Bódítás

Az éber szedálás lényege

Az éber szedálás nem jelent alvó állapotot, a páciens érzékeli környezetét, de ezt kellő nyugalommal, félelemtől mentes állapotban teszi. A szedálás során egy nyugtató jellegű szirup oldja a szorongást és a félelmet.

Mi történik a fogászati kezelőben?

A beavatkozás előtt a szülőket részletesen tájékoztatja az altatóorvos a kezelés várható menetéről, a lehetséges komplikációkról, kikérdezi korábbi betegségeiről, esetleges gyógyszerszedéséről. Ezt követően a gyermek szörpbe keverve megkapja az nyugtató folyadékot. A fogorvos és fogászati asszisztens a fogászati beavatkozásra koncentrál, az altatóorvos pedig folyamatosan figyeli a pácienst, keringési és légzési paramétereket ellenőrzi.

Fontos tudnivalók a szedálás előtt

A beavatkozás előtt gyerekek esetében szilárd táplálékot 6 órával, szűrt vagy rostos levet 4 órával lehet utoljára fogyasztani. Tiszta folyadék (víz vagy cukros/mézes tea) 2 órával beavatkozás előtt, max 2 dl. mennyiségben még megengedett. Ennek oka, hogy a szedálás alatt csökken a tudati szint, így a nyelés, köhögés nem kontrollálható megfelelően.

Fontos tudnivalók a szedálás után

A szedálást és a fogászati beavatkozást követően a pácienst személyre szabott ideig megfigyeljük (cc. 1/2-1 óra), ezt követően enni-inni már lehet.

GYÓGYSZERES NYUGTATÁS

 

A gyógyszeres nyugtatás lényege

Ha egy kellemetlen fogászati élmény miatt a gyermek nem együttműködő, s emiatt nem végezhetőek el az indokolt kezelések, akkor lehetőség van gyógyszeres nyugtatásra is.
Olyan esetekben is alkalmazzuk, amikor az úgy nevezett beszoktatási módszer nem éri el eredményét, azonban a fog állapota miatt nem halasztható tovább a szükséges beavatkozás.

Mi történik a kezelőben?

A gyógyszeres nyugtatást végző kolléga előzetes vizsgálatot követően beadja a nyugtatáshoz szükséges gyógyszer mennyiséget a kis páciensnek.
A nyugtató hatásától számított 15 perc áll Dr. Kárász Szilvia gyermekfogorvos rendelkezésére, hogy elvégezze a beavatkozást. Amennyiben a páciens ezek után sem együttműködő, véget ér a fogászati kezelés. A DentalKópé fogászat az erőszakmentességet képviseli, elzárkózik a kényszerítés alkalmazásától. A rendelőben a szülőktől is ezt a magatartási elvet várjuk el.

Fontos tudnivalók

Ahogy a legtöbb gyógyszer szedése után, úgy itt is előfordulhatnak mellékhatások például: koncentráció csökkenés, tónuscsökkenés, aluszékonyság, hazafelé 1.5 órás alvás, retrograd amnézia (nem emlékszik a történtekre).
A fentiek miatt az aznap bódított gyermek a nap további részét szülői/ nagyszülői felügyelet mellett töltse, ne vigyék óvodába, vagy sakkversenyre a kezelést követően!

Google+