvos mind páciens szempontjából méltán közkedvelt fogszabályozó trénerek. Népszerűségüket annak köszönhetik, hogy hordásuk kényelmes, és nagyon hatékony. Már pár hónapos hordás után is látványos eredmények érhetőek el, megfelelő időben elkezdett, és megfelelő óraszámban hordott tréneres kezelés esetén! Mindezt szenvedés nélkül!...

   • A fogváltás időszakában különösen érdemes kiemelt figyelmet fordítani a fogászati vizsgálatokra, és folyamatosan kontrollálni a  tejfogak maradófogakra cserélődését. Előfordulhat, hogy egy vagy több tejfog nem esik ki a fogváltás időszakában, de olyan is történhet, hogy kiesik, de nem nő maradófog a helyén. Egy röntgenfelvétellel könnyen eldönthető, hogy mi a probléma. Egyre gyakoribb jelenség, hogy a fogváltási anomália oka az, hogy nincs fogcsíra....

   • 14 éves fiúgyermek érkezett fogászatunkra vegyes fogazattal, 9 tejfog volt még a szájában, amelyek stabilan, ám a rágósík vonala alatt helyezkedtek el. A szomszédos maradó fogak növekedésük közben túlnőtték ezeket a fogakat, és fokozott helyigényükkel a kisebb méretű tejfogakat elnyomták, azok elkezdtek süllyedni. ...   Itt is megtalálsz minket!

    

   Tartalom