Beszoktatás otthon és a rendelőben

A félelem okai

A gyermek szemszögéből egy vadidegen ember, egy szokatlan székben, ismeretlen környezetben, fura fémműszerekkel nyúlkál a szájában, kiszolgáltatott pozícióban, néha elkerülhetetlenül kellemetlenséget okozva, nem csoda, hogy sokszor komoly félelem és ellenállás alakul ki nála. Minél nagyobb a félelem és az ellenállás, annál nehezebb ezen a fogorvosi csapatnak változtatni. Mit tehetünk?

A megelőzés fontossága

Nagyon fontos a lehető legkorábban elkezdeni a fogorvosnál a „beszoktatást”. Akár már az első előbukkanó tejfogacskákat is érdemes egy éves kor körül megmutatni a doktornéninek.

Játékos találkozás

Amíg nincsen elváltozás, a doktornénivel vagy bácsival való találkozás játékos lehet, pozitív megerősítéssel, dicsérettel, ajándékokkal, ami után a gyermek örömmel, büszkén távozhat a rendelőből.

Támogató szülői magatartás

Amikor először viszi gyermekét, jobb, ha nem részletezi előre, hogy mi fog történni. Lehetőleg kerülje a „minden rendben lesz” kifejezéseket, hiszen lehet, hogy végül szükség lesz egy előre nem látható beavatkozásra, ami miatt mind a szülőben mind a fogorvosban csalódhat a gyermek!

Figyeljen milyen szavakat használ! Kerülje az injekció és a fájdalom szavakat! Legjobb, ha azt mondja: „megmutatjuk a doktornéninek milyen szépen mosolyogsz és megszámolja, hány fogacskád van, lehet, hogy megtanítja neked hogyan lehet tökéletesen megtisztítani őket”. Mindig pozitív kifejezéseket használjunk: tiszta, erős, egészséges fogak, hogy a látogatás ne legyen ijesztő!

Otthon eljátszhatják a fogászatot, lehet akár gyermeke is a fogorvos, elő vehetnek egy tükröt, fogkefét, fogkrémet. legjobb, ha gyermeke megtanítja Önt, vagy a babáit, plüssállatait megfelelően fogat mosni. Ezekben a játékokban kerüljék a fúró, vagy egyéb műszerek használatát!

Lehetőleg kerülje a saját fogorvosi időpontjára magával vinni gyermekét, mert, ha önben már kialakult a félelem, azt azonnal ő is érzékelni fogja! Kerülje az ijesztő történeteket gyökérkezelésről, implantációról, hiszen, ha időben elkezdik a rendszeres fogászati szűrövizsgálatokat, neki valószínűleg szüksége sem lesz ilyen beavatkozásra.

Azért is jó, ha nem felnőtt fogászatra viszi, mert egészen más az ottani „steril környezet” mint a gyermekek részére kialakított színes, mesés játékvilág, a tv képernyőn mutatott rajzfilmek megkönnyítik a gyermekek hangulatának feloldását.

Legjobb, ha előre felkészíti magát arra is, hogy a rendelőben gyermeke elsírhatja magát. Ez teljesen természetes, és a nálunk dolgozó orvosok és asszisztensek is tökéletesen fel vannak rá készülve. Lehet, hogy megkérik majd, hogy üljön kissé messzebb, vagy akár, hogy jöjjön közelebb, fogja meg a gyermek kezét, higgye el, tudni fogják, mi a legjobb az adott helyzetben. Vannak kollégák, akik jobb szeretik, ha a szülő nem is tartózkodik bent a kezelés alatt, mert jobban tudnak a gyerekkel kapcsolatot teremteni a szülő jelenléte nélkül.

Sajnos néha a szülő jobban fél, mint a gyermek, és ez erősen megosztja az orvos feladatait, koncentrációját is. Zavaró lehet, ha a szülő, mint egy tolmács, folyamatosan közvetíteni próbál a gyermek és az orvos között: ‘hallottad Pistike, nyisd ki szépen a szád, különben nem lesz ajándék”. A szülő jelenléte legjobb, ha egyszerűen azt a biztonságot nyújtja a gyermeknek, hogy “jó helyen vagyok itt, rábízhatom magam a doktornőre”.

Másik igen negatív véglet amikor kezelés végén azt mondja „látod, semmi sem volt az egész, kár volt ennyire félni” ez nagyon lekezelő, majdhogynem megszégyenítő és hiába viselkedett bátran, ügyesen a kisgyerek, nem lett megdicsérve. Jobb, ha mindig tudunk pozitív megerősítést adni a kezelés végén is, legyünk nagyon empatikusak gyermekünkkel! Van olyan alkalom amikor sajnos nem kivitelezhető a kezelés. Ezt is el kell fogadjuk. Rendelőnkben sosem fogjuk le, vagy harcoljuk ki erőszakosan a kezelést. Lehet, hogy első alkalommal nem, de később már kialakul a bizalom és könnyen tudjuk kezelni az ifjú pácienst.

Ha ismeretlenül érkezik a gyermek a fogászatra és már előre beígérünk valami jutalmat, ajándékot, joggal feltételezheti a gyermek, hogy valami nehéz dolog előtt áll. Legyen inkább az egész könnyed, játékos és pozitív! Lehetőleg utólag se nyalókával jutalmazzunk a kezelés végén!

Folyamatosan hangsúlyozza a megfelelő fogmosás fontosságát!

Mint az a fentiekből is kiderül, – ellentétben a régi iskolafogászati kezelésekkel- nálunk nem kell egyedül érkeznie a gyermeknek, hanem egy, immár a mi tanácsainkkal felvértezett hozzátartozóval és ezáltal családi támogatással a háta mögött, együtt kezdhetik el ezt a kalandot.

A fogászatra járás a gyermekek érdeke,a fogorvosok csupán segítenek abban, hogy erősek maradjanak a fogaik, jól tudjanak velük rágni, és gyönyörű legyen a mosolyuk!

Google+